Skocz do zawartości
  • 0

Resztki silnika

Gonzalez

Pytanie

Napisano
Witam.
Proszę o identyfikację pozostałości silnika.
Dysponuję jedynie zamieszczonymi zdjęciami i namiarami gps.
Lokalizacja to las kilka kilometrów od słowackiej granicy.
Jak tylko pogoda i czas pozwolą postaram się odwiedzić to miejsce i poszukać np. numerów lub logo producenta.
Ciekaw jestem czy to cywilna produkcja czy też pozostałość zawieruchy wojennej.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tak na 1 to kolektor z głowicą-wygląda na wydechowy a na 2 to blok cylindrów -oczywiście 6 cylindrowa rzędówka na pewno warto sprawdzić
Napisano
Najprawdopodobniej jakaś odmiana Stovebolt 216 lub inaczej zwany Chevy 216 lub jakiś jego klon stosowany np w oplach blitzach lub admirałach , w Polsce przedwojennej tez były montowane z tymi silnikami chewrolety, warto się nim jak najszybciej blizej zainteresować.
Napisano
Jeśli na miejscu sie okaże, że blok silnika nie jest jakoś strasznie pouszkadzany czy poubijany, to warto poszukać przynajmniej stóp podpór głównych wału pod łozyska ślizgowe (może zalegają w pobliżu), bo na zdjeciu widac ze brak wału i własnie tych elementów podtrzynujących go od dołu, te elementy nie są samodzielnie częściami zamiennymi (są zamiene ale razem z całym blokiem) i są (przeważne) rozwiercane razem z blokiem i pasuja tylko do tego egzemplarza bloku, dorobienie ich to spory koszt i trzeba rozwiercac-centrowac pod wał.
Napisano
Serdecznie dziękuję za wszelkie informacje.
Poszperałem po necie wiedząc czego szukać i teraz ciekawość zżera mnie na dobre. Pogoda nie bardzo sprzyjająca ale nie mogę się już doczekać weekendu :)
Jeszcze raz ogromnie dziękuję za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie