nickt Napisano 19 Styczeń 2016 Share Napisano 19 Styczeń 2016 Nie "bada się izotopem tylko bada się skład izotopowy danego przedmiotu. Teraz rozumiesz ?"Z mojej strony to zwykły skrót myślowy. Lepiej odpowiedz jaka to Twoim zdaniem metoda izotopowa pozwala badać złoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 19 Styczeń 2016 Share Napisano 19 Styczeń 2016 Tak samo jak badania izotopowe szkliwa pozwalają zlokalizować pochodzenie nieboszczyka. Jeżeli wiemy że dany stop był pozyskiwany w latach x, to badając skład pod kątem znaczników można go skojarzyć ze złożem. Dodatkowym wskaźnikiem jest stopień jego zanieczyszczenia - przez lata stosunkowo czyste złoto rodzime jest przekuwane, wzbogacane" i tak dalej. Oczywiście ta metoda nie jest zbyt dokładna, ale pozwala odróżnić wyroby pradziejowe od starożytnych, średniowieczne od nowożytnych i współczesnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 19 Styczeń 2016 Share Napisano 19 Styczeń 2016 Co do nieboszczyków to są już lepsze metody, badanie DNA i określenie haplogrupy.http://www.test-dna.pl/ekspertyza-pochodzenia.htmlAle czy dowiemy się w końcu skąd czerpiesz swoją wiedzę do wypisywania takich teorii?A może kolejny raz będziesz zasłaniał się akademickimi opracowaniami, których nikt nie widział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nickt Napisano 19 Styczeń 2016 Share Napisano 19 Styczeń 2016 Erih jesteś w błędzie.Szkliwo rosło razem z właścicielem absorbując węgiel. Złoto tego nie robiło, a przy jego obróbce wszystko co potrzebne do badania izotopowego ulega spaleniu. Tak zresztą bada się próbki do datowania - spala się je.Podobnie jak ze szkliwem jest z badaniem izotopowym skał. Można datować tylko wulkaniczne, osadowe i wapienne, są dość specyficzne i domyślasz się jak powstały.Nie chce się z Tobą kłócić ;) Dla mnie EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nickt Napisano 19 Styczeń 2016 Share Napisano 19 Styczeń 2016 Oczywiście z tym szkliwem troche sie rozpędziłem i zdałem sobie sprawe, że tam sie nie bada izotopów węgla tylko stosunek pewnych izotopów. Tlenu/strontu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 19 Styczeń 2016 Share Napisano 19 Styczeń 2016 Nickt, bazuje się na stroncie.Natomiast badanie składu stopów metali bazuje na badaniach źródła pochodzenia, nie na okresie półrozpadu - jak to się robi dla próbek organicznych czy dla ceramiki. Ot, inna metoda.Zuki, odpuść sobie, bo nie wiesz o czym piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 19 Styczeń 2016 Share Napisano 19 Styczeń 2016 Jak można zbadać skład izotopowy złota? Proszę oświeć mnie, tylko poprzyj swoje teorie materiałami źródłowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 20 Styczeń 2016 Share Napisano 20 Styczeń 2016 Tak samo jak każdego innego materiału, mam ci tu streszczać opasłe knigi ? Żartujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 21 Styczeń 2016 Share Napisano 21 Styczeń 2016 Wystarczy śnurek lub tytuł tego opracowania, chętnie poczytam w długie zimowe wieczory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 22 Styczeń 2016 Share Napisano 22 Styczeń 2016 Google umarło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 23 Styczeń 2016 Share Napisano 23 Styczeń 2016 Słaby jestem z internetów i znaleźć nie mogę. Pomożesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 23 Styczeń 2016 Share Napisano 23 Styczeń 2016 Pomogę. Spekrometria masowa. Drugi link od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maksiu Napisano 23 Styczeń 2016 Share Napisano 23 Styczeń 2016 Odkrywca z okolic Jasła w wiadomościach TVP1skocz do 00:20:00http://wiadomosci.tvp.pl/23427860/23012016-1930 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nickt Napisano 23 Styczeń 2016 Share Napisano 23 Styczeń 2016 Co ma wspólnego z tematem spektrometr masowy ? Równie dobrze mogłeś podać link do sokowirówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 24 Styczeń 2016 Share Napisano 24 Styczeń 2016 A to już będziesz sobie łaskaw sam doczytać.Choć wątek to zdecydowanie poboczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nickt Napisano 24 Styczeń 2016 Share Napisano 24 Styczeń 2016 Już sobie łaskawie doczytałem z kim mam do czynienia.Nieukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2016 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2016 Panie i Panowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 25 Styczeń 2016 Share Napisano 25 Styczeń 2016 Ja Panów bardzo przepraszam że będąc w stanie wskazującym na cudowne samopoczucie" wkleiłem link na temat C14. Myślałem o czymś innym. Idźcie na wódkę, do kochanki, zapalta zioło, albo w nocy pokopać. No stres :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 25 Styczeń 2016 Share Napisano 25 Styczeń 2016 Ciągnął tego nie będę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.