Skocz do zawartości

Przykre obrazki związane z eksploracją..

hawk21

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Nawiązując do filmiku który wstawił kolega vis1939 o depozycie wrześniowym"

Jeżeli ich trafienie, faktycznie jest z mocno przeczesanych lasków w rejonie Witkowic, to pasuje tu powiedzenie głupi ma zawsze szczęście". Szkoda że nie trafił tych hełmów ktoś, kto z pasją podchodzi do naszego hobby, zamiast takich pajaców (nie można tego inaczej ująć).
Końcową część, gdzie paradują na stacji, mogli sobie darować. Jak już ktoś chce z siebie robić idiotę to przynajmniej niech tego nie nagrywa. Wszystko w granicach dobrego smaku. Niestety taka forma i wykonanie jak na filmiku, chwały nam nie przynosi.

ps:Przestaję się dziwić, że środowisko archeologów, które od lat ma niezbyt przychylne stanowisko odnośnie amatorskich poszukiwań, krzywo na nas patrzy. Stereotyp poszukiwacza-pasjonata przeistacza się z roku na rok, w obraz bezmyślnego kopacza z piwkiem w ręku.

• 2 weeks later...
Szczyt debilizmu to ja Wam przytoczę - dzwoni do mnie znajomy, że w wyschniętym bagnie u sąsiada leży omba". No akurat byłem w pracy więc pojechałem to zobaczyć. Idę do gospodarza i pytam się go o tą ombę". A on mówi: tydzień temu przyjechało 2 gości z wykrywką szukać karabinów Panie w bagnie, nakopali złomu, zostawili wszystko no i jedną niespodziankę. Patrzę dołek na pół metra, na usypanej ziemi leży pocisk, na moje oko 120 mm i hit dnia - obok pocisku leży zapalnik, widać ewidentnie, że tłuczony był saperką żeby odpadł, więc odpadł, coś się pokruszyło...dla mnie zgroza, igranie z życiem. A najgorsze że zostawili to na wierzchu, kilkaset metrów dalej zabudowania z dzieciakami w wieku szkolnym. Ściągnęliśmy saperów, którzy to zabrali, sami byli pod ogromnym zdziwieniem. I właśnie przez takich debili tracimy w oczach wymiaru ścigania i sprawiedliwości, służb konserwatorskich i społeczeństwa. I co z takimi debilami zrobić - wg mnie o właśnie dla takich poszukiwaczy powinny być zarzuty za stworzenie bezpośredniego zagrożenia dla życia i zdrowia....

• 2 months later...
To już nie są poszukiwania, kiedyś człowiek z wykrywaczem kojarzył się pasjonatem, był swego rodzaju ciekawostką, na którego patrzono z zaciekawieniem. Takie pseudo grupy poszukiwawcze" zwyczajnie niszczą ten mit.

a propos dołków, ku przestrodze pozwolę sobie wkleić ten tekst,
myślę, że kolega adexirus nie będzie miał nic przeciwko

adexirus
Tytuł: Re: Pilchowice k/Gliwic i okolice
Napisane: niedziela, 14 lutego 2016, 22:04

Chłopaki. Udało się nam wybrać dzisiaj z kolegą Marcinem na popołudniowe spacerowanie. Lasek, cysterskie kompozycje krajobrazowe rud wielkich. Po niespełna 30 minutach mieliśmy niemiłe spotkanie... Pojawiła się straż leśna. Rozmowa rozpoczęła się z grubej rury i byliśmy nieźle posra... bo telefon na policję, ogólnie niezły sajgon :-| Okazało się, że jest nagonka na gości co rozkopali leśną drogę Bargłówka - Rudy. Niezasypane dziury, wyciągnięte śmieci obok nich... Co lepiej, zarejestrowano ich dzięki kamerom czułym na ruch w ptasich budkach". Było źle, na szczęście jednak ze względu na fakt innego samochodu którym dotarliśmy na miejsce, zostaliśmy rochę" zbawieni, auto podobno też na fotkach i nie pasowało do naszego. Druga rzecz nas był dwóch i ilość chłopców od wykrywarki się nie zgadzała co było akurat drętwe bo ktoś najzwyczajniej mógł nie jechać. Skończyło się na 500 zł mandatu na głowe!!!! Rwa... Obiecuję, że każdego spotkanego pseudo poszukiwacza zostawiającego po sobie syf uraczę jego własną sztycą z wykrywarki w zadek! Ja zapłaciłem za czyjeś niechlujstwo i brak poszanowania tego co wspólne, nie mając z sprawą nic wspólnego. Oby nie do zobaczenia w terenie.

http://www.poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=134&t=146252&start=555

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie