Skocz do zawartości
  • 0

Lyżka wojskowa z interesującym grawerunkiem

marekb37

Pytanie

Napisano

Koledzy dzisiejsza znajdka. Łyżka chyba wojskowa. Sądząc po patynie, wykonana z miedzi lub jej stopu. Doskonale zachowana. Znaleziona na umocnieniach niemieckich z II wojny. Chociaż te umocnienia zawłaszczyli Niemcy po Prusakach. Na niej widnieje grawerunek, Wybity w fabryce. Pierwszy człon trochę nie czytelny, ale wygląda to na' AE' lub' AF'. Dalej już jest dobrze,' PACC.BA.H.' Koledzy gorąca prośba o identyfikacje.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja stawiam, że to łyżka raczej z okresu międzywojennego. Już kiedyś widziałem taką i nie miała nic na temat powłoki srebrnej. Nawet ślad nie pozostał - mimo, że nie była z ziemi, a starego kufra na strychu. Może ta wersja nie była platerowana? Ale to takie moje dywagacje.
Napisano
Dzięki viator01. Wystarcz mi taka odpowiedź. janiszelk czy ja pisałem że zdobyli je silą. Napisałem tylko że przejęli dawne umocnienia po Prusakach. Jeśli chcesz wiedzieć to te tereny zostały włączone do Polski na mocy traktatu wersalskiego dopiero w 1919 roku. Nie interesuje mnie wartość materialna, lubię coś wiedzieć o rzeczach które znajduje. Pozdrawiam.
Napisano

Koledzy dzisiejsza znajdka. Łyżka chyba wojskowa. Sądząc po patynie, wykonana z miedzi lub jej stopu. Doskonale zachowana. Znaleziona na umocnieniach niemieckich z II wojny. Chociaż te umocnienia zawłaszczyli Niemcy po Prusakach. Na niej widnieje grawerunek, Wybity w fabryce. Pierwszy człon trochę nie czytelny, ale wygląda to na' AE' lub' AF'. Dalej już jest dobrze,' PACC.BA.H.' Koledzy gorąca prośba o identyfikacje.

Napisano
Alpacca - http://pl.wikipedia.org/wiki/Nowe_srebro
http://madein.waw.pl/wola/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=81
Napisano

Dzięki koledzy za pomoc .Zasugierowałem się miejscem znalezienia Jeszcze jedno pytanie. Czy po sygnaturze można w przybliżeniu określić rok produkcji? Życzę owocnych poszukiwań.

Napisano
Na pewno po 1894 roku (wtedy firma przyjęła nazwę Bracia Henneberg). Trzeba byłoby sprawdzić jak były sygnowane wyroby w poszczególnych latach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie