svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 11 godzin temu, ptasznik napisał: To jest ciekawe. Jeszcze nie ustaliliśmy, KTO jest na zdjęciu. Niestety. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 Koledzy, czy znacie dalsze losy KU-30 po 1939 roku? --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 14 godzin temu, ptasznik napisał: KU-7, jeszcze jako KU-3, około 1937. Edytowane 14 godzin temu przez ptasznik 14 godzin temu, ptasznik napisał: Ten sam, widoczna krzywizna bocznej ściany kazamaty. Oba zdjęcia w nieco szerszym planie i lepszej jakości są w książce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 20 godzin temu, svgafarov napisał: Analiza tych fotografii sugeruje, że to wciąż KU-6 Jeśli nie ma uskoku to KU-6. Dlaczego na zdjęciu stoi przy wydobytych jednostkach i wygląda tak samo kiepsko jak one ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 1 godzinę temu, svgafarov napisał: Jeszcze nie ustaliliśmy, KTO jest na zdjęciu. Niestety. Prawy owszem, ale lewy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 14 minut temu, ptasznik napisał: Oba zdjęcia w nieco szerszym planie i lepszej jakości są w książce. Zrozumiany. Dziękuję Ci. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 1 godzinę temu, ptasznik napisał: Jeśli nie ma uskoku to KU-6. Dlaczego na zdjęciu stoi przy wydobytych jednostkach i wygląda tak samo kiepsko jak one ? Ciężko powiedzieć. KU-6 bez broni. Być może wszyscy są przygotowani do modernizacji. A może to tylko konserwacja na koniec nawigacji. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 1 godzinę temu, ptasznik napisał: Prawy owszem, ale lewy ? Na tym zdjęciu wyraźnie widzę tylko KU-6. Reszta kutrow jest dla mnie niezrozumiała do końca. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2022 Pińsk 1937 rok... Gablota z nagrodami zdobytymi przez sportowców z WKS " Kotwica". Ile z nich przetrwaly wojenną zawieruchę? Ile we wrześniu 1939 roku zniszczono, a ile rozgrabiono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 11 minut temu, formoza58 napisał: Pińsk 1937 rok... Gablota z nagrodami zdobytymi przez sportowców z WKS " Kotwica". Ile z nich przetrwaly wojenną zawieruchę? Ile we wrześniu 1939 roku zniszczono, a ile rozgrabiono? Kilka z podobny nagród udało nam się zdobyć. Oni prezentowane w naszej ekspozycji muzealnej - http://tsushima.su/forums/viewtopic.php?id=9858 --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2022 Szacunek i Podziw, Siergiej za to wszystko, co robicie. DZIĘKUJĘ I gratuluję zbioru poświęconego Flotylli z lat 1920- 39 . Patrząc na fotografie naszych " Zejmanów" widzę, że nie raz rywalizowaliśmy na aukcjach Ze zmiennym szczęściem, ale nie żałuję porażek. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 Godzinę temu, formoza58 napisał: Szacunek i Podziw, Siergiej za to wszystko, co robicie. DZIĘKUJĘ I gratuluję zbioru poświęconego Flotylli z lat 1920- 39 . Patrząc na fotografie naszych " Zejmanów" widzę, że nie raz rywalizowaliśmy na aukcjach Ze zmiennym szczęściem, ale nie żałuję porażek. Pozdrawiam serdecznie Dziękuję Krzysztof! --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 (edytowane) 5 godzin temu, svgafarov napisał: Na tym zdjęciu wyraźnie widzę tylko KU-6. Reszta kutrow jest dla mnie niezrozumiała do końca. Edytowane 15 Styczeń 2022 przez ptasznik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 Tak. Ja od razu zauważyłem na tej pokrywa włazu. Ale. Fragment kutra jest za mały, aby powiedzieć na 100%, że to KM. No, więc przynajmniej ja jestem ten nie wykluczaj. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2022 Teraz, svgafarov napisał: Ja od razu zauważyłem na tej pokrywa włazu Nie tylko pokrywa włazu, ale okrągły otwór na " maszynkę" i klapy przed wieżą. Ptaszniku, kolejny kufelek piwa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 To będzie konieczne poprosić archiwistów naszej organizacji o wykonanie skanu w najlepszej jakości. Być może wtedy uda się rozważać szczegóły. Ja zajmę się. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2022 Dobrze by było, bo takich " rodzynek w cieście" nie jest wiele. Teraz, svgafarov napisał: Fragment kutra jest za mały, aby powiedzieć na 100%, że to KM. Bo faktycznie KM była taką maleńką " łupinką", nawet w porównaniu ze stojącym burta w burtę KU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 30 minut temu, formoza58 napisał: Ptaszniku, kolejny kufelek piwa ;-) Mnie ta klapa nie dawała spokoju od kiedy ją zobaczyłem w tomie 204, a tam zdjęcie urywa się na nadczłowieku i widać tylko klapę. Potem widziałem całość na stronie Siergiej Gafarov-blog, ale wiedząc że bywa na forum nie chciałem dawać zdjęcia bez pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 Wysłałem już naszym chłopakom prośbę. Jutro wyślą mi skan. Szczerze mówiąc, miałem taką obsesję na punkcie KU-6 z tego zdjęcia, że nie zwróciłem należytej uwagi i czas na reszty. Odkładam na później. Widocznie czas przyszło. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 15 Styczeń 2022 Share Napisano 15 Styczeń 2022 Nie daje mi spokoju wygląd tych kutrów, jak po wydobyciu w Pińsku w 1939. Brak oznak życia. Co do KU-6, to w literaturze popularnej można znaleźć informacje, że został zatopiony 9 lub 10 września 1939, wydobyty na przełomie października i listopada. Wyremontowany w Płocku gdzie zdjęto mu wieżę pancerną i używany pod nazwą ''Puma'' jako jednostka pomocnicza przez stocznię Weischelwerft GmbH, ponownie zatopiony na przełomie 1944/45 koło Płocka. Wydobyty w 1947 i wyremontowany w Gdyni służył we flocie a następnie w WOP w Świnoujściu jako ORP Lin, ze znakiem taktycznym K 6. Wycofany około 1957, złomowany 1973. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2022 Teraz, ptasznik napisał: Mnie ta klapa nie dawała spokoju od kiedy ją zobaczyłem w tomie 204, a tam zdjęcie urywa się na nadczłowieku i widać tylko klapę. Potem widziałem całość na stronie Siergiej Gafarov-blog, ale wiedząc że bywa na forum nie chciałem dawać zdjęcia bez pozwolenia. Fajnie się stało, że pojawiają się nowe infa odnośnie jednostek OW w niemieckiej służbie. Kiedyś na długie lata zatrzymało się na paru fotach " Nieuchwytnego", KM-ow, wydobycia KU30. potem pojawilo się zdjęcie przodu wieży KM-u, ktoremu sen z powiek spędzał przez lata niejednemu. Teraz KU6 i kolejny KM... Jestem optymistą :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Share Napisano 16 Styczeń 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Share Napisano 16 Styczeń 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Styczeń 2022 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2022 Dzięki Wielkie Bardzo , Siergiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
svgafarov Napisano 16 Styczeń 2022 Share Napisano 16 Styczeń 2022 15 godzin temu, ptasznik napisał: Nie daje mi spokoju wygląd tych kutrów, jak po wydobyciu w Pińsku w 1939. Brak oznak życia. Co do KU-6, to w literaturze popularnej można znaleźć informacje, że został zatopiony 9 lub 10 września 1939, wydobyty na przełomie października i listopada. Wyremontowany w Płocku gdzie zdjęto mu wieżę pancerną i używany pod nazwą ''Puma'' jako jednostka pomocnicza przez stocznię Weischelwerft GmbH, ponownie zatopiony na przełomie 1944/45 koło Płocka. Wydobyty w 1947 i wyremontowany w Gdyni służył we flocie a następnie w WOP w Świnoujściu jako ORP Lin, ze znakiem taktycznym K 6. Wycofany około 1957, złomowany 1973. Powiem tak - KU-6 i KU-7 służyły Niemcom na froncie wschodnim od 1941 do 1943/44, aż do wyzwolenia terytorium ZSRR przez wojska sowieckie. --- Pozdrawiam, Sergey Gafarov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi