formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2022 Zdjęcie K5 na stronie 50 potwierdza, że stał przy brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 Co racja, to racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2022 59 minut temu, svgafarov napisał: Podpis tego zdjęcia jest błędny. To nie jest ex polski kuter typu KU. I nie Prypec. I nie okolice Pinska. I nie 1940 rok. Siergiej, w WLU tom 177 zamieszczone jest zdjęcie kutra MS1 naszego ex KM12 , ciagnącego z mozołem załadowane pontony na Donie w 1943 roku. Twoim zdaniem rzetelny opis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 5 godzin temu, formoza58 napisał: Twoim zdaniem rzetelny opis? Oryginał tego zdjęcia usytuowany się w naszym archiwum. Ale. Kiedy kupowaliśmy ten lot, sprzedawca nie podał żadnych wiarygodnych informacji. Taki opis podał sam Maciej w swojej książce według własnego uznania. To tylna strona zdjęcia. Co to jest? Dniepr? Prypeć? --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2022 Teraz, svgafarov napisał: Dniepr? Prypeć? Zdecydowanie Prypeć, z niemiecka Pripjet. To by się zgadzało, bowiem jedna z dwóch zdjęć KM z kawalerzystami waffen ss na pokładzie podczas działań przeciwpartyzanckich opisana jest w jednym z opracowań jako " pancerboot auf dern Pripjet" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 22 Styczeń 2022 Share Napisano 22 Styczeń 2022 Ach ta niemiecka kaligrafia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 22 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2022 Teraz, ptasznik napisał: Ach ta niemiecka kaligrafia. Da się przeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 23 Styczeń 2022 Share Napisano 23 Styczeń 2022 14 godzin temu, formoza58 napisał: KM z kawalerzystami waffen ss na pokładzie podczas działań przeciwpartyzanckich opisana jest w jednym z opracowań jako " pancerboot auf dern Pripjet" Które ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2022 To właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 23 Styczeń 2022 Share Napisano 23 Styczeń 2022 Nie wiedziałem, że jest do niego opis. Co zaś się tyczy ''holownika pontonów'' to, mimo wymiarów pozwalających na transport kolejowy, Don wydaje mi się za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 23 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 23 Styczeń 2022 4 minuty temu, ptasznik napisał: Nie wiedziałem, że jest do niego opis ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2022 Jednostki Flotylli Wiślanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 25 Styczeń 2022 Share Napisano 25 Styczeń 2022 Warneńczyk, Bałtyk, Wawel. Gdyby tak gdzieś Wisłę złowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2022 Zgadza się, może kiedyś przyjdzie czas na " Wisłę"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 26 Styczeń 2022 Share Napisano 26 Styczeń 2022 Gdy nasza maszynka gra, to po drugiej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 11 godzin temu, ptasznik napisał: Gdy nasza maszynka gra, to po drugiej stronie Ale ta "maszynka" po drugiej stronie to chyba trochę późniejsza niż wojna polsko-bolszewicka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 3 godziny temu, Edmundo napisał: Ale ta "maszynka" po drugiej stronie to chyba trochę późniejsza niż wojna polsko-bolszewicka. Chłodnica, czy podstawa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 Chłodnica, bo to chyba już wz. 1910/30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 W dniu 22.01.2022 o 17:00, formoza58 napisał: Siergiej, w WLU tom 177 zamieszczone jest zdjęcie kutra MS1 naszego ex KM12 , ciagnącego z mozołem załadowane pontony na Donie w 1943 roku. Twoim zdaniem rzetelny opis? Krzysztof, ja znalazłem oryginalny podpis na partiach, który zostawił sprzedający. Piszę poniżej: --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 Foto, Polen, Kriegsmarine, Weichsel, Motorrad, Boot, Frau, aus Fotoalbum --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 Foto, Polen, Kriegsmarine, Weichsel, Patrouille, Flugzeug, Flak, aus Fotoalbum --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2022 Siergiej, dziękuję bardzo. Więc ktoś w WLU dał błędny opis. Więc nie Don, czy Prypeć, tylko Wisła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 26 minut temu, formoza58 napisał: Siergiej, dziękuję bardzo. Więc ktoś w WLU dał błędny opis. Więc nie Don, czy Prypeć, tylko Wisła? Ja też wierzę, że to Wisła. Myślę, że 1940 rok. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 1 godzinę temu, Edmundo napisał: Chłodnica, bo to chyba już wz. 1910/30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 27 Styczeń 2022 Share Napisano 27 Styczeń 2022 Fakt, jak w mordę strzelił I wś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi