Skocz do zawartości

poszukuje danych o poległych niemieckich żołnierzach

mmiron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w pobliżu miejscowości Gołasze Górki podczas wojny poległo trzech żołnierzy niemieckich . Zostali oni przez miejscowych pochowani w transzei i spoczywają do dziś. Czy w archiwach niemieckich udało by się odnaleźć ich dane lub jakąś wzmiankę że w okolicach takiej a takiej miejscowości polegli zapewne pochodzili z takiej jednostki bo w tych ze okolicach zaleziono taki nieśmiertelnik

Napisano
Nie wiem jak teraz wygląda sprawa Fundacji Pamięć.
Można byłoby spróbować kontaktu z:
Deutsche Dienststelle (WASt)
für die Benachrichtigung der nächsten Angehörigen
von Gefallenen der ehemaligen deutschen Wehrmacht
Eichborndamn 179
13403 Berlin
Deutschland
http://dd-wast.javabase.de

albo ze Stowarzyszeniem Pomost
http://www.pomost.net.pl/
Nie działają na tamtym terenie, ale pomagają.

Identyfikacja żołnierzy jest bardzo trudna, ponieważ podobno archiwa zostały w większości zniszczone, ale można spróbować. Jeśli grób jest gdzieś w polu, to może warto załatwić ekshumację. Identyfikacja będzie bardzo trudna, ale może (po długim czasie) uda się czegoś dowiedzieć.
Napisano
Nie wiem jak teraz wygląda sprawa Fundacji Pamięć"

No a jak? Zgłaszasz i czekasz, jak zawsze.

Identyfikacja żołnierzy jest bardzo trudna, ponieważ podobno archiwa zostały w większości zniszczone"

Bzdura. Archiwa są zachowane w 99%, wyłączając byłych obywateli ZSRR, których to dane Amerykanie przekazali swoim sojusznikom ze Wschodu.
Napisano
Napisałem, że podobno, bo dwa razy wysłałem nieśmiertelnik i pytałem jak z ID, więc mi powiedzieli, że akta zostały zniszczone - może miałem takie szczęści.
Jest jeszcze druga możliwość - piszą tak na odczepnego, żeby mieć spokój z Polakami :)

Z Fundacją Pamięć było zamieszanie. Wiem, że miała zawiesić działalność, a ich strona nie działa.

Pomost znacznie szybciej reaguje :)
Napisano
Pomost" podlega pod FP. Fundacja działalności nie zawiesiła, bo i dlaczego niby. Strona nie działa od dawna.
A że szkopy są niezbyt chętni, aby dzielić się nekrowiedzą, to niestety fakt. Bez wejścia tam ocznymi drzwiami" nie da rady nic od nich wyrwać.
Napisano
A co do nieśmiertelnika, to dywizja do której należał ten pułk nie walczyła w okolicach m. Gołasze-Górki, a więc przypadek i jak to często bywało pacjent ze stara blachą w innej jednostce.
Napisano
Na końcu wojny to się chyba nie przejmowali blachami, a ludzi kierowali jak leci, zwłaszcza po wyjściu ze szpitala nikt nie wiedział gdzie trafi.
A co do informacji o żołnierzach, to mam wrażenie, że Niemcy by najchętniej udali, że nie było tutaj żadnych :)

Kiedyś na O. był wątek o zawieszeniu działalności (chyba chodziło o wstrzymanie ekshumacji po aferze z podwykonawcami, ale nie śledziłem sprawy.
Napisano
Chyba raczej afera" ;) Wszystko działa tak jak dawniej. Jest nawet profil na FB, gdzie zdają relacje z prowadzonych prac i zamieszczają zdjęcia.
Napisano
W tych okolicach walczyła niemiecka 2 Armia (broniła się w okolicach miejscowości Wysokie Mazowieckie, więc warto byłoby sprawdzić jednostki wchodzące w jej skład.
Artykuł o dużych jednostkach
http://mazowsze.hist.pl/33/Szkice_Podlaskie/701/1994/24610/
Napisano

Nie są to wprawdzie dokładnie okolice Gołasze Górki, ale znalazłem takie dokumenty z tego regionu. Być może będziesz tym zainteresowany.

Napisano

Wielkie dzięki za informacje szukam bardziej coś o tych pochowanych 500 metrów na północ za wioską Goładze Górki

Napisano
Informacje od zozu dotyczą poległych we wrześniu 1939r.Najprawdopodobniej na początku okupacji zostali oni ekshumowani i przeniesieni w okolice skąd pochodzili.mimron raczej szuka tych co zginęli w końcówce wojny.
Napisano
Najprawdopodobniej na początku okupacji zostali oni ekshumowani i przeniesieni w okolice skąd pochodzili" - a raczej na najbliższy tworzony Heldenfriedhof". Skąd pomysł, że przenoszono poległych w okolice skąd pochodzili"?
Napisano
Kiedyś rozmawiałem ze starszymi ludźmi z oklolic Iłży-Lipska którzy byli nastolatkami w 1939r.Według ich słów Niemcy jeszcze w 1939r.wykopali swoich poległych i zabrali do Niemiec.
Napisano
Na cmentarzu św.Bernarda we Wrocławiu(zlikwidowanym w 1975r.)było wiele nagrobków poległych we Francji w 1940r.i z
lat 1941-43 którzy zginęli na froncie wschodnim.Na zachowanych cmentarzykach wiejskich w okolicach Wrocławia także trafia się nagrobki żołnierzy z II wojny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie