Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 977
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

Kwatera Wojenna na cmentarzu w Miedżnie.
Ułożenie trumien ze szczątkami poległych, w 1945 roku. Zaznaczony grób indywidualny rtm. J. Hollaka (1), pomnik (2), oraz obecne usytuowanie tablicy pamiątkowej (3)...

Napisano
A czemu, przekraczam limit ?
Ze względu na szczególny temat chciałbym go, jeśli można trzymać w kupie",by umieścić w nim końcówkę wykazów. Dotyczy to kawalerii dywizyjnej, kawalerzystów bez ustalonych przydziałów i trochę Artylerii Konnej...
Napisano
Nie ma problemu:)

Miałem na względzie długość ładowania wątku.
Ale jest Twój,jak i inne w dziale.
Z przyjemnością je odwiedzam i myślę że inni także:)
Napisano
No to się bardzo cieszę, tym bardziej, że nie odczuwam tego ładowania, a bałem się, że kolejne vol. jest konsekwencją jakiś problemów technicznych...
No i oczywiście jest mi miło ;-)
Napisano

Cmentarzyk przy Szpitalu Ujazdowskim w Warszawie, gdzie spoczywają min. kawalerzyści zmarli z ran lub zabici podczas nalotów lotniczych na szpital. Widoczny kawaleryjski adrian" na jednym z krzyży...

Napisano
15 września 1939 r. rano, podczas obrony Białegostoku, pod leśniczówką Majówka poległ dowódca patrolu plut. pchor. rez. Piotr Dyzma ze szwadronu marszowego nr 3 Suwalskiej BK.
Źródło:
Wiktor Krzysztof Cygan Kresy We Krwi" s. 68
Napisano
Poz. 3 - Starszy ułan Sawicki był ze szwadronu KOP Krasne", poległ rano 17 września 1939 r. w rejonie wsi Plebania w starciu z sowiecką bronią pancerną.
Napisano
18 września w starciu z sowietami o okolicach Święcian poległ por. rez. Mirosław Gajewski, d-ca 5 szwadronu dyonu marszowego mjr. st. sp. Michała Nowickiego z OZ Wileńskiej BK.