Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
14 godzin temu, ptasznik napisał:

KU-7, jeszcze jako KU-3, około 1937.

kut_uzbra.jpg

Edytowane 14 godzin temu przez ptasznik

14 godzin temu, ptasznik napisał:

Ten sam, widoczna krzywizna bocznej ściany kazamaty.

KU-7.jpeg.3017cda8b993f2ce3c43be3989a32150.jpeg

Oba zdjęcia w nieco szerszym planie i lepszej jakości są w książce.

flotylla-rzeczna-marynarki-wojennej-1919---1939-jzef-wiesaw-dyskant.jpeg

• Super 1
Napisano
20 godzin temu, svgafarov napisał:

Analiza tych fotografii sugeruje, że to wciąż KU-6

Jeśli nie ma uskoku to KU-6.

Dlaczego na zdjęciu stoi przy wydobytych jednostkach i wygląda tak samo kiepsko jak one ?

Napisano
1 godzinę temu, ptasznik napisał:

Jeśli nie ma uskoku to KU-6.

Dlaczego na zdjęciu stoi przy wydobytych jednostkach i wygląda tak samo kiepsko jak one ?

Ciężko powiedzieć. KU-6 bez broni. Być może wszyscy są przygotowani do modernizacji. A może to tylko konserwacja na koniec nawigacji.
--- 
Pozdrawiam, Sergey Gafarov

Napisano
1 godzinę temu, ptasznik napisał:

Prawy owszem, ale lewy ?

Na tym zdjęciu wyraźnie widzę tylko KU-6.
Reszta kutrow jest dla mnie niezrozumiała do końca.
--- 

Napisano

Pińsk 1937 rok... Gablota z nagrodami zdobytymi przez sportowców z WKS " Kotwica". Ile z nich przetrwaly wojenną zawieruchę? Ile we wrześniu 1939 roku zniszczono, a ile rozgrabiono? 

mar nagrody wks kotwica 37r.JPG

Napisano
11 minut temu, formoza58 napisał:

Pińsk 1937 rok... Gablota z nagrodami zdobytymi przez sportowców z WKS " Kotwica". Ile z nich przetrwaly wojenną zawieruchę? Ile we wrześniu 1939 roku zniszczono, a ile rozgrabiono? 

mar nagrody wks kotwica 37r.JPG

Kilka z podobny nagród udało nam się zdobyć.
Oni prezentowane w naszej ekspozycji muzealnej - http://tsushima.su/forums/viewtopic.php?id=9858
--- 

Napisano

Szacunek i Podziw, Siergiej za to wszystko, co robicie. DZIĘKUJĘ 👌

I gratuluję zbioru poświęconego  Flotylli z lat 1920- 39 . Patrząc na fotografie naszych " Zejmanów" widzę, że nie raz rywalizowaliśmy na aukcjach 😉 Ze zmiennym szczęściem, ale nie żałuję porażek.

Pozdrawiam serdecznie

Napisano
Godzinę temu, formoza58 napisał:

Szacunek i Podziw, Siergiej za to wszystko, co robicie. DZIĘKUJĘ 👌

I gratuluję zbioru poświęconego  Flotylli z lat 1920- 39 . Patrząc na fotografie naszych " Zejmanów" widzę, że nie raz rywalizowaliśmy na aukcjach 😉 Ze zmiennym szczęściem, ale nie żałuję porażek.

Pozdrawiam serdecznie

Dziękuję Krzysztof!
--- 

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, svgafarov napisał:

Na tym zdjęciu wyraźnie widzę tylko KU-6.
Reszta kutrow jest dla mnie niezrozumiała do końca.

km19 (2).jpg

1363330253_(.)0091-1..jpg.d49c4bf64805b6792d4c8387d8f7b87d.jpg

b3c122cd3ea30a025705bc82fabe5ca4.jpeg

Edytowane przez ptasznik
  • Super 1
Napisano

Tak. Ja od razu zauważyłem na tej pokrywa włazu.
Ale. Fragment kutra jest za mały, aby powiedzieć na 100%, że to KM.
No, więc przynajmniej ja jestem ten nie wykluczaj.
--- 

Napisano
Teraz, svgafarov napisał:

Ja od razu zauważyłem na tej pokrywa włazu

Nie tylko pokrywa włazu, ale okrągły otwór na " maszynkę" i klapy przed wieżą. Ptaszniku, kolejny kufelek piwa ;-) 

Napisano

To będzie konieczne poprosić archiwistów naszej organizacji o wykonanie skanu w najlepszej jakości. Być może wtedy uda się rozważać szczegóły. Ja zajmę się.
--- 

Napisano

Dobrze by było, bo takich " rodzynek w cieście" nie jest wiele.

Teraz, svgafarov napisał:

Fragment kutra jest za mały, aby powiedzieć na 100%, że to KM.

Bo faktycznie KM była taką maleńką " łupinką", nawet w porównaniu ze stojącym burta w burtę KU

Napisano
30 minut temu, formoza58 napisał:

Ptaszniku, kolejny kufelek piwa ;-) 

🍻 Mnie ta klapa nie dawała spokoju od kiedy ją zobaczyłem w tomie 204, a tam zdjęcie urywa się na nadczłowieku i widać tylko klapę. Potem widziałem całość na stronie Siergiej Gafarov-blog, ale wiedząc że bywa na forum nie chciałem dawać zdjęcia bez pozwolenia.

Napisano

Wysłałem już naszym chłopakom prośbę. Jutro wyślą mi skan.

Szczerze mówiąc, miałem taką obsesję na punkcie KU-6 z tego zdjęcia, że nie zwróciłem należytej uwagi i czas na reszty. Odkładam na później. Widocznie czas przyszło.
--- 

Napisano

Nie daje mi spokoju wygląd tych kutrów, jak po wydobyciu w Pińsku w 1939. Brak oznak życia.

Co do KU-6, to w literaturze popularnej można znaleźć informacje, że został zatopiony 9 lub 10 września 1939, wydobyty na przełomie października i listopada. Wyremontowany w Płocku gdzie zdjęto mu wieżę pancerną i używany pod nazwą ''Puma'' jako jednostka pomocnicza przez stocznię Weischelwerft GmbH, ponownie zatopiony na przełomie 1944/45 koło Płocka. Wydobyty w 1947 i wyremontowany w Gdyni służył we flocie a następnie w WOP w Świnoujściu jako ORP Lin, ze znakiem taktycznym K 6. Wycofany około 1957, złomowany 1973.

• Super 1
Napisano
Teraz, ptasznik napisał:

Mnie ta klapa nie dawała spokoju od kiedy ją zobaczyłem w tomie 204, a tam zdjęcie urywa się na nadczłowieku i widać tylko klapę. Potem widziałem całość na stronie Siergiej Gafarov-blog, ale wiedząc że bywa na forum nie chciałem dawać zdjęcia bez pozwolenia.

Fajnie się stało, że pojawiają się nowe infa odnośnie jednostek OW w niemieckiej służbie. Kiedyś na długie lata zatrzymało się na  paru fotach " Nieuchwytnego", KM-ow, wydobycia KU30. potem pojawilo się  zdjęcie przodu wieży KM-u, ktoremu sen z powiek spędzał przez lata niejednemu. Teraz KU6 i kolejny KM... Jestem optymistą :-)

Napisano
15 godzin temu, ptasznik napisał:

Nie daje mi spokoju wygląd tych kutrów, jak po wydobyciu w Pińsku w 1939. Brak oznak życia.

Co do KU-6, to w literaturze popularnej można znaleźć informacje, że został zatopiony 9 lub 10 września 1939, wydobyty na przełomie października i listopada. Wyremontowany w Płocku gdzie zdjęto mu wieżę pancerną i używany pod nazwą ''Puma'' jako jednostka pomocnicza przez stocznię Weischelwerft GmbH, ponownie zatopiony na przełomie 1944/45 koło Płocka. Wydobyty w 1947 i wyremontowany w Gdyni służył we flocie a następnie w WOP w Świnoujściu jako ORP Lin, ze znakiem taktycznym K 6. Wycofany około 1957, złomowany 1973.

Powiem tak - KU-6 i KU-7 służyły Niemcom na froncie wschodnim od 1941 do 1943/44, aż do wyzwolenia terytorium ZSRR przez wojska sowieckie.
---