Skocz do zawartości
  • 0

Płaszcz i spodnie wojskowe

manierka

Pytanie

Napisano
Witam i pozdrawiam. Mam do identyfikacji taki oto mund, który podobno należał do komendanta MO zaraz po wojnie został podobno zastrzelony. Nie znam się w tym temacie a jest to dar dla muzeum i poproszono mnie o pomoc w ustaleniu dokładnie co to jest. Chodzi mi dokładnie o wzory itp. Płaszcz jak na moje polski guziki płaszczowe-orły z koroną bez sygnatur ale na pagonach bez korony. Co do spodni to wyglądają na USA lotnicze na co wskazuje napis jest też metka proszę was o jak najdokładniej można określenie bo to szczyty cel. Dodam że ma trafić na ekspozycję
  • Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak cały lekko oczyszczony i zapięty a guziki sprawdziłem jeszcze raz i wydaje się że to mieszaniną część przedwojenne część powojenne znalazłem sygnowanego GUZPOL WARSZAWA a obok był takistargany cieniutki nierówno wybity bez sygnowania widać że powojenny pozdr.

Napisano
Witam a pagony z jakich lat? Generalnie to jakiś składak zastanawiałem się czy te spodnie to z dostaw dla ruskich czy moze UNRA? Generalnie chciałbym ustalić czy pasuje wszystko do historii która jest z tym związana pozdr
Napisano
Dzięki bardzo we wtorek będę miał możliwość to poszukam metek. Jeśli możesz ew podać wzór tego płaszcza lub lata z jakich pochodzi to byłoby super no i ew pagony polskie jakiego wzoru czy powojenne czy wcześniejsza produkcja bo guziki na nich bez korony ale na płaszczu jeszcze z korona lecz chyba powojenne wczesna produkcja bo jakieś dziwne i bez sygnatury producenta pozdr
Napisano
Kolego manierka jak dobrze widzę to płaszcz jest dwurzędowy
a te guziczki z tyłu wyglądają na niemieckie no i krój kołnierza jakiś dziwny. A więc może to jest trop aczkolwiek kolor płaszcza na fotografii wygląda na polski khaki. Polskie płaszcze dwurzędowe WP wyszły z użytku po reformie mundurowej z lat 1935-1937. A tak ogólnie to w MO w pierwszych latach po wojnie użytkowano mozaikę różnych mundurów niekoniecznie polskiego pochodzenia.
Napisano
Wiem że używano tego co było. Moja prośba była o identyfikację bo słaby jestem w tym temacie. Spodnie lotnicze USA ale od kiedy do kiedy produkowane czy wojenne? jak wpisalem w necie tyle mi tego wyskoczyło żę nie ogarniam. Co do płaszcza to wiem żę Polacy używali jednorzędowe ale słyszałem coś że na wyspach takie mieli i żę ruscy dostali od nich sporo -generalnie czekam na rozwiklanie zagadki i jeszcze raz proszę o pomoc
Napisano
Chciałbym przypomnieć żę nie robię tego dla siebie. Jeśli się uda określić co to jest tak żeby opis był kompletny i pewny to jak zalatwie manekin pójdzie na ekspozycję a tak będzie leżał w magazynie więc chyba warto ;)
ps: Jak ktoś ma wolny manekin na taki mundur chętnie przyjmę bo pieniędzy na to nie mają;) może być nawet kiepski stan ew szukam taniego używanego to sam sponsoruje pozdr
Napisano
Drogi mundurów armii amerykańskiej do Polski to nie tylko UNRRA:
- powroty DiPisów i byłych jeńców wojennych,
- jeńcy amerykańscy na terenie naszego kraju,
- powroty żołnierzy PSZ, Zgrupowania Piechoty Polskiej i Polskich Kompanii Wartowniczych do kraju,
- amerykańskie misje wojskowe w Polsce (np. w poszukiwaniu grobów wojennych),
- itd.
Napisano
Spodnie wzoru drugowojennego. Model zatwierdzony w 1943, do użytku weszły w 1944 r. Model widoczny na zdjęciach jest pozniejszą wersją (wczesniejsza miała dolne kieszenie zapinane na klapki z guzikami, te mają zamki blyskawiczne). Ekwipunek lotniczy armii Stanow Zjednoczonych często trafia sie w naszym kraju - wiele maszyn zostało zastrzelonych, zalogi lądowały przymusowo na polskiej ziemi. Elementy umundurowania trafiały do ludności cywilnej (na Podhalu znana była historia pilota USA zamordowanego przez górala dla pakietu ucieczkowego z pieniędzmi. Oddzial AK zdemaskował go dzięki noszonym amerykańskim spodniom sciagnietym z zamordowanego).
Napisano
czy ktoś pomoże w temacie? podobno na forum jest dużo specy w tym temacie;) jak pisałem chcemy żeby było to dobrze opisane jak pójdzie na wystawę był do kompletu dziennik MO zaraz powojenny zapalony ale jego niestety nie dostałem do identyfikacji a ciekawy bo jeszcze niemieckie papiery wykorzystywali pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie