ptasznik Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 Co to za banderka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 28 Styczeń 2022 Share Napisano 28 Styczeń 2022 22 godziny temu, ptasznik napisał: Co to za banderka ? Myślę, że to standardowa bandera Kriegsmarine. Bandera się nie rozwija. Jest złożony. Sprzedawca parceli przed wystawieniem jej na sprzedaż retuszował to miejsce za pomocą programu Photoshop, aby ukryć nazistowskie symbole. Taki zasady aukcji. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 29 Styczeń 2022 Share Napisano 29 Styczeń 2022 Też tak w końcu pomyślałem, że to ''przerobiona'' bandera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 30 Styczeń 2022 Share Napisano 30 Styczeń 2022 (edytowane) Jakiś KU przy ''Szeptyckim'', wygląda na wieżowy. Prawdopodobnie 1929. ''KU 3/7'' przy krypie ''K 8'' II dywizjonu. 1930. Edytowane 30 Styczeń 2022 przez ptasznik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2022 W dniu 29.01.2022 o 02:23, ptasznik napisał: Też tak w końcu pomyślałem, że to ''przerobiona'' bandera. A ja przez chwilę stawiałem na banderkę WMG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2022 Teraz, ptasznik napisał: Jakiś KU przy ''Szeptyckim'', wygląda na wieżowy. Prawdopodobnie 1929. ''KU 3/7'' przy krypie ''K 8'' II dywizjonu. 1930. " Sokole Oko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 30 Styczeń 2022 Share Napisano 30 Styczeń 2022 (edytowane) Tak jakoś wpadło w oko po rozjaśnieniu. Teraz pytanie co to jest ? To musi być ''KU 6''. Czy ktoś potrafi to powiększyć ? Mnie wychodzi tylko taki ''znaczek pocztowy''. 28 minut temu, formoza58 napisał: A ja przez chwilę stawiałem na banderkę WMG. Też myśl taką miałem. Edytowane 30 Styczeń 2022 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 30 Styczeń 2022 16 minut temu, ptasznik napisał: Czy ktoś potrafi to powiększyć ? Mnie wychodzi tylko taki ''znaczek pocztowy''. Powalczę trochę ale mam to samo zdjęcie o niedużej rozdzielczości, jak Ty. Poszukam innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 30 Styczeń 2022 Share Napisano 30 Styczeń 2022 W dniu 27.01.2022 o 11:33, svgafarov napisał: Foto, Polen, Kriegsmarine, Weichsel, Motorrad, Boot, Frau, aus Fotoalbum --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Przynajmniej trzy zdjęcia zostały wykonane w tym samym miejscu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 30 Styczeń 2022 Share Napisano 30 Styczeń 2022 (edytowane) Mundury z początku wojny, most/prom, łódź saperska. Coraz bardziej widzi mi się to jako Wisła, ale nie jakaś Weichselwasserpolizei (kto tą nazwę puścił w obieg ?), tylko tak jak jest napisane w fotoalbumie W. Trojcy, czyli Edytowane 30 Styczeń 2022 przez ptasznik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 31 Styczeń 2022 Share Napisano 31 Styczeń 2022 6 godzin temu, ptasznik napisał: To musi być ''KU 6''. Czy ktoś potrafi to powiększyć ? Kurcze, nie wiem czy to "KU 6", niby tak a niby nie. 6 godzin temu, formoza58 napisał: Powalczę trochę Trochę powalczyłem czyli powiększyłem, nieco rozjaśniłem i wyostrzyłem ale nie za wiele to pomogło, nadal wychodzi "pikseloza". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 31 Styczeń 2022 Share Napisano 31 Styczeń 2022 ''Hetman Chodkiewicz'' we fragmencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2022 " Hetman Żółkiewski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2022 Rok 1920... Jeden ze szwadronów Pułku 4 Ulanów Zaniemeńskich przeprawia się przez Wisłę. Jeśli na jednostce Flotylli Wiślanej, to na jakiej? Nazwa na osłonie jest, jeno nie bardzo czytelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 1 Luty 2022 Share Napisano 1 Luty 2022 Wygląda jak Prom "Rezerwa". Trzy promy "Saper", "Miner" i "Rezerwa" były na wyposażeniu Batalionu Mostowego w Kazuniu. Więcej na ten temat w WLU Tom 95 "Mosty i przeprawy" str. 60-61. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 2 Luty 2022 Share Napisano 2 Luty 2022 ''Wisła'' (eks Weichsel), pierwszy statek wojenny Wojennej Flotylli Wiślanej. Poniżej jako statek sztabowy 1 dywizjonu (monitorów). Monitory ''Warszawa'' i ''Horodyszcze'', wrzesień 1920. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 3 Luty 2022 Share Napisano 3 Luty 2022 (edytowane) Jeszcze jedno zdjęcie ''Wisły'', już w szacie cywilnej. Nie później niż w 1925 rok, gdyż w tle widać monitory. Widok części dziobowej, nie obejmujący ''altanki'' widocznej na wcześniejszych zdjęciach. Komin po lewej należy do jakiegoś holownika stojącego za statkiem, na nim są też stojący obok komina ludzie. Edytowane 3 Luty 2022 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 5 Luty 2022 Share Napisano 5 Luty 2022 Akwen widoczny powyżej to tor regatowy w Bydgoszczy. Ciekawe kiedy ? Szacowany przedział czasowy 1922 - 1924. Może przy okazji pobytu nad morzem, latem 1924 roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Luty 2022 Autor Share Napisano 8 Luty 2022 W dniu 2.02.2022 o 18:20, ptasznik napisał: ''Wisła'' (eks Weichsel), pierwszy statek wojenny Wojennej Flotylli Wiślanej. Poniżej jako statek sztabowy 1 dywizjonu (monitorów). Monitory ''Warszawa'' i ''Horodyszcze'', wrzesień 1920. Uzupełnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Luty 2022 Share Napisano 9 Luty 2022 (edytowane) W dniu 30.01.2022 o 22:45, ptasznik napisał: Jakiś KU przy ''Szeptyckim'', wygląda na wieżowy. Prawdopodobnie 1929. ''KU 3/7'' przy krypie ''K 8'' II dywizjonu. 1930. W dniu 30.01.2022 o 23:14, ptasznik napisał: To musi być ''KU 6''. Nie koniecznie. Pierwsza wzmianka o ''KU 6'' to rozpoczęcie kampanii 15.04.1929. Zdjęcie opublikowano w lipcu 1930 roku, ale nie jest to święto Flotylli w 1930. Albo przed lipcem 1930 roku była jeszcze jakaś uroczystość na jeziorze Horodyszcze, do czasu którego zabudowano na ''KU 6'' kazamatę,gdyż nie wydaje się by zrobiono to jeszcze przed Świętem Flotylli w 1929, albo po prostu to nie jest ''KU 6''. Poniżej ''KU 6'' wśród kutrów III dywizjonu, przed zabudową kazamaty. Edytowane 9 Luty 2022 przez ptasznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Luty 2022 Autor Share Napisano 9 Luty 2022 " Pińsk" i " Sierpinek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 9 Luty 2022 Share Napisano 9 Luty 2022 Czasy ''wiślane''. Po prawej się zakamuflował ''Horodyszcze''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 11 Luty 2022 Share Napisano 11 Luty 2022 Zdjęcie podpisywane jako wrak statku ''Bug''. Podobno zaś w prasie epoki jako ''Gubitielnyj'' ten co go ''Pancerny 1'' . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Luty 2022 Share Napisano 20 Luty 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 20 Luty 2022 Share Napisano 20 Luty 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi