Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 20.05.2022 o 12:44, ptasznik napisał:

''Mazur'' + Lublin R.XIII G, rok 1936 lub początek 1937.

943263074_maridentjednostki.JPG.5464b1b5edf8f5684468fa8ab91df1bd.JPG

Żeby nie było, że w tych latach ''Mazur'' miał na rufie Vickersa 40 mm, a tu jest armata 75 mm.

Po powrocie do służby w 1936 roku nie miał Vickersa i nie wiadomo kiedy dostał, by mieć go 11 lipca 1937 roku.

mazur 1936_37.jpg

Napisano (edytowane)

Nie okręty tylko ich dom, może ktoś wie kiedy, bo raz piszą 1926, innym razem 1928, a zdjęcie to samo.

oksywie 1926.jpg

oksywie 1928.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano
W dniu 22.06.2021 o 23:17, ptasznik napisał:

Nikt nie zwrócił.

Ze wspomnień komandora Kosianowskiego:

''Do basenu portowego wchodziły co pewien czas jeden z trałowców, lub kanonierka. Przychodziły tylko w celu załadowania węgla, pobrania słodkiej wody do kotłów, lub dla uskutecznienia mniejszego remontu. Tam bowiem umieszczono na zboczu basenu wielką krypę morską, mieszczącą w sobie pływające warsztaty''.

Mija czas i coś się czasem wyłania. Ptaszniku, po roku jest okazja do przyjrzenia się tej jednostce  ;-)...

mar krypa.JPG

mar krypa puck.JPG

Napisano
7 godzin temu, formoza58 napisał:

Mija czas i coś się czasem wyłania. Ptaszniku, po roku jest okazja do przyjrzenia się tej jednostce  ;-)...

mar krypa.JPG

mar krypa puck.JPG

Bez nazwy.png

Napisano

Trochę się pośpieszyłem z radosną wiadomością. Ta krypa morska z warsztatami na pokładzie wspomniana przez kmdr. Kosianowskiego, stoi przy keji oznaczona jako " W". Natomiast krypa węglowa pokazana przeze mnie i Kolegę K20, stoi z " bliźniaczką" na kotwicy przed portem. 

puck port2.jpg

puck port.jpg

Napisano

Super.

Tak, a to czasem nie jest ta ''węglarka'' co to z niej na pewnym zdjęciu sypali do ''Bałtyku'' ?

To jest ciekawe, port w Pucku bez dźwigu, a zdało by się, że jest na każdym zdjęciu. Te dwie krypy po lewej też bardzo interesujące. Jakieś koszarowe ?

466424175_puckport2.jpg.5147d6776c2beb399dff1bf117a46ddca.jpg

Napisano

Na takie wyglądają, tylko, kto by w nich kwaterował? Załogi wpływające tam, ewentualnie spały na hamakach na swoich jednostkach. Na tym zdjęciu port wygląda jak opuszczony.

6 minut temu, ptasznik napisał:

Tak, a to czasem nie jest ta ''węglarka'' co to z niej na pewnym zdjęciu sypali do ''Bałtyku'' ?

Być może, ale nie mogłem znależć tego zdjęcia w swoich archiwalnych folderach.

Napisano
42 minuty temu, formoza58 napisał:

Na tym zdjęciu port wygląda jak opuszczony.

Albo jeszcze nie zagospodarowany.

43 minuty temu, formoza58 napisał:

nie mogłem znależć

Się poszuka, rano.

Napisano
8 godzin temu, ptasznik napisał:

7 godzin temu, ptasznik napisał:

Się poszuka, rano.

Znalazłem, to i wrzucam.

1.jpg