Skocz do zawartości

Kolejny sukces policjii

Rekomendowane odpowiedzi

a co one mówią? bo może ja też wykaże się niewiedzą ale pierwsze słyszę żeby nie można było wytwarzać takich rzeczy. wszystkie działające oficjalnie tzw kuźnie" i producenci replik przykładowo szabli oficerskich II RP mają na to jakieś specjalne pozwolenie ??

Owszem , w wiadomej ustawie pisze wyraźnie o tego typu broni.
Nie bez powodu. No ale jestem w stanie pojąć że czytanie boli.
Reasumując : mogę legalnie latać sobie po miejscach publicznych ( z pewnymi wyjątkami) z półmetrową maczetą i prawie dowolną bronią białą. Natomiast samo POSIADANIE takiej laseczki jest karalne- i zupełnie słusznie.

no dobra ja wiem ze łazić po ulicach nie wolno z ostrzem bodajże dłuższym jak 6 czy 9 cm, ale za to kto i co będzie z tym robił to producent chyba nie odpowiada? przecież to dekoracyjne i kolekcjonerskie zabawki.

schować to można i miecz szczerbiec pod płaszczem i tez nie będzie widać a replikę legalnie" kupić można.

a ten przytoczony fragment dotyczy posiadania, paradowania po bulwarze nadmorskim czy wytwarzania? czy wszystkiego naraz?
jeżeli na poważnie i jako wyznacznik normalności bierzemy w/w ustawę to jak rozumieć stojące obok sformułowanie arzędzia i urządzenia których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu" ??

maszynki do mięsa? młotki tez?

jestem skołowany tym co mówicie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie