Skocz do zawartości
  • 0

pocisk czubek

lukasil

Pytanie

Napisano

witam ,1 pytanie od czego jest ten pocisk , 2 czy ma w sobie niebezpieczne materiały. pytam bo na pociskach nie mam pojecia o co kaman, dodam ze ustrojstwo lezy sobie w lesie bo niewiem czy to brać , z tyłu ma dziure i jest kompletne według mnie . jak sadzicie przygarnać go czy nie dalej spoczywa choc na szawce by fajnie wygladał.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wątek przeczyściłem z bzdetów nie związanych z ID,a kol pawel_breslau z jego jedynie słuszną drogą postępowania prosimy o ograniczenie dyletanckich wywodów w podobnych wątkach.
Napisano
pocisk podobny , lecz ten mój znajdek miał te 2 obrecze ząbkowane a na tych fotkach sa gładkie (chodzi mi o te pośrodku pocisku).
Napisano
Ząbkowane bo pocisk został wystrzelony. Jest to efekt przelotu pocisku przez lufę a to ząbkowanie powstało od gwintu" znajdującego się właśnie wewnątrz lufy.
Te na fotce umieszczone powyżej nie zostały wystrzelone dlatego pierścienie te nie noszą takich znaków.
Pozdrawiam.
Napisano
słuszna uwaga i sorki za banalne pytania ale człowiek na wszystkim sie nie zna , a tak zawsze coś zostaje i sie uczy.
Napisano

witam ,1 pytanie od czego jest ten pocisk , 2 czy ma w sobie niebezpieczne materiały. pytam bo na pociskach nie mam pojecia o co kaman, dodam ze ustrojstwo lezy sobie w lesie bo niewiem czy to brać , z tyłu ma dziure i jest kompletne według mnie . jak sadzicie przygarnać go czy nie dalej spoczywa choc na szawce by fajnie wygladał.

Napisano
Prawdopodobnie ruski 85mm.

Zrób zdjęcie spodu, normalnie tam powinno być widać zapalnik.
Choć generalnie jeśli nie masz pojęcia to lepiej zakop bądź ciśnij w jakieś bagienko.
Napisano
dobrze napisane , ustrojstwo zostaje w dole głeboko, ale jak najmniej tego tez bym chcial, jak narazie wyskakuje podobnego badziewia dość dużo , ale ciekawi mnie co to było , czy jakiś p-pancerny pocisk lub -własnie co ? .
Napisano
od spodu została dziura takjakby zapalnik był wykrecony , fotki teraz nie zrobie ale w niedziele pewnie tam bede to zrobie fote i przeniose to do bagienka , w ziemi tam gdzie zostawiłem ktoś pewnie znajdzie i lepiej zeby tego nie rozbrajał.
Napisano
pawel_breslau (864 / 94) 2015-02-25 18:40:53

1. Mylisz się dość mocno. Na forum są saperzy i znają się na takich rzeczach.
2. Kolega napisał, że fant został w lesie, więc czemu się go czepiasz?

lukasil (34 / 14) 2015-02-25 18:24:03

Rzeczywiście zdjęcie nieostre i nie widać dobrze denka. Dodatkowo brak jakiegokolwiek wymiaru, ale wydaje mi się, że może to być pocisk przeciwpancerny, w którym występowała niewielka ilość materiału wybuchowego i zapalnik denny, np.
http://www.mycity-military.com/Artiljerija-municija-i-protivoklopna-sredstva/Pitanje-Zrno-PZO-BZR365K-s-85mm_2.html

PS
Ja saperem nie jestem i można poczekać na opinię takowego :)
Napisano
Też kiedyś takiego znalazłem, niby otwór był ale jakiś centymetr głębiej cosik wystawało, tak jakby zapalnik został wepchnięty do wnętrza.

W bezpiecznym pocisku powinno być zagłębienie sięgające co najmniej do połowy pocisku.
Napisano
Z tego co wnioskuje zrobie tak jak pisałem , do bagna , lepiej nie grzebac czy zapalnik jest czy nie bo jak dupnie to tylko raz :) choć teraz tak sie zastanawiam czy samo przenoszenie jest bezpieczne .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie