Weteran-39 Napisano 4 Listopad 2015 Autor Napisano 4 Listopad 2015 Niezwykłe znalezisko w ogrodzie Muzeum Narodowego. Podczas prac budowlanych, operator koparki natrafił na… głowę Hitlera. Rzeźba przedstawiająca wodza III Rzeszy pochodzi z 1942 roku i wykonana została przez ulubionego artystę Fuhrera, Josefa Thoraka.Na popiersie natrafili pracownicy budowlani. - Dokładnie to było w sobotę. Zahaczyłem pługiem dolnym od koparki i uniósł się spod tego dół popiersia. Wyciągnęliśmy i okazało się, że to rzeźba Hitlera. Przetarłem palcem i zobaczyłem datę 1942 i nazwisko twórcy. Okryliśmy znalezisko i przenieśliśmy delikatnie z kolegą w bezpieczne miejsce – mówi Kamil Hoppe.Rzeźba była zakopana W ogrodzie klasztornym Muzeum Narodowego w Gdańsku. - Tyle lat po wojnie, po tylu różnych pracach w tym miejscu jeszcze taka niespodzianka – mówi Lech Łopuski, kustosz Muzeum Narodowego w Gdańsku. - Rzeźba datowana jest na 1942 rok. Była zakopana, nie była w nic zapakowana. Na pewno jakiś Niemiec chciał ją ukryć. Może było to w 45 roku, przed zbliżającym się frontem – zastanawia się kustosz muzeum.Autorem rzeźby z marmuru jest Thorak. - Był ulubionym artystą Hitlera. Kiedy w 1935 roku, podczas Igrzysk Olimpijskich w Berlinie, jego praca nie została dopuszczona, ze względu na to, że pochodził z Austrii, po informacji od Hitlera, zmieniono zdanie. Wykonał wiele popiersi, portretów osobistości III Rzeszy. Thorak tworzył naturalistyczne, ale też nieco uproszczone postaci. W jego dziełach zauważalna jest monumentalność i to również widać w naszym znalezisku – wyjaśnia Lech Łopuski.- Mamy do czynienia z oryginalną rzeźbą. Trudno powiedzieć, dlaczego znalazła się w Gdańsku. Eksponat waży około 80 kilogramów. Na pewno trzeba go będzie teraz oczyścić i zbadać historię – dodaje kustosz Muzeum Narodowego.Rzeźba nie będzie ekspozycją muzeum, przy którym zostało znalezione. Niewykluczone, że trafi do Muzeum II Wojny Światowej, które powstaje w Gdańsku.(kg)
Weteran-39 Napisano 4 Listopad 2015 Autor Napisano 4 Listopad 2015 Zapomniałem dodać,że to wiadomosć z Onetu dzisiaj z godz.15.52
Azmozan Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Wykonana z marmuru, ponad półmetrowa głowa Adolfa Hitlera, została odkopana podczas prac na terenie ogrodu Muzeum Narodowego w Gdańsku. Jej autorem jest ceniony, nie tylko przez nazistów, rzeźbiarz Josef Thorak.http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Rzezba-Hitlera-odkopana-w-ogrodzie-Muzeum-Narodowego-n96037.html
maciej23mj Napisano 6 Listopad 2015 Napisano 6 Listopad 2015 http://wp.tv/i,marmurowa-glowa-hitlera-odkopana-w-ogrodzie-gdanskiego-muzeum,mid,1814250,cid,4051,klip.html?ticaid=615e4b
Erih Napisano 6 Listopad 2015 Napisano 6 Listopad 2015 Kolega ma zamiar dołączyć do Talibanu ?Wiem że model to ( tu należy zamieścić stek inwektyw długi na co najmniej szpaltę ) a artysta z charakteru też nie anioł, ale dzieło mimo wszystko cenne choćby jako wysoce artystyczne świadectwo czasów pogardy.
bjar_1 Napisano 7 Listopad 2015 Napisano 7 Listopad 2015 Kolega ma zamiar dołączyć do Talibanu?"Już mnie o to wczoraj w pracy pytali, bo brodę zapuściłem ;)
Jacek Dąbrowski Napisano 7 Listopad 2015 Napisano 7 Listopad 2015 Jakby nie głowa szmatą owinięta to by się nie pytali. :)Pozdrawiam
Czlowieksniegu Napisano 7 Listopad 2015 Napisano 7 Listopad 2015 Nie sądzę akurat, żeby o zarost i turban chodziło.. Może bardziej o to zwierzę, które na postronku za sobą wszędzie prowadza i bombonierki kupuje...A a propos i exilibris łba Adiego- szkoda by było na przemiał, podobnie jak wiele innych czy to nazistowskich, czy realsocjalistycznych pamiątek...Za jakiś czas znów będzie histeria, że kolejne świadectwo zakrętów się zgubiło"...
bjar_1 Napisano 7 Listopad 2015 Napisano 7 Listopad 2015 Ten łeb byłby też dobry do ugniatania kapuchy w beczce do kiszenia.
Jacek Dąbrowski Napisano 7 Listopad 2015 Napisano 7 Listopad 2015 ........ Może bardziej o to zwierzę, które na postronku za sobą wszędzie prowadza i bombonierki kupuje..."To się nazywa żona albo narzeczona a nie zwierze. Czy do Koleżanki Małżowinki też mówisz zwierze? :)Pozdrawiam
Czlowieksniegu Napisano 7 Listopad 2015 Napisano 7 Listopad 2015 Kiedyś per hiena" powiedziałem...I później, co prawda, dostałem kolację, ale przez słomkę ją jadłem...Ale jak się słusznie domyślasz (?), wpis do Bjara była a propos i exilibris brody, turbanu, islamistów i wątku nim poświęconego...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.