formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Toruń" jako Winnica" w sowieckiej flotylli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Czapka sowieckiego matrosa z załogi Winnicy", znaleziona na resztkach wraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Kaloszki to chyba po polskiej załodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 24 Wrzesień 2017 Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Monitor ''Toruń'' był przebudowywany od jesieni 1934 i wrócił do służby w 1936. Podobnym pracom miały być poddane pozostałe, ujednolicono na nich uzbrojenie. ''Toruń'' przeszedł próby odbiorcze prawdopodobnie dopiero w grudniu 1936. Na ''Pińsku'' rozpoczęto przygotowania do modernizacji, lecz ze względów finansowych rozpoczęto ją dopiero w 1938 roku. Próby odbiorcze 24 maja 1939. Podobne prace jak na ''Pińsku'' planowano rozpocząć na pozostałej parze w sierpniu 1939. Według relacji Zajączkowskiego przeprowadzono tylko zamianę mechanizmów".Wygląda na to, że przebudowano tylko ''Toruń'' i ''Pińsk'', przy czym na pierwszym wygląd się zbytnio nie zmienił - pomost podobny do poprzedniego tyle że pancerny, wieżyczki ckm-ów na pokładzie. Na drugim pancerna kazamata z wieżyczkami na przedzie i tyle.Zdjęcie i rysunek z 13:49 i 13:50 przedstawiają więc ''Pińsk'', czyli tu już ''Żitomir''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 Ściągnąłem ten rysunek , oraz zdjęcie i umieściłem bez namysłu wg. opisów, będąc pod urokiem pierwszy raz widzianego zdjęcia nadbudówki. Ale coś mi się nie zgadzało i kiedy porównałem Toruń" z sowieckiej kroniki, to już nie zdążyłem napisać korektę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 I jeszcze z tegorocznych poszukiwań na resztkach wraku Krakowa". Jedna ze śrub... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2017 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2017 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 25 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2017 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2017 Szeptycki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2017 I jeszcze widok ogólny na tegoroczne poszukiwania na wraku Krakowa" vel Smoleńska". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2017 Sierpinek" przy keji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2017 ... i na wodach Jeziora Horodyskiego. Obok Schreck" z eskadry rzecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Wrzesień 2017 Share Napisano 27 Wrzesień 2017 Nie Schreck tylko LeO H-13.Nad nim cień ''Sikorskiego''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2017 :-) O tyle zaryzykowałem z tym Schreckiem, to w przypadku tego cienia" nawet się nie odważyłem spróbować z identyfikacją. Tym bardziej Pokłon i Szacunek ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 27 Wrzesień 2017 Share Napisano 27 Wrzesień 2017 Weź zabij, wstydu oszczędź!Walnąłem z pamięci.Są dwa zdjęcia, oba datowane na 1930, jedno uściślone na Święto Flotylli z tym że oba w jednakiej gali.Na jednym ''Sikorski'', gdy ''Sierpinek'' jest przy keji(to to pierwsze, tyle że w szerszej perspektywie) i drugie z LeO gdy ''Sierpinek'' już odpłynął (to to drugie).Tak więc raczej nad Leo nie jest ''Sikorski'' (chyba że zawrócił) ale może to być cokolwiek. Na przykład wysepka.W podpisie zdjęcia jest że to LeO H-13B o numerze 1-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2017 Nie, nie... Wysepka to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Wrzesień 2017 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2017 Znalezione w sieci... Kolejny ciekawy model jednostki Flotylli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 28 Wrzesień 2017 Share Napisano 28 Wrzesień 2017 Model ''zbiorczy'' Linz 1-/-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Październik 2017 Autor Share Napisano 6 Październik 2017 Uzupełnienie do postu z dnia 28 maja, godz. 16:41:28...Nie była to prywatka", lecz wynalazek inż. Bohatyrewa, testowany w Wielkopolsce i na Polesiu. Czy weszła ta jednostka w skład MW, nie mam potwierdzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Październik 2017 Autor Share Napisano 6 Październik 2017 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c_ Napisano 7 Październik 2017 Share Napisano 7 Październik 2017 Obowawiam się że ani te fotki ani tamta z 26 V nie przedstawiają ślizgowca inż Bohatyrewa. to są dwa różne ślizgowce a jego był jeszcze inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Październik 2017 Autor Share Napisano 7 Październik 2017 O te dwa ostatnie zdjęcia się nie obawiam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Październik 2017 Autor Share Napisano 11 Październik 2017 Monitory krakowskie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 19 Październik 2017 Share Napisano 19 Październik 2017 2017-09-26Czy to na pewno kadłub monitora ''Kraków''? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi