Jump to content
  • 0

barka prom niski stan wody odsłonił

archei

Question

Posted
Bardzo niski stan wody w bugu w okolicach Wyszkowa odsłonił na brzegu takie oto monstrum, czy ktoś ma może wiedzę co to może być barak prom z jakiego okresu możne pochodzić, cywilny czy wojskowy ?

18 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Moje dumanie,
warto się temu bliżej przyjrzeć
Jakie to ma mniej więcej wymiary?
Mnie to się kojarzy z pontonem pod most saperski lub prom desantowy ale to tylko wolne przemyślenia
Były jakieś walki w pobliżu ?
Posted
szerokości ok 3 m a długości około 8 m.

- W sierpniu 1920 r. przez Wyszków i okolice przetoczyła się wojna polsko – bolszewicka. W okolicznych lasach toczyły się zacięte walki z Armią Czerwoną.
- We wrześniu 1939 r. w Wyszkowie i okolicach toczyły się zacięte boje o przeprawę przez Bug.
- W 1945 po wielu dniach zaciętych walk przez okolicę przetoczył się Front Białoruski.
Posted
@Rafi94 - wywrotka z 8 metrową powierzchnią ładunkową? heh.

@spetsnaz - wyjełeś mi to z ust :D

@archei - to raczej na pewno była jakaś barka. Obecnie ciężko określić której ze stron konfliktu. Mogła to być nawet cywilna tylko na potrzeby wojny przystosowana do akcji militarnych. Nawet jak sprawdzisz w googlach to ni przypioł ni wypioł co to jest tak naprawdę.
Posted
Wątku tytuł czyżby Yoda pisał mistrz? A tak na serio to kojarzy mi się to z kiprem od wywrotki ale na razie można gdybać.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information