Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zdjęcie z 2017-09-24 11:33:27 faktycznie przedstawia współczesna łódkę BA 1350 z motopompą, a można ją zobaczyć na filmie z 2007 roku
PINSKAJA WOJENNAJA FLOTILIJA. 205-j. PIERIEDACIA PRO DOZORNYJ BRONIEKATIER. WMF.
Tam też materiał ze zdjęć 11:36:13, 11:38:18 i 11:38:48.
Zdjęcia 11:36:52, 11:37:18 i 11:40:03 jako film - zbiorek reportaży telekanału ''RANAK'' z 27.08, 10.10 i 29.10 2007 roku pod wspólnym tytułem
PODNIES OSTANKOW BOJEWYCH KORABLIEJ PINSKOJ FLOTYLII.MONITOR WINNICA I BRONIEKATIER BK No 205. WMF.
Ten sam kaloszek z wyciętymi dziurami i ustrojstwo po jego lewej, tyle że w innym ułożeniu jest widoczne na filmie - reportażu programu PANORAMA NIEDIELI, bez daty ( pewnie też z 2007, ci sami ludzie co na poprzednich ) pod tytułem
MONITOR WINNICA. PODJEM OSTATKOW BOJEGO KORABLJA PINSKOJ WOJENNOJ FLOTILII. WMF.
Trzy różne tytuły dotyczące tego samego zdarzenia, a na fotkach fragmenty nie monitora, tylko kutra typu Mullin 30 foot, dostarczonego z USA jeszcze do carskiej rosji. Można go zobaczyć w tym temacie 2016-10-23 19:24:00.
Na innych zdjęciach widać doskonale i knagę i polery i oczko.
Jako ciekawostka, kuter z numerem 205 na pięknie wyczyszczonym do filmu zdjęciu ma na oryginale numer 31.
Napisano
No cóż, w tym przypadku mea culpa, wynikająca ze słabej znajomości języka rosyjskiego. Bez wstydu przyznaję się do pomyłki. Cóż poza tym ? Ano, zauważam u siebie zmęczenie materiału".Tak więc pora oddać wszystkie wątki marynarskie w dobre, nieomylne ręce. Z całego serducha życzę Wytrwałości w ich prowadzeniu, bowiem materiału, wbrew pozorom, jest jeszcze multum do odkrywania. W Twoje ręce, Kolego Ptaszniku ;-)
Napisano
NIE. Nie rób tego mnie i innym. Nie myli się tylko ten kto nic nie robi. Małe potknięcia zdarzają się każdemu, choćby mnie ostatnio z tym KU 6.
Robisz świetną robotę, ja to tylko patrzeć i pisać potrafię. Takie korekty, lub gdy dostrzegę coś co innym umknęło, ale bez złośliwości. Wszak o odkrycia chodzi i prawdę.
Bez urazy.
Napisano
Świetne powiększenie Torunia i nareszcie widać że to Toruń. Chyba też Toruń i Warszawa są na ostatniej fotce. I jeszcze rufa jakiegoś statku uzbrojonego z działkiem 47 mm.
Napisano
Może ta wczorajsza depresyjna pogoda i woda w uszach po całodziennym łażeniu po cmentarzach sprawiła, że takie naszły refleksje. Akurat z Tobą jak nigdy współpracuje się idealnie, bez mała jak ramię przy ramieniu podczas cegiełkowania" pokładu ;-)
Ale swoją drogą, również marzy mi się zobaczyć coś nowego na łamach, a nie robić często niewdzięczną mono robotę", spotykając się nierzadko z komentarzami, po których po prostu opadają ręce :-(
Napisano

W Pińsku,, czy w Gdyni ? Pierwszy marynarz od prawej nosi rzadkie zestawienie mundurowe ( jak niemieccy w czasach kajzera i po II wś w marynarce DDR). U nas powszechne było zestawienie: granatowa bluza i białe płócienne spodnie.

Napisano

Przy sterze jednego z trałowców bocznokołowych. Przy okazji zastanawiam się nad regulaminem noszenia czapek wyjściowych z wełnianym granatowym pokrowcem. Widać że jest okres letni, więc powinni nosić je z białym płóciennym pokrowcem...

Napisano
Wiem co masz na myśli z tą ''mono robotą'', sam założyłem gdzie indziej dwa tematy weryfikujące opisy zdjęć z cyklicznej publikacji. Bez wstawiania zdjęć, ale z opisem o które chodzi. Właściwie dla posiadaczy. Wejść dużo, ale jakichś pytań co i dlaczego brak.
Odnośnie Linzów
11:42 raczej Gdynia, ze względu na duży akwen. 4/5
11:44 Gdynia. Czasem błędnie podpisane jako Hel. Jest Lwów, Kujawiak, kanonierka, Nurek (I). Po lewej 4 i 5.
20:09 Pińsk czy Gdynia ? Podobno Toruń 1925, więc 1/3, a po prawej 5. Na mundurach to się akurat nie wyznaję, a szkoda. Według mnie w tym temacie panował bałagan.
20:11 1 lub 2. Szkoda że mało wyraźne, ciekawy statek.
Napisano
Ciekawe te Linzy z Torunia, mają maszty. Są na jakichś innych zdjęciach ?

Jeszcze taka ciekawostka odnośnie BK 205. Nie nasz, ale skoro się pojawił. Artefakty z odkrywki.
Łuska armatnia z sygnaturą SCOVILL. To USA, teraz guziki, napy, zamki błyskawiczne, ale sto lat temu z okładem też zapalniki artyleryjskie i łuski. Znaczy się dostawa z 1916 ?
A zapłonnik z 33 g, czyli rocznik 1933.
Łuski karabinowe bez kryzy - Mauser ? Na Krakowie to chociaż od Mosina.
Taśma nabojowa z metalowymi ogniwkami - od MG ?
Korpus miny P.-Mi.-Pilz. Jak niemiecka tellermine 43.
Napisano
Przypadkowo. Szukałem taśmy do MG w związku z artefaktami przy kutrze 205.
Gdybyś dał jeszcze tych ''kawalerzystów'' (nie ma ich w temacie) był by komplecik do O W Wisła w nazistowskich łapach.