Jump to content

Apel do poszukiwaczy skarbów"

koss

Recommended Posts

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply
Zacznijmy od początku.

Rozkopano stary kurhan w poszukiwaniu skarbów.
Jeszcze raz apeluję do poszukiwaczy - przeszukiwaczy" by zastanowili się przez chwilę co robią.
Piszecie o policji, prokuraturze, o badaniu szczątków sprzed setek lat. A ja jestem ciekawa czy wszyscy chodzący po polach ze sprzętem" mająa na to pozwolenia. Bo chyba powinni. Jeśli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu.

No dobrze ale dlaczego Pani apeluje do Panów. Czy po rozmiarze doła da się ustalić płeć? Był tu taki jeden co datował grodziska po krzakach porastających wały i może się wypowie.
A to ludzie bez wykrywaczy nie mogli szukać skarbów? Piramidy czesali najpierw z detektorami?
Głos na puszczy.

pzdr

Droga Pani na chodzenie z wykrywaczem nie trzeba mieć żadnego pozwolenia. Myli się Pani. Chyba że ktoś włazi na stanowiska archeologiczne , rozkopuje mogiły itp. Ja już od 15 lat szukam pierścionka co zgubiłem i jeszcze go nie znalazłem i pewnie do końca swych dni będę go szukał.pozdrawiam.....

O pozwolenia zapytałam dlatego, że wszystko ma być przecież zgodne z prawem. Skoro policja, prokuratura i cała rzesza biegłych powinna w sprawę się zaangażować, to i poszukiwacze powinni być bez skazy.

Szczerze mówiąc myślę, że takie pozwolenie też do czegoś zobowiązuje. Do uczciwości chociażby.

Wszyscy zgodzicie się ze mną, że rozkopanie kurhanu-grobu jest (delikatnie mówiąc) naganne i trzeba to potępić.
Ot i tyle.

Po jajach...

Ale z drugiej strony ci co rozkopali gdyby pozwolenia mieli to nie robili by tego w ten sposób a ich namierzenie także by nie było trudne.

Pierwsze co trzeba było zrobić po ujawnieniu czynu to wezwać także policję, podać rysopisy i wszystko co mogło się przyczynić do ujęcia tych kołków. Ot i tyle. KZ zrobił by swoje, notatki, dokumentacja fotograficzna a policja swoje.

Piszecie, że niepotrzebne zamieszanie w necie.
A moim zdaniem potrzebne. Jeśli ktoś robi źle, to dlaczego o tym nie powiedzieć. Bo nie wypada, bo to tylko wyjątki.
Napisałam, że ktoś rozkopał kurhan. I chyba atakujecie mnie za to, że poczuliście się dotknięci. Panowie nie twierdzę, że wszyscy rozkopujecie mogiły. Ale przyznacie, że są tacy, którzy to robią i do nich napisałam swój apel.

Wątków o rozkopywaniu mogił i nie tylko jest setki na wszystkich forach. Zawsze znajdzie się promil tego ścierwa ale tylko o nich się właśnie słyszy. Jak policja złapie, jak prasówka będzie, jak w tv pokażą. Ale o akcjach archeo z poszukiwaczami cisza. Bo polityka ważniejsza i pani sprzedająca ogórki na rogu co to ją straż miejska spisała...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information