Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano
Zdjęcie ''Hallera'' 2017-11-23, 15:16:56 to chyba fragment większej całości z promocji na ''Bałtyku''. Po lewej powinno być pół holownika ...
Można prosić o takie ładne jego powiększenie, chodzi o nazwę na dziobie. Podobno to ''Wanda'', mam jednak wątpliwości.
Napisano

Przy okazji... Spójrz jakie się wyciąga cudeńka" z drugiego planu oglądając zdjęcia na dużych rozdzielczościach:-) Takiego Mazura" w pływającym doku nie widziałem...

Napisano
No cudeńka Ci wychodzą niesamowite, ale eee, to jeszcze jakieś inne zdjęcie, nie to od ''Sokoła'' i ''Wandy''. Na papierowych wersjach nie mam doku z ''Mazurem''.

''Mazur'' miał etat instruktora artylerii do 15X 1935 czyli w tym czasie raczej był jeszcze w służbie i do przebudowy poszedł po tej dacie. Kadłub jest goły a pora roku patrząc po drzewach letnia. 1936 rok.

Zauważ dom z balkonami po prawej, ul. Arciszewskich 23. Nie ma go na zdjęciu z którego jest zaczerpnięta ''Wanda'' (wg NAC 1934, u mnie o zgrozo nawet 1937). Nie ma go też na zdjęciu z wizyty francuskiego admirała datowanym na 1931.
Jest natomiast na zdjęciu z ''Sokołem'' z 1932, jeszcze bez stolarki okiennej. Na nim też widać na rogu nabrzeża stojący bok małego doku (ukończony w 1933), tak więc ten 1932 jest raczej pewny.
Dlatego to zdjęcie z ''Wandą'' datuję najpóźniej na 1931 (1929-31).
Napisano
Budynek w porcie za rufą ''Czerwińskiego'' sięgający dziobu ''Mazura''. Na zdjęciu z ''Sokołem'' jest gotowy, na zdjęciu z ''Wandą'' pusty plac.
Nie 1937, nie 1934 i wcześniej niż 1931 ?