Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka z pola

siwy_49

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam bardzo podobną lornetkę,kupioną na targach staroci.Materiał wykonania to mosiądz oklejony skórą w częściach chwytnych".Moja jest sygnowana nazwą Voigtlander&sohn na górnych okularach i numerem seryjnym na tulejach wysówanych przy regulacji ostrości.Z tego co wyczytałem pochodzi z początku ubiegłego wieku i nawet jeśli nie brała udziału w 1 wojnie światowej to sprzęt cieszy oko swoim wyglądem.Zatem jeśli twoja posiada wojenną historię to miałeś całkiem fajne trafienie.Pzdr!
Napisano
Jarekpokor, no to masz rarytasa, jedna z najlepszych firm optycznych. Zazwyczaj lornetki w układzie Galileusza są produkcji francuskiej. Popularne od końca XIX wieku do DWS. Napisy na okularach najczęściej malowane, nie tłoczone ( tłoczone to jakieś 20%, produkcja z górnej półki) więc warto je domyć. Również na czole mostka przedniego lub tylnego bywają. Może być po nieuważnym turyście, ale też jak najbardziej pasuje do Września, choć popularne w wojskach były w czasie Wielkiej Wojny.
Napisano
Ucieszyłeś mnie swoim postem Erih jak nie wiem co..Moja lornetka napisy ma tłoczone więc jest z tych lepszych" a kosztowała mnie całe 130 złociszy wiec warto było wydać parę groszy.Pzdr!
Napisano
Jeżeli stan, zwłaszcza oklein, jest dobry, to dobrze zainwestowane 130 zł. A wątkotwórcy po raz wtóry zalecam delikatne oczyszczenie zwłaszcza okularów. Okleiny też da się chyba uratować, ale to dział Konserwacja już jest :)
Napisano
Poszukaj oznaczen, moga byc:
- gorne okulary, przy soczewkach (raczej tutaj nie ma, bo byly na ogol tlocznoe)
- od gory mostka (najczesciej)
- po wysunieciu tubusa, na nim (nr seryjne, bili tam tez swoje oznaczenia wojskowe Brytyjczycy)

Wrzesien, mogla sie trafic, np u oficera rezerwy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie