Skocz do zawartości
  • 0

Ciekwy kamień-rysynek z paleolitu?

dodok2000

Pytanie

Napisano

Mój drugi ciekawy kamień znaleziomy na polach i łąkach. JEst to krzemień pasiasty z małym rysuneczkiem na powierzchni i nacięciami. Czyżby to rysunek człowieka z paleolitu i nacięcia podczas obrubki krzemieńia? Czekam na Wasze opinie i identyfikacje.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A co sadzicie o tym rysunku w ksztalcie plomyczka cz tez kropli wody. Moze to jakis znak tworcy narzedzi? Dodam ze w miejscu gdzie to znalazlem a bylo to pore orne na wzniesieniu, bylo sporo odlamkow krzemiennych.
Napisano
A co sadzicie o tym rysunku w ksztalcie plomyczka cz tez kropli wody. Moze to jakis znak tworcy narzedzi? Dodam ze w miejscu gdzie to znalazlem a bylo to pore orne na wzniesieniu, bylo sporo odlamkow krzemiennych.
Napisano
Jasne. Prehistoryczny wytwórca narzędzi krzemiennych robił je na sprzedaż i w związku z tym na każdym dawał swojego gmerka.
Leże i kwicze...

C.
Napisano

Mój drugi ciekawy kamień znaleziomy na polach i łąkach. JEst to krzemień pasiasty z małym rysuneczkiem na powierzchni i nacięciami. Czyżby to rysunek człowieka z paleolitu i nacięcia podczas obrubki krzemieńia? Czekam na Wasze opinie i identyfikacje.

Napisano
Myślałem raczej o czymś w rodzaju wtrętu rudy, który pod działaniem wody tak rozpłynął się po skorupie" buły krzemiennej, ale pewnie masz rację.
Napisano
Ten płomyczek to intruzja (mam nadzieję że nie pomyliłem terminu) tlenków żelaza. Rzecz jak najbardziej naturalna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie