Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2016-09-22, 09:16:43 i 09:18:30
Zdjęcia zrobione ze statku uzbrojonego ''Hetman Chodkiewicz''.
Dwa kutry uzbrojone typu ''Praha'', ''Dickman'', ''Sierpinek'', dwa monitory typu ''gdańskiego''.
Napisano
Drewniany i blaszany.
Widziałem gdzieś zdjęcie z masztu tego blaszanego, gdzie ma on po bokach dwa drewniane, więc są trzy.
Blaszany ''Admirał Dickman''
Drewniany ''Generał Szeptycki''
Napisano
Polecam się na przyszłość, w miarę możliwości. :)

Z tym drewnianym i blaszanym wyszedł taki mix myślowy. Drewniany oczywiście greting nad urządzeniem sterowym, bo sam pokład blaszany, jak pokazują inne zdjęcia.
  • 2 weeks later...
Napisano

Trochę nie wiedziałem w którym wątku te zdjęcia umieścić, ale jako sentymentalnie ze względu na wyjątkową rzadkość postanowiłem wrzucić je tutaj...
Przedstawiają uroczystość przewiezienie Wisłą z Płocka do Warszawy relikwi św. Andrzeja Boboli na pokładzie wycieczkowego bocznokołowca Bajka". W sierpniu 1944 roku był min. obiektem ataku grupy Marynarki Wojennej Armii Krajowej na port czerniakowskim. We wrześniu 1944 roku w jego kajutach i na pokładzie, setkami zgromadzeni i pozbierani ginęli tam ranni obrońcy Przyczółka Czerniakowskiego...

Napisano
Obecność jegomościa w meloniku między masztem a sterówką tłumaczy to, że jest to chyba pływanie próbno- testowe z inżynierem od Zieleniewskiego na pokładzie.