kampania wrześniowa Napisano 28 Sierpień 2016 Share Napisano 28 Sierpień 2016 Witam, zawsze kręciła mnie epoka kamienia. Chcę zrobić kopię siekierki z epoki neolitu, mam jednak kilka pytań-jakiego materiału użyć-czy musi być to krzemień czy używano też innych minerałów np.bazalt? Jak wywiercić dziurę bez robienia świdra i wiercenia patykiem i piaskiem i nie rozwalić siekierki. I ostatecznie na jakim drewnie ją osadzić. (Nie piszcie oczywistych rzeczy w tym temacie, bo już mam pewne doswiadczenie-groty strzał.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 28 Sierpień 2016 Share Napisano 28 Sierpień 2016 Ale zdajesz sobie sprawę, że nic z tego nie wyjdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 28 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2016 To się okaże. Pisałem już, że mam pewną wprawę, aczkolwiek od razu nczego nie zakładam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 30 Sierpień 2016 Share Napisano 30 Sierpień 2016 W czasie obrobki, lupania, krawedz w ktora bedziesz uderzal powinienes stepic pocierajac ja o np. kamien. Powstaje w ten sposob powierzchnia (mala) w ktora nastepnie uderzasz. Ostra krawedz zostawiasz gdy juz jestes zadowolony z obrobki,nadanego ksztaltu.Gdy masz odpowiedniego ksztaltu wior/odlupek z ktorego np. chcesz zrobic grot do strzaly to metoda naciskania przy krawedzi, obrabiasz w celu nadania lepszego ksztaltu, trzeba zwrocic uwageaby: 1. tepic krawedzie w czasie obrobki2. naciskac naprzemian z obu stron w odpowiednich miejscachaby zachowac symetrie3. w koncowej fazie po stepieniu ostrza naciskamy troszeczkeinaczej a mianowicie pchamy naciskacz w glab ostrza i wostatnim momecie (naciskamy) w dol. Podczas takiego naciskania odlupki sa wieksze, powstaje ostra krawedz.4. Nie zapominac o obrobce z obu stron.5. Obrabieny przedmiot trzymamy w rece, koniecznie trzebazabezpieczyc reke trzymajaca kawalkiem skory lub pracowacw grubej skorzanej rekawicy. Bardzo wskazane jest uzywanieokularow ochronnych.Podczas obrobki metoda uderzania tez trzeba pamietac o obrobce z obu stron (zachowanie symetri)i nie uderzac w kamien pod katem prostym ale po luku (bardzo wazne). Obrabiany przedmiot w tym przypadku trzymamy na kolanie.Metode naciskani pkt. 2 i 3 stosujemy naprzemian.Zbigniew A. "Wystarczy poszukać u Wujka Góógla, tam jest prawie wszystko.Jak coś wystrugasz" to daj foto ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 30 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2016 Na razie szukam odpowiedniej wielkosci krzemienia na toporek, ale w międzyczasie wyłupałem parę grotów. Jak komputer sie nie zawiesi to zaraz dam foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi94 Napisano 30 Sierpień 2016 Share Napisano 30 Sierpień 2016 Szanowni koledzy, zejdźcie z naszego nowego forumowicza. Widać, że młody ma pasję i chce ją rozwijać. Zadaje pytania oczekując konkretnych odpowiedzi od doświadczonych odkrywców. Może dla Was są to pytania śmieszne i banalne ale każdy przecież od czegoś zaczynał. Osobiście jestem dumny, ze tak młodzi biorą się za takie tematy, trzeba naszego nowego kolegę wpierać a nie wyśmiewać ze względu na wiek. Drogi przyjacielu Kampania wrześniowa" u mnie masz pełne wsparcie ;). PS nie przejmuj się tymi upierdliwymi grzybami ;)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 30 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2016 Dzięki, że mnie doceniasz, a co do foto, to cały czas usiłuje je wstawić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi94 Napisano 30 Sierpień 2016 Share Napisano 30 Sierpień 2016 Nie ma problemu, wal jak w dym. Co do wklejania zdjęć. Jak już masz zdjęcie na pulpicie to otwórz je w programie Paint. Na górze jest opcja Obraz ---> Rozciągnij/Pochyl w tabeli wpisz rozmiar np 40x40 ( czy jak tam Ci pasuje). Zapisz i potem na stronie odkrywcy jak piszesz jakiś post to masz opcję załaduj zdjęcie i wtedy wybierasz i wstawiasz ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 30 Sierpień 2016 Share Napisano 30 Sierpień 2016 no 40x40 to nie wklejaj bo napis odkrywca ma więcej. Max 800x600 i 120 kb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 30 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2016 Zaznaczyłem dwa najładniejsze. Może groty nie są pierwszorzędne, ale od czegoś trzeba zacząć:)Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 30 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2016 Zdjecia już wcześniej wstawiałem, wiec umiem, ale problem lezał w przeglądarce, która ciągle sie wieszała, ale juz se poradziłemPS Dzięki, że chciałeś pomóc.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 1 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2016 W rzeczywistości wygląda lepiej:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 1 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2016 Właśnie byłem na polu, znalazłem dość ładny kawałek skały wulkanicznej coś jak mieszanka granitu i alabastru. Wyłupałem z niej z grubsza kształt i zacząłem gładzić. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 1 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2016 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 1 Wrzesień 2016 Share Napisano 1 Wrzesień 2016 jak ktoś coś ma w temacie wątku, to zapraszampozostałe zostaną wrzucone do zsypu a autor może zostać doceniony przecudnej urody gadżetem.żarty się skończyły - wracamy do tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 10 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Na razie szlifuję siekierkę, jak skończę to dam znać. Wcześniej nie modlem nic pisać bo komputer był w naprawie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 10 Wrzesień 2016 Share Napisano 10 Wrzesień 2016 A już myślałem że to przez rok szkolny..Czekamy na zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 10 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Już kończę jedną stronę ostrza-trochę jeszcze poszlifuję i coś wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 10 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Tak długo mnie nie było, bo dysk trza było wymienić. Jeszcze jedno pytanie co do siekierki-myślałem jak wywiercić otwór i nie wiem czy łuku nie zastąpić wiertarką, a drewnianego wiertła metalową rurką. Piasek i statyw zostają. Co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 10 Wrzesień 2016 Share Napisano 10 Wrzesień 2016 Moim skromnym zdaniem metalowa rurka będzie niekoszerna.Wiertarka może się sprawdzić ale nie musi - w oryginalnej technologii wiertło kręciło się raz w jedną raz w drugą, u Ciebie będzie szło cały czas w jedną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 11 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2016 To spróbuję z drewnem i wiertarką. Trochę nowoczesności nie zaszkodzi. Na razie będzie chwila przerwy bo mam mnóstwo rzeczy do konserwacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.