Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No to pięknie Arturze, mam Zacnego Kompana w tym wątku. ;-) Może ja będę wstawiał , a Ty opisywał ? Ja od wyjścia z MON-u, nie interesowałem się zbytnio regulaminami...

Napisano
Na dwóch ostatnich to chyba właśnie pamiątkowe zdjęcie warty - z widocznym w tle oficerem- dowódcą warty. Wartę wystwił - jak widzę po kołnierzach dywizyjny kurs podchorążych rezerwy ( SPR).

Wcześniejsze zaś zdjecią z posterunkiem sześcioosobowym - mógł być taki posterunek honorowy wystwiony przez trzy pulki 1 DP Leg np w dniu 6 sierpnia. Tak bym to tłumaczył.
RSW przewidywał także posterunki honorowe złożone z kilku wartowników różnych formacji.
Napisano
W przypadku dwu ostatnich zdjęć z 1936 to wartownicy na posterunku. To nie jest moment zmiany - nie ma bowiem owych" . W tym przypadku - broń na posterunku honorowym zewnętrznym jest tu trzymana zgodnie z Regulaminem Sł. Wew cz VII , czyli typowo - na ramieniu.

Chciałbym też ponownie odnieść się do zdjec z posterunkiem sześcioosobowym - otóż pochodzą one również z roku 1936 a dokładnie z uroczystości pogrzebu serca Marszałka Piłsudskiego ( zrobiłem randes vous po NAC), Jak widzimy i na tej uroczystości w 1936 zołnierze na posterynku honorowym zewnetrznym trzymają broń zgodnie z RSW cz VII - tj na ramieniu. Analogicznie i logicznie.
Musiał wiec być wkrótce wydany odrębny rozkaz ( przez kogo wydany? ) pełnienia służby na tym konkretnie posterunku w sposób odmienny niż podaje RSW, co następnie konsekwentnie obserwujemy w latach kolejnych.

Odnośnie hełmów wz 15 w piechocie po roku 1935.
Otóż ugruntowana w literaturze data 1935r wymiany hełmów ma wprawdzie symbol przełomowej, ale rzeczywiście proces wymiany hełmów w piechocie trwał kilka lat. Z moich obserwacji datowanych fotografii archiwalnych wynika iż odbywał się on ( pomijając wcześniejsze okresy prób) w latach 1934-1937. Ostatnie datowane gdzie szeregowi piechoty noszą hełmy wz 15 znam z 1937 z 30 Poleskiej DP.

Na Rossie bywały także kompanie honorowe pułków z 19 DP ( widać po sztandarach z na innych fotkach z tego cmentarza) - Nie wykluczone więc, ze widoczni piechurzy jeszcze w hełmach wz 15 mogą wchodzić w skład zmiany wystawionej przez 19 DP, która hełmy mogła mieć wymienione później niż prestiżowa" 1 DP Leg. Niczego więcej by to potwierdzić nie widzimy, ale a podstawie zdroworozsądkowych porównań hełmowej" sytuacji z kilkoma DP WP w tym dokładnie czasie, być może to dobre wyjaśnienie.
Napisano
Z tą sześcioosobową wartą kojarzyłem właśnie z tą najważniejszą uroczystością.Potem już chyba nie było takiej okazji. Może w 1939 roku przy okazji Święta pretoriańskiej" 1 DP Leg.