Skocz do zawartości
  • 0

stary dzwon , czy wojskowy ?

Arseon

Pytanie

Napisano

Witam , proszę o pomoc czy ten dzwonek może pochodzić z wyposażenia wojskowego np kuchni polowej itp ? Obok leżały łuski mośkowe ale i też współczesne śmieci.Miejsce związane z 1914 ,w okolicy przeważnie same pozostałości po carskich i prusakach , ale blisko skraju lasu więc mógł każdy porzucić.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, pozdro

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
uff ,aby nie krowa :) dzięki koledzy za wszystkie sugestie , doszukałem jeden kwałek z ubytku , może drugi jeszcze tam leży to go sklecę w całość , pozdrawiam
Napisano

Przykład starej instalacji" dzwonka od drzwi sklepowych,przy poruszeniu blacha sprężynowała powodując dzwonienie.

Napisano
Witam, moim zdaniem to dzwonek od sań mam gdzieś w gratach taki sam tylko ma dodatkowe zdobienie na rancie.Jestem z kurpi i u nas często się je spotyka.
Napisano

Witam , proszę o pomoc czy ten dzwonek może pochodzić z wyposażenia wojskowego np kuchni polowej itp ? Obok leżały łuski mośkowe ale i też współczesne śmieci.Miejsce związane z 1914 ,w okolicy przeważnie same pozostałości po carskich i prusakach , ale blisko skraju lasu więc mógł każdy porzucić.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, pozdro

Napisano
waga około 380 gr , wysokość z uchem 10 cm , średnica dolnej krawędzi także prawie 10 cm , wygląda na stary , dużo patyny
Napisano
to waga bez ubytku cały mógł mieć ze 400 gram , taki ciężki mućka by nosiła ? a one nie nosiły bardziej kołatek takich z cieńszej blachy ?
Napisano

Krowie czy owcze dzwonki to były zwykłe tanie brzękadła z kawałka blachy stalowej z uchem ,żaden pastuch nie zawiesił by krowie stosunkowo drogiego spiżowego czy mosiężnego dzwoneczka.

Napisano
Taki mosiężny dzwonek mógł mieć zastosowanie np.zawieszony przy drzwiach sklepowych,zawiadamiał ekspedienta że przybył klient, na miejsce 1914 mógł trafić podpieprzony przez wojaków.
Napisano
abcd napisał:
Taki mosiężny dzwonek mógł mieć zastosowanie np.zawieszony przy drzwiach sklepowych,zawiadamiał ekspedienta że przybył klient"
Albo był zawieszony przy dyszlu konnych sań i w czasie kuligu sobie rzękał"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie