Skocz do zawartości

Grosz praski

Kriczer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znaleziony w lesie, gleba bardzo gliniasta, na monecie dziwny osad przypominający kamień w czajniku być może to jest glina. Umyty jedynie w ciepłej wodzie z mydłem bez żadnej szczotki etc. i jak widać woda tego nie rusza. Myślałem o przemywaniu wodą amoniakową ale wole się upewnić co by nic nie zepsuć.

Napisano
Monetka jest w fajnym stanie to fakt, tylko w rzeczywistości ten osad naprawdę rzuca się w oczy. To są tak jakby hmy takie mikro płatki osadu.
Napisano
Jak na Grosz Praski stan bardzo ładny-nie ruszać ale...
Najprościej :
Zamaczasz opuszki palców w płynie do czyszczenia srebra i delikatnie przecierasz.
Jak już zobaczysz efekt ,zmywasz dokładnie wodą.
Monety nie uszkodzisz.
Następnie ściereczka do czyszczenia srebra.
Często z monety całkowicie nieczytelnej robi się po tym zabiegu ładna sztuka.
Napisano
Bo będzie błyszczało - to nie myjnia samochodowa, ale dział konserwacja. Zbyt agresywne czyszczenie właśnie może oznaczać pogorszenie stanu.
Środki do czyszczenia srebra mają różne składy - ja zawsze obchodzę je z daleka.
Napisano
Normalny roztwór zrobić 10 % - 1-10 ? I w tym normalnie moczyć przecierając co jakiś czas pod bieżącą wodą ? A i niech mi ktoś powie jak bez wagi odmierzyć 10g winianu ?
Napisano
Coś tam rozrobiłem, moczy się to już trochę a efektu zero, woda koloru nie zmienia, nic się nie dzieję. Jak ma wyglądać proces ?
Napisano
Po 24h efektu na groszu praskim brak, po prostu zero. Przy 3 części talara woda zmieniła kolor na lekko niebieski i bardzo ładne efekty.
Napisano
Płyn do czyszczenia srebra nie poleruje!!
Po prostu osuwa nalot,patynę.
Dopiero po tym zabiegu trzeba wypolerować [biżuterie],żeby nabrało połysk.
Inaczej jest jeśli zamoczysz używaną na co dzień biżuterię.
Wystarczy zrobić próbę na szrotach.
Napisano
foni1969 (521 / 51) 2015-11-22 19:36:38

W wątku było o tym, że ściereczka do srebra może polerować.
Usuwanie z monet patyny to jeden z najgorszych wariantów czyszczenia.
Ja tam nie ufam tym gotowym płynom - mają różny skład i przeróżnie działają. Na pewno mogą uszkadzać stopy z mniejszą ilością srebra.
  • 2 weeks later...
Napisano
Ma ktoś jeszcze jakiś nie inwazyjny pomysł ? Grosz jak na razie sobie leży bo ani winian ani amoniak efektu nie przyniosły żadnego.
Napisano
Po co się udzielasz jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, zdjęcia grosza po wyjęciu z ziemi bez żadnej ingerencji obecnie wygląda tak samo...
Napisano
Kriczer poczytaj o monetach to bedziesz wiedział ze usuwanie naturalnej patyny obniża wartość monety a czasami nie umiejetne ingerowanie w powierzchnie niszczy ją.
Napisano
kriczer zluzuj gume chodziło mi ze najlepiej nie kombinowac bo mozna pogorszyc sprawe a do srebra to kwasek cytrynowy jak już chcesz miec takiego czysciocha.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie