Jump to content
ekiosk egazety next prenumerata

tomek1974

Forum members
  • Content Count

    315
  • Joined

  • Last visited

    Never

Community Reputation

0 Neutral
  1. viator dziękuję. A stać mnie :) bo od roku nie palę papierosów, raz na kwartał kupuję bagnecik do kolekcji. Miesięcznie wydawałem ok 450 zł na fajuny, teraz dociera do mnie ile perkunów i i innych ostrzy puściłem z dymem. Rzućcie też :) Viator, jakbyś mógł zerknąć na tą aukcję, pochwa nie od kompletu, mam melchiorowanego z polskimi biciami a ten z mosiężną rączką wpadł w oko mi co sądzicie o nim ? http://allegro.pl/bagnet-lebel-mod-1886-93-16-polska-rzadki-stan-i5959049944.html
  2. Witam, warto o niego powalczyć, Perkuna niestety nie mam w kolekcji chcę zasięgnąć opinii fachowców http://allegro.pl/show_item.php?item=5954315375
  3. Gratuluje fantów, mam konkretnego neodyma, ale jakoś nie mogę się przekonać do bagienek, ale chyba warto pzdr
  4. kolego przyśle mi na priv adres, to coś wyślę do kolekcji w Waszej szkole, gratuluję pomysłu, chęci i zaangażowania
  5. chodziło o 1/3 objętości gąsiora, ale czym więcej moszczu tym lepszy bukiet i moc
  6. Cześć, sonicsqad ja mam mniejszy gąsiorek, na 7,5 - 8 litra wody daję zawsze 3-4 kg cukru, 2,3 gąsiorka moszczu( generalnie tłukę owoce na miazgę). Następnie dezynfekuje gąsiorek wrzątkiem z kwaskiem cytrynowym, cukier rozpuszczam w wodzie i wszystko zalewam, dodaje oczywiście odpowiednie drożdże, i czekam. Z winogron wychodzi wino I klasa, obserwuj fermentację aby nie doszło do burzliwego procesu fermentacji po 2-3 tygodniach jak przestaje bąblować zlej wszystko, dodaj odpowiedni taniny i powtórz klarowanie 2-3 razy aż do kryształu hehe, mi zawsze podczas klarowania zmniejsza się litraż wina :) A jak lubisz martini to wypróbuj ten przepis 2 kg ryżu, 3 kg cukru, 10 dkg rodzynek 2 cytryny, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka imbiru, 30 ziaren pieprzu, 30 ziaren ziela angielskiego, 7,5 litra wody, drożdże najlepiej TOKAY, mogą być uniwersalne winne ale te pierwsze lepsze. A na Twój gąsior to wszystko x2, wino I klasa wychodzi i ma kopa, jak chcesz słabsze to wtedy 2 kg pzdr
×
×
  • Create New...

Important Information