koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 Jakiś czas temu rozkopano stary kurhan (z wczesnego średniowiecza) w okolicy pomiędzy Brańskiem, a Bielskiem Podlaskim (podlaskie).Panowie poszukiwacze" nie powinniście robić takich rzeczy.Czy nie obowiązują was żadne reguły? Nie można tak.Wykopana jama była wielkości porządnego grobu. Na dole i wśród wyrzuconej ziemi widniały kawałki kości czaszki (czaszek).Mieszkańcy od wieków żyli w pobliżu tegoż kurhanu i nikomu nawet do głowy nie przyszło, żeby wziąć szpadel i kopać.Może czasem zanim chęć przesłoni rozum" trzeba trochę pomyśleć.Apel do poszukiwaczy: nie zachowujcie się tak, jak opisałam powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 ja tego nie rozkopałem mieszkam daleko stąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Może lisy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba269 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Jeśli jama jest wielkości grobu. To raczej lisy na 2 nogach.... I właśnie przez takich pseudo poszukiwaczy mamy zło opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 Lisy z pewnością nie. Ich nory wyglądają inaczej. Tutaj był dół bardzo szeroki u góry. Myślę, że około 1,5 - 2,0 m. średnicy.Głęboki też na ponad metr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Lisy na zimę już dawno okopane.Dla pewności jeszcze dał bym apel na forum pokemon go" i satanistycznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Jeśli lisy nie, to borsuki też chyba ostro kopią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 XYZ ostatnio coś kopali w Wałbrzychu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 Panowie muszę dodać, że ozkopalisko" widział archeolog i konserwator zabytków. Kurhan zniszczyli bez wątpienia ludzie. Nie zwalajcie winy na lisy i borsuki (-; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Może wyjazdowo byli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Może króliki już w Toruniu wszystko zeżarły?http://www.expressbydgoski.pl/archiwum/a/cmentarne-harce-krolikow,11224312/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 vis1939 dziękuję za podpowiedź. Widzisz nie pomyślałam, że tam też można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 To pewnie górnicy byli - oni wszędzie kopio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Archeolog te kawałki czaszek pozbierał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 Pooglądali, pomierzyli, stwierdzili, że rzeczywiście ludzie czaszki (kawałki kości, ale bez wątpienia z czaszki) ....... i kazali zasypać. Bo teraz funduszy nie ma i takie tam ..... , może kiedyś zbadają.A kiedyś to wiadomo, że kiedyś". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Kazali zasypać... Bo tylko kopać potrafio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Ja bym zgłosił na polizei, w końcu to szczątki ludzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Póki było rozkopane trzeba było groszka wrzucić. Zaraz by była kasa na badania.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 Uczestniczyłam w tym procederze" i uważam, że postąpiłam właściwie. Skoro jacyś przeszukiwacze" rozkopali groby, to oni zrobili coś złego, a nie ja przywracając (raczej próbując przywrócić) stan poprzedni.To była średniowieczna, bardzo stara mogiła. Pochówek wyraźnie szkieletowy (nie całopalny). Szczątki stanowiły kawałki, skrawki kości.Niepotrzebne były badania antropologiczne, bo skoro (zupełny laik) widział kości czaszki, to archeolodzy tym bardziej nie mieli wątpliwości.Myli się każdy, kto myśli, że szczątki przypominały szkielety wydobywane ostatnio z okresu powojennego (1945 i później). Te z kurhanu mogły być dziesięciokrotnie starsze. Zupełnie inaczej wyglądały.Nie uważam również, że pochówek na cmentarzu jest dobrym pomysłem. Skoro setki lat temu tu pochowano ciała, to i tu powinny zostać. Poza tym, żeby wybrać wszystkie najdrobniejsze elementy, trzeba by chyba cały kurhan przekopać i dodatkowo przesiać ziemię. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 Wirakocza dziękuję serdecznie za wpis. Pozwól, że nie będę go komentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Ma rację - o poniewierających się szczątkach ludzkich należy powiadomić policję, a ta prokuratora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 Ściągnęłam archeologa i konserwatora. Myślę, że oni wiedzieli, co należało zrobić. Nie sądzę też, że łamali prawo.Jakieś służbowe notatki powinny z tego zostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Nie sądzę, że przeciętny archeolog ma wiedzę, czy kawałek czaszki pochodzi sprzed 30, 300 lub 1000 lat. Tam tylko policja mogła pomóc. Myślę, że to sprawa dla prokuratury i fachowców-ekspertów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 7 Styczeń 2017 Share Napisano 7 Styczeń 2017 Notatki to dopiero będą jak się Policja o tym dowie.Sążniaste notatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koss Napisano 7 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2017 A ja sądzę, że każdy kto kiedykolwiek widział ludzkie kości, szkielety, potrafi odróżnić czy są sprzed 30, czy 1000 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.