Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
17 godzin temu, ptasznik napisał:

Wyremontowany w Płocku gdzie zdjęto mu wieżę pancerną i używany pod nazwą ''Puma'' jako jednostka pomocnicza przez stocznię Weischelwerft GmbH,

Piszą też, że w Niemczech są na to dokumenty. Oczywiście Niemcy mogli się pomylić.

Wygląda na to, że to co było brane za KU-6 okazuje się być KU-3/7 i nie ma zdjęć KU-6 przed 1939 rokiem.

• Super 1
Napisano (edytowane)

A może to jest KU-6 po zabudowie kazamaty, a przed zabudową wieżyczki z monitora ? Położenie odbojnicy na burcie pasuje do tego na rufie.🤔781306435_km12-13n_LI.jpg.b4f103b68b538f0aa88b8ecc5d11b4e7.jpg.e14fb11cf7dc98da5f1661c03a065e96.jpg

kut_uzbb.jpg

Edytowane przez ptasznik
  • Super 1
Napisano
2 godziny temu, ptasznik napisał:

A może to jest KU-6 po zabudowie kazamaty, a przed zabudową wieżyczki z monitora ? Położenie odbojnicy na burcie pasuje do tego na rufie.🤔781306435_km12-13n_LI.jpg.b4f103b68b538f0aa88b8ecc5d11b4e7.jpg.e14fb11cf7dc98da5f1661c03a065e96.jpg

kut_uzbb.jpg

Odbojnicy na burcie na rufie jest i u KU-6 i u KU-7. Są prawie identyczne.
--- 
Pozdrawiam, Sergey Gafarov

Napisano
4 godziny temu, ptasznik napisał:

Piszą też, że w Niemczech są na to dokumenty. Oczywiście Niemcy mogli się pomylić.

Wygląda na to, że to co było brane za KU-6 okazuje się być KU-3/7 i nie ma zdjęć KU-6 przed 1939 rokiem.

Jest zdjęcia, na których KU-6 i KU-7 stoją obok siebie na froncie wschodnim. Nie ma błędu.
--- 

• Tak trzymać 1
Napisano (edytowane)

O to miałem zapytać, czy są oba na jednym zdjęciu.

Odstęp od kazamaty do burty węższy, ale nie można wykluczyć wymiany kazamaty na nieco mniejszą a masywniejszą pod wieżę z monitora. A może jest i tak samo, tylko szerzej od strony dziobu ?

kut_uzbb.jpg

1363330253_(.)0091-1..jpg.d49c4bf64805b6792d4c8387d8f7b87d1.jpg.76f5b60715ba370944f527b905047248.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano
15 minut temu, ptasznik napisał:

O to miałem zapytać, czy są oba na jednym zdjęciu.

kut_uzbb.jpg

Nie. Kuter z taką wieżą widziałem tylko na tym jednym zdjęciu.
--- 

Napisano
8 minut temu, ptasznik napisał:

🤦‍♂️Moja wina, powinienem rozdzielić -----------

Chodziło mi o KU-6 i KU-7 na jednym zdjęciu.

To zdjęcie, na których KU-6 i KU-7 stoją obok siebie, znajduje się w naszym archiwum. Ale jeszcze nie mogę się tym podzielić.
--- 

• Tak trzymać 1
Napisano
15 godzin temu, ptasznik napisał:

Czy to ten sam, tylko z inną wieżą ?

Ciężko powiedzieć. Wygląda jak. Ale! Ja potrzebuje to zdjęcia w lepszej jakości. Szczegóły są bardzo ważne dla identyfikacji.
--- 

Napisano
1 godzinę temu, svgafarov napisał:

Szczegóły są bardzo ważne dla identyfikacji.

Rzecz oczywista. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że oba zdjęcia dzielić może 10 lat.

Napisano
1 godzinę temu, ptasznik napisał:

Rzecz oczywista. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że oba zdjęcia dzielić może 10 lat.

Z tego powodu ja potrzebuje zdjęcia wysokiej jakości. Zdjęcia rozdzielone latami. Konieczne jest porównanie, jakie wspólne szczegóły są zachowane.
--- 

Napisano
W dniu 16.01.2022 o 13:33, svgafarov napisał:

0091-1.+ .jpg

Siergiej, a wiadomo o tych dwóch jednostkach od lewej. Tak im się przyglądam i pierwsza mogła być przeróbką jednej z naszych kanonierek. Już w Kijowie kombinowali z nimi w latach 1940- 41, potem niemcy mogli coś zmienić i dołożyć. Drugi,również kształt znajomy...

Napisano

Dzięki za most. Wojenny. Szybko im poszło, żelbeton, miał być na zawsze.

Godzinę temu, formoza58 napisał:

pierwsza mogła być przeróbką

Przeróbka, z Niemcami to nie przyjechało.

Godzinę temu, formoza58 napisał:

Drugi,również kształt znajomy...

Gdzieś coś takiego widziałem.

• Super 1
Napisano

Spójrz na KU 6 przy moście i porównaj proporcje na pracach A. Werki, który zachowując kształt tą jednostkę sporo powiększył i pokoleniami ( bez prawie null  materiału ikonograficznego) człek się do tych rozmiarów przyzwyczaił...

ku6 1.JPG

ku6 3.JPG

ku6 4.JPG

Napisano
3 godziny temu, formoza58 napisał:

Siergiej, a wiadomo o tych dwóch jednostkach od lewej. Tak im się przyglądam i pierwsza mogła być przeróbką jednej z naszych kanonierek. Już w Kijowie kombinowali z nimi w latach 1940- 41, potem niemcy mogli coś zmienić i dołożyć. Drugi,również kształt znajomy...

Jeszcze nie ustaliliśmy, KTO jest na zdjęciu. Niestety.
--- 

Napisano (edytowane)
11 godzin temu, ptasznik napisał:

Jest kilka ciekawych miejsc na tym kutrze. 😉

1363330253_(.)0091-1..jpg.d49c4bf64805b6792d4c8387d8f7b87db (2).jpg

1363330253_(.)0091-1..jpg.d49c4bf64805b6792d4c8387d8f7b87db (2)_LI.jpg

Zdjęcie w ujęciu 3/4, kuter częściowo zasłonięty motorówką,dziób niewidoczny, częściowo poplamione. Tak mi się ON widzi.

W tym ujęciu na zdjęciu kuter wydaje się krótszy, a elementy są niby bliżej siebie.

Zrzut ekranu (409)_LI.jpg

Edytowane przez ptasznik
  • Super 1