Skocz do zawartości
  • 0

GALEON

asmodeusz

Pytanie

Napisano
Witam wszystkich; Otrzymałem w spadku strasznie stary Galeon. Cały jest z drewna wraz z żaglami. Czy ktoś się orientuje kto go mógł wykonać ? Na pewno produkcja przedwojenna i ośmielam się stwierdzić, że z przed pierwszej wojny.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
asmodeusz - zamiast pisać do mnie maile z pytaniem o co chodzi z tym krzykiem - wystarczy zapoznać się z tym:

pkt. 4
http://odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705

mogę się domyślać, że jest ci to kompletnie obce...
Napisano
nadal nie odpowiedziałeś mi co z tym krzykiem; a jeżeli posiadłeś już pełną wiedzę o tym forum to zdradź mi proszę jak obejrzeć swoje stare posty. Nie jestem tu częstym gościem i w żaden sposób nie mogę odnaleźć swoich postów z przed np 1 roku itd. Jest tu taka możliwość ???
Napisano
zacznę od Forum - punkt 4 regulaminu działu ID, cyt.:
4. Nie nadużywamy znaków interpunkcyjnych oraz wielkich liter-szczególnie w nazwach tematów."
http://odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705

Ponadto regulamin główny Forum Odkrywcy, cytuję:
Na Forum zabrania się:
...
Nadużywania wielkich liter, które według netykiety oznaczają krzyk.
..."
http://odkrywca.pl/uwaga-zanim-dodasz-post-na-forum-przeczytaj-to-,227091.html#227091

co to jest netykieta:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta

i cyt.:
alecenia netykiety:
...
- zakaz pisania wiadomości wielkimi literami."

i kończąc, cyt.: o zdradź mi proszę jak obejrzeć swoje stare posty"

można przez http://odkrywca.pl/search/

wpisujesz swój nick na Forum. Po prawej masz rozwijalne menu szukaj w treści" - rozwijasz je i masz opcję szukaj użytkowników" - we wszystkich forach lub wybierasz jakie chcesz.
Potem Enter" lub szukaj" i wuala...

czy dość łopatologicznie? prościej nie potrafię...
Napisano
Tyfus => możesz powtórzyć, nie zdążyłem zanotować wykładu :)

asmodeusz => muszę Cię rozczarować - spotykałem takie wielokrotnie - także z czasów PRL.
Zrób wyraźne zdjęcia szczegółów - chociaż wydaje mi się na pierwszy rzut oka, że to nie jest seryjna produkcja, więc będzie trudno wydatować.
Napisano
he, dobre viator ;)Ten galeon stał z 40 lat w gabinecie dyrektora pewnej wyższej szkoły filmowej i dostał on go zapewne z jakiegoś ciekawego źródła, dlatego też umieściłem foto z zamysłem, że może ktoś rozpozna to dzieło sztuki bo jeszcze się nie spotkałem z modelem, który ma drewniane żagle.
zrobię szczegółowe fotki i umieszczę.
Przy okazji zapytanie do naszego wykładowcy: funkcję search już znam i nie wyszukuje mi to postów (znajduje tylko jeden). Czy jest szansa aby po wpisaniu mojego nicka wyskoczyły mi wszystkie posty/tematy, które umieściłem na tym forum ? Z tego co to raczej niemożliwe. Chciałem kilkukrotnie dopisać coś ciekawego do posta, który umieściłem dosyć dawno i niestety, pomimo ciężkich poszukiwań nie udało mi się to ... Chyba wyszukiwarka w odkrywcy" pamięta jeszcze czasy wczesnego socrealizmu ;)
Napisano
Asmodeusz=> jak już użyjesz wyszukiwarki, to zobacz, że obok wyszukiwanego słowa masz szukaj w treści" ze strzałką. Jak rozwiniesz, to pojawi się szukaj użytkowników". Wybierasz tę opcję i wtedy szukasz - wyskoczą wszystkie.
Jak chcesz być na bieżąco, to na dole każdego wątku jest przycisk dodaj do ulubionych" - wtedy na pewno go odnajdziesz, nawet jak będzie nisko na liście - wystarczy wybrać zobacz moje ulubione wątki"
Napisano
Przestańta się już popisywać :)

Asmodeusz => żagle w takich modelach były wykonywane z różnych materiałów. Poza tkaninami było drewno, ale też pamiętam np. ze zdjęć rentgenowskich. Model wygląda na stary, jest starannie wykonany, ale czy przedwojenny? Któż to wie.
Napisano
Oczywiście: nie galeon , ale karakka - Santa Maria, wygląda na oparty na planach włoskich( były także przedruki radzieckie dostępne w Polsce w latach 70). Model blokowy, a nie właściwa redukcja o zachwianych i uproszczonych w dużym stopniu proporcjach np. otaklowania - bloki , jufersy nieproporcjonalnie duże, tak samo maszty, stengi mars grota itd, aczkolwiek samo wykonanie kadłuba staranne. Możliwe że stanowił ozdobę wnętrza np. sklepu. Z uwagi na stan i manierę wykonania stawiam na lata 50-60.
Napisano
Tu się będęsprzeczał. santa maria była małą karaką. Wielka karaka to np Piotr z Gdańska". jako karawele klasyfikowac mozna dwa pozostałe statki Kolumba czyli Nine i Pintę, przy czym w przypadku Pinty klasyfikacja jako karaweli bywa dyskusyjna. Santa Maria jest jednak karaką i nosi wszystkie cechy dla tej jednostki oczywiste.
Napisano
Witam wszystkich; Otrzymałem w spadku strasznie stary Galeon. Cały jest z drewna wraz z żaglami. Czy ktoś się orientuje kto go mógł wykonać ? Na pewno produkcja przedwojenna i ośmielam się stwierdzić, że z przed pierwszej wojny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie