Frozzer Napisano 5 Kwiecień 2004 Autor Napisano 5 Kwiecień 2004 witam, zalaczam zeszloroczne zdjecie podczas szpachlowania, i atania dziur zywica mojej niuni. teraz dopiero dostalem tarcze i zaczalem zastanawiac sie, co znajduje sie na moim szreku. wczesniej myslalem ze jest to fragment mocowania tarczy wraz z elementami tarczy, ale teraz jestem na 100% pewien ze tarcza to nie jest. mocowanie przy tarczy bylo na klamre zaciskowa, a tutaj jest przykrecone na sruby. czy ktos spotkal sie z czyms takim? bo nie wiem czy moge przeciac sruby i odciac ten element czy zostawic. :)
michalczewski Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Wyglada to na montaz od np. jakiegos pojazdu na ktorym byla przewozona ta rureczka
Grzesio Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 A ja bym raczej powiedział, że to mocowanie tarczy, ale dużo rzadszej jej wersji, okrągłej.PzdrGrzesiu
Frozzer Napisano 5 Kwiecień 2004 Autor Napisano 5 Kwiecień 2004 grzesio mozesz powiedziec cos wiecej????bardzo mnie to zainteresowalo, masz jakies zdjecie szreka z taka tarcza?
Glassmine Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 hehe Ty sie chyba Grzesiu nie slyszysz ??!! Czyzby okragla tarcza byla zrobiona z plyty pancernej 5mm ??? :-) To jest jakas radosna tworczosc chlopa, kowala psychopaty, ktorej sens jest gdzies bardzo gleboko ukryty.W zalaczeniu fotka z mojej kolekcji: ten sam fragment ale od drugiej strony.
zelig Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Ale fajny... Kupiłeś, czy wydarłeś matce ziemi? :)
Frozzer Napisano 5 Kwiecień 2004 Autor Napisano 5 Kwiecień 2004 rure odstalem za darmo, o ile wiem byly wykopane dwie sztuki, pionowo w bagnie, takze zostala wyciagnieta z tym mocowaniem. wiec podejzewam ze jest to mocowane w epoce, tylko co to? :)moze jakas prymitywna polowa wersja tarczy? :)
Grzesio Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Błyskotliwa wypowiedź Glass, nic dodać, nic ująć... Skąd Ci to 5 mm wyszło, możesz mnie oświecić?PzdrGrzesiuPS A mógłbym jeszcze prosić o wyjaśnienie semantyki zwrotu Ty sie chyba Grzesiu nie slyszysz ??!! ".
Frozzer Napisano 6 Kwiecień 2004 Autor Napisano 6 Kwiecień 2004 grzesiu, mozesz napisac mi cos wiecej o tej okraglej tarczy???
Grzesio Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Okrągłą tarczę wysłałem na priv (ach te prawa autorskie)...Ale całkiem możliwe, że to pozostałości tarczy dorabianej lokalnie, zgodnie z zaleceniem z 8 września 1944, jako rozwiązanie tymczasowe, skoro docelowy utarczowiony 8,8 cm RPzB 54 przyjęty został na uzbrojenie ledwo cztery tygodnie wcześniej.PzdrGrzesiu
Glassmine Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Bez urazy Grzesiu :-) chodziło mi tylko o to, że masywność obejmy, która tam jest założona (mimo korozji) jest co najmniej jak pod przykręcenie płyty pancernej :-) w przeciwnieństwie do delikatnej obejmy z zatrzaskiem od prostokątnej tarczy.PozdrawiamGlassmine
Glassmine Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 A tak apropo Frozzer niczego Ci przy twoim nie brakuje ? Jakbys coś potrzebował np. fotki w zbliżeniu, wymiary, jakies części to daj znać chętnie pomogę. No i oczywiście nie zapomnij zamieścić fotek po remoncie :-)
Frozzer Napisano 6 Kwiecień 2004 Autor Napisano 6 Kwiecień 2004 fotke zaraz dodam, w moim brakuje elementu spustowego, ale to moze zalatwie oryginalne, bo wyszlo ostatnio pare szrekow i kilka tarcz, stad i ja mam swoja tarcze.ale jakbys mogl detale spustu to bylbym chetny, moj nie ma takze koszykaa tarcze okragla widzialem, i ten element na mojej rurze wyglada wlasnie jak element od tej tarczy okraglej. obejma jest masywna, ale resztki blachy sa cieniutkiei mam pytanie, czy kazda rura miala cos na styl stojaka pod wylotem rury? moja po tym elemencie nie ma zadnego sladu
Glassmine Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Frozzer chodzi Ci o spust czy o dźwignię napinającą ?
Frozzer Napisano 6 Kwiecień 2004 Autor Napisano 6 Kwiecień 2004 chodzi mi o wszystko co znajduje sie wewnatrz tego prostokatnego pretu obitego drewnem :)))
Glassmine Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Kumpel ma dźwignię napinającą (ten największy element) zapytam dzisiaj czy jest do niej bardzo przywiązany :-) Może od niego wyciągne.
Frozzer Napisano 6 Kwiecień 2004 Autor Napisano 6 Kwiecień 2004 a mowiac o stojaku pod rura, chodzilo mi o to strzemiono, ktore jest na przedzie rury pod spodem, pomiedzy muszka a tarcza
Grzesio Napisano 6 Kwiecień 2004 Napisano 6 Kwiecień 2004 Nie każda, strzemię zabezpieczało po prostu wyrzutnię przed pakowaniem jej w glebę przy strzelaniu z okopu czy leżąc. Ofenrohr w ogóle nie miał strzemienia, Panzerschrecki, sądząc ze zdjęć, też nie zawsze - zresztą ono jest chyba zdejmowane?PzdrGrzesiuPS Nie ma sprawy, Glassmine. :-)
Frozzer Napisano 6 Kwiecień 2004 Autor Napisano 6 Kwiecień 2004 no to moja rura nie ma, a jest to raczej panzershreck niz ofenrohr, jest dluzsza, cos kolo 170cm, i chyba byly ruchome elementy szczerbinyglass... jakbys mial ta dzwignie to byloby super, zaraz zrobie fote i wstawie zdjecie m ojej niuni
Frozzer Napisano 6 Kwiecień 2004 Autor Napisano 6 Kwiecień 2004 oto i ona, dodam tylko ze wieksze dziury juz sa zalatane :) zywica epoksydowa + wata szklana i szpachla robia cuda :)))po eanimacji" mojej niuni tez dam fotki :)
Frozzer Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 jako ze jest sesja, egzamin mam jutro w sobote, a najlepsza rzecza oprocz nauki jest reanimacja panzershrecka, to uczynilem tak a nie inaczej i zamiast nauki zalatalem wszystkie dziury na moim szreku i poszpachlowalem go i wygladzilem :)))teraz potrzebuje tylko wymiarow elementu spustowego i kosza, ktorych wogole nei mam, jakby ktos moglby mi narysowac wysunek calego spustu wraz z wymairami bylbym wdzieczny
Frozzer Napisano 4 Czerwiec 2004 Autor Napisano 4 Czerwiec 2004 acha, dodam jeszcze ze tarcza byla zgieta na pol i strasznie zwichrowana, pewnie od wybuchu skad pochodza na niej dziorki po odlamkach. klepalem ja chyba z dwie godziny, ale wyszla mi wrecz idealnie :-DDDdziorek po odlamkach nie bede latal, tak przynajmniej widac ducha tamtych czasow
Kiler Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Ej Frozzer, wyzej napisales zdjecie tego czego mi brak". Zatem skoro Ci tego brak, to jak emu" zrobiles zdjecie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.