Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Z Allegro.

Opis wskazuje na Maczka i Skibińskiego, ale moim zdaniem zdecydowanie nie ma na tym zdjęciu ani płk. Stanisława Maczka, ani  mjr. dypl.  Franciszka Skibińskiego.

pancern nie maczek.JPG

pancern niz maczek i skibinski.JPG

Napisano

Kolego formoza58 przychylam się do Twojej opinii, na powyższych fotach raczej nie ma S. Maczka ani F. Skibińskiego (to niby miał być żołnierz w berecie noszący okulary), żołnierz w rogatywce ma na czapce dwie belki a więc kapral (powiększyłem i wyostrzyłem i ewidentnie dwie belki, u Pana w okularach na naramiennikach też jakby tylko dwie belki).

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Dobra fotografia, "przełamuje" nieco typowy widok polskiego pancerniaka sprzed 1939 r., kożuszek (albo i nie kożuszek) oraz "filce" na nogach

Napisano

Podpułkownik Jerzy Gliński, dowódca 8 Batalionu Pancernego. We wrześniu 1939 roku był dowódcą broni pancernej Armii Pomorze.Obrońca Warszawy. Zbiegł z niewoli niemieckiej do Francji gdzie był komendantem Centrum Wyszkolenia Broni Pancernej w Sergnan, a póżniej w Szkocji. Zmarł w Edynburgu w 1940 roku.

13000077_219986851701101_4838730611236269048_n.jpg

Napisano

Witam. Jak dla mnie to ostatnie zdjęcie to Bydgoszcz. Mur wzdłuż ulicy Na Groby. Dzisiejsza Artyleryjska. Miejsce koszar 8 Batalionu Pancernego. 

• 1 month later...