Moryson Napisano 17 Marzec 2016 Autor Napisano 17 Marzec 2016 Witam,Czy ktoś dałby radę rozpoznać jaki herb znajduje się na rogu? oraz co to w ogóle może być za przedmiot?
traper6 Napisano 19 Marzec 2016 Napisano 19 Marzec 2016 Tak, ale punce Carskiej Rosji. Wygląda mi to na róg do picia (tematyka łowiectwo/myślistwo). Niestety, fotki punc są nie wyraźne, nie potrafię ich odczytać, aby bardziej zidentyfikować wyrób.Jedynie co mogę stwierdzić jest to, że wyrób powstał na przełomie XVIII - XIX w. (punca 84 wpisana w kwadrat)Przepisz napisy z tego okucia, może to coś pomoże.
hipolit-O4 Napisano 19 Marzec 2016 Napisano 19 Marzec 2016 Róg tegi ,nawet Rosjanin z ledwością by z niego wypił.Raczej to z rodzaju rogów Jaki Wojski przy pasie nosił.
traper6 Napisano 19 Marzec 2016 Napisano 19 Marzec 2016 HipcioZ całym szacunkiem ale Ty chyba z rusajcami nie piłeś, jeżeli tak gawarisz, to po pierwsze. Po drugie, z tego się nie łoiło gorzały ino winiawkę. Więc takich rogów to kilka na mientko sam bym wessał. A po czecie, to z takich miarek piło się raczej w terenie i nigdzie nie było powiedziane że to trza wysiorbać z pierwszego podejścia do dna.Co innego tzw. kulawka" używana przez szlachtę przy biesiadnych stołach. Ooooo..... z tego szkła trza było walić do dna, bo innej opcji nie było :)
viator01 Napisano 19 Marzec 2016 Napisano 19 Marzec 2016 Często są na wyrobach jubilerskich rosyjskich spotykane napisy w alfabecie łacińskim. Dotyczy to nawet punc wytwórców, więc też nie dziwi napis w innym alfabecie. Wydaje mi się, że napis może zawierać kilka niemiecko brzmiących nazwisk. Może ten róg to pamiątka, albo nagroda. Rzeczywiście może odszyfrowanie napisu coś by dało.
Moryson Napisano 17 Marzec 2016 Autor Napisano 17 Marzec 2016 Witam,Czy ktoś dałby radę rozpoznać jaki herb znajduje się na rogu? oraz co to w ogóle może być za przedmiot?
waldi169 Napisano 19 Marzec 2016 Napisano 19 Marzec 2016 http://gajl.wielcy.pl/herby_nazwiska.php?lang=pl&herb=szpadylewe dolne pole
Pytanie
Moryson
Witam,
Czy ktoś dałby radę rozpoznać jaki herb znajduje się na rogu? oraz co to w ogóle może być za przedmiot?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.