siwy_49 Napisano 13 Grudzień 2015 Autor Napisano 13 Grudzień 2015 Witam. Wyorana na polu przez kolegi teścia.
jarekpokor Napisano 13 Grudzień 2015 Napisano 13 Grudzień 2015 Mam bardzo podobną lornetkę,kupioną na targach staroci.Materiał wykonania to mosiądz oklejony skórą w częściach chwytnych".Moja jest sygnowana nazwą Voigtlander&sohn na górnych okularach i numerem seryjnym na tulejach wysówanych przy regulacji ostrości.Z tego co wyczytałem pochodzi z początku ubiegłego wieku i nawet jeśli nie brała udziału w 1 wojnie światowej to sprzęt cieszy oko swoim wyglądem.Zatem jeśli twoja posiada wojenną historię to miałeś całkiem fajne trafienie.Pzdr!
Erih Napisano 13 Grudzień 2015 Napisano 13 Grudzień 2015 Jarekpokor, no to masz rarytasa, jedna z najlepszych firm optycznych. Zazwyczaj lornetki w układzie Galileusza są produkcji francuskiej. Popularne od końca XIX wieku do DWS. Napisy na okularach najczęściej malowane, nie tłoczone ( tłoczone to jakieś 20%, produkcja z górnej półki) więc warto je domyć. Również na czole mostka przedniego lub tylnego bywają. Może być po nieuważnym turyście, ale też jak najbardziej pasuje do Września, choć popularne w wojskach były w czasie Wielkiej Wojny.
butchcassiddy Napisano 14 Grudzień 2015 Napisano 14 Grudzień 2015 Voigtlander to w fotografi marka co się zowie, absolutny top.
jarekpokor Napisano 14 Grudzień 2015 Napisano 14 Grudzień 2015 Ucieszyłeś mnie swoim postem Erih jak nie wiem co..Moja lornetka napisy ma tłoczone więc jest z tych lepszych" a kosztowała mnie całe 130 złociszy wiec warto było wydać parę groszy.Pzdr!
Erih Napisano 14 Grudzień 2015 Napisano 14 Grudzień 2015 Jeżeli stan, zwłaszcza oklein, jest dobry, to dobrze zainwestowane 130 zł. A wątkotwórcy po raz wtóry zalecam delikatne oczyszczenie zwłaszcza okularów. Okleiny też da się chyba uratować, ale to dział Konserwacja już jest :)
siwy_49 Napisano 13 Grudzień 2015 Autor Napisano 13 Grudzień 2015 Witam. Wyorana na polu przez kolegi teścia.
siwy_49 Napisano 13 Grudzień 2015 Autor Napisano 13 Grudzień 2015 Cywilna czy wojskowa? Kontekst historyczny trudny do ustalenia. W tym miejscu przeszedł wrzesień jak i 45r.
siwy_49 Napisano 13 Grudzień 2015 Autor Napisano 13 Grudzień 2015 Brak widocznych sygnatur, widoczne resztki czarnej farby.
K.O.P. Napisano 13 Grudzień 2015 Napisano 13 Grudzień 2015 często się trafiają np.http://odkrywca.pl/stara-lornetka-czy-moze-byc-i-wojenna-,733745.html
mietek Napisano 13 Grudzień 2015 Napisano 13 Grudzień 2015 Poszukaj oznaczen, moga byc:- gorne okulary, przy soczewkach (raczej tutaj nie ma, bo byly na ogol tlocznoe)- od gory mostka (najczesciej)- po wysunieciu tubusa, na nim (nr seryjne, bili tam tez swoje oznaczenia wojskowe Brytyjczycy)Wrzesien, mogla sie trafic, np u oficera rezerwy.
Erih Napisano 15 Grudzień 2015 Napisano 15 Grudzień 2015 No-name też bywały, czasem oznaczenie tylko na futerale.
Pytanie
siwy_49
Witam. Wyorana na polu przez kolegi teścia.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.