Cronos Napisano 24 Luty 2015 Autor Share Napisano 24 Luty 2015 Witam. Znalazłem się w posiadaniu hełmu niemieckiego. Dzwon wydaje się być zdrowy, nie szpachlowany. Hełm jest pomalowany perfidną zieloną farba olejną. Mam zamiar usunąć ta farbę i pomalować go prawidłowo. I tu pytanie:Czy jest możliwość bezinwazyjnego usunięcia tej farby, aby zobaczyć czy pod nią nie ma oryginalnej farby, plus ewentualne kalkomanie?Nie chciał bym od razu zacząć od druciaka, a elektroliza chyba nic nie da. PozdrawiamCronos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 24 Luty 2015 Share Napisano 24 Luty 2015 Zaopatrz się z rozpuszczalnik nitro i aceton, którymś z tych powinno dać się sprawnie zrobić odkrywki. Oczywiście punktowo, poprzez ścieranie zmienianym tamponem lub wacikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 25 Luty 2015 Autor Share Napisano 25 Luty 2015 Wyczytałem o usuwaniu przy pomocy gotowania w proszku do prania. Ile tego proszku użyć i jak długo gotować? Co później?Czy są jakieś minusy, typu: pienienie na pół kuchni i smród? Nie chcę wylądować na bruku z powodu hełmu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 Scansol będzie lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234321 Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 Jeżeli spodziewasz się naturalnego lakieru i malowania pod spodem to raczej nie stosuj acetonmu. Aceton trawi lakiery bardziej niż toluen więc nie polacam takich manewrów. Aceton jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem organicznym o dużej polarności. Rozpuszcza większość miękkich tworzyw sztucznych, lakiery, tłuszcze, oleje (nawet nagar silnikowy). Po takim zabiegu" mogło by z pozostałości starej farby nic nie zostać, jeżeli tam jeszcze jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 26 Luty 2015 Share Napisano 26 Luty 2015 http://odkrywca.pl/search/index.php?sq=usuwanie+farby&ws=txt&id_forum=4&forum=onByłoooooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Luty 2015 Share Napisano 27 Luty 2015 Na garnek w który mieści się hełm szklanka proszku. Proces kontrolować, zwykle kilka minut od zagotowania wystarcza, można skrobać płaty farby kawałkiem drewna. Zapach taki sam jak przy gotowaniu prania. Zawsze można opieprzyć babę że taki śmierdzący proszek kupiła ;)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Podepne sie.Mam puszke po bejcy/lakierze KarpinskiegoWiadomo,jak ktos te 80 lat temu malowal to nie zwazal na zacieki na opakowaniu puchy..chcialbym je usunac nie uszkadzajac adruku" puszkiJakos mam sentyment do reklam/szat graficzmych 2RPGotowac w proszku?Fosol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Nadruk to inna technologia>farba. Tego nie próbowałem, gotowanie to mało inwazyjna metoda, może się uda.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Poka foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Na foto przykurzona jeszcze.Wyklepie się:)ale zacieki widać:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Nieco zdechlak jest:)no ale skoro chcesz się bawić,to z tym fosolem sprawdź se pierw patyczkiem kosmetycznym punktowo jak działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Zwała się LUSTROLINA"Etam zdechlak,po umyciu wsio widać,tylko te plamy wadzą:/trafiona wczoraj na strychu na saskiej kępiedo prób sie nada a jak coś wyjdzie z niej to tyż ładnoFosol/szczaw/gotowanie w proszku/acetonpopróbuje ,efekty zamieszczePost został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 22:04 27-11-2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 jeszcze mocno się można sztachnąć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Ha!patyczek kosmetyczny i spirytusMomentalnie schodzi bez ruszania nadruku:)Widać zawartość była na bazie alkoholuAle spirytus służy do innych celów wiec wziąłem denaturatem..i zostałem wygoniony do garażu:)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 22:47 27-11-2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 No spirytusu szkoda,choć denaturatu też bo przez bułkę można było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 A Ty szto?Na obiad przyszedł że z bułką..Można powiedzieć że komplecik bo jak właśnie spojrzałem oryginalna reklama w zbiorach jest:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Mam wypasiony katalog fabryczny K&L, z tego co pamiętam to z 1912 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 Katalog czy pucha?Efekt końcowy.Mnie zadowala w porównaniu ze stanem po wzięciu ze strychu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Listopad 2016 Share Napisano 27 Listopad 2016 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.