Skocz do zawartości
  • 0

Herb z carskiego srebra na rogu

Moryson

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, ale punce Carskiej Rosji.
Wygląda mi to na róg do picia (tematyka łowiectwo/myślistwo). Niestety, fotki punc są nie wyraźne, nie potrafię ich odczytać, aby bardziej zidentyfikować wyrób.
Jedynie co mogę stwierdzić jest to, że wyrób powstał na przełomie XVIII - XIX w. (punca 84 wpisana w kwadrat)
Przepisz napisy z tego okucia, może to coś pomoże.
Napisano
Hipcio

Z całym szacunkiem ale Ty chyba z rusajcami nie piłeś, jeżeli tak gawarisz, to po pierwsze. Po drugie, z tego się nie łoiło gorzały ino winiawkę. Więc takich rogów to kilka na mientko sam bym wessał. A po czecie, to z takich miarek piło się raczej w terenie i nigdzie nie było powiedziane że to trza wysiorbać z pierwszego podejścia do dna.
Co innego tzw. kulawka" używana przez szlachtę przy biesiadnych stołach. Ooooo..... z tego szkła trza było walić do dna, bo innej opcji nie było :)
Napisano
Często są na wyrobach jubilerskich rosyjskich spotykane napisy w alfabecie łacińskim. Dotyczy to nawet punc wytwórców, więc też nie dziwi napis w innym alfabecie. Wydaje mi się, że napis może zawierać kilka niemiecko brzmiących nazwisk.
Może ten róg to pamiątka, albo nagroda. Rzeczywiście może odszyfrowanie napisu coś by dało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie