Skocz do zawartości
  • 0

hełm

poloch

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie mówię o uszkodzeniu hełmu, tylko o uszkodzeniu orła, który już teraz jest jakąś tam pamiątką po wczesnej ludowszczyźnie
Napisano
kurkow (780 / 53) 2015-02-11 20:07:40

To nie konserwacja tylko ID, więc nie ma sensu ciągnąć dalej. Tak sobie tylko myślę, czy to rzeczywiście pamiątka. Ptak namalowany niezgodnie ze wzorem i bardzo koślawo - takiego nie spotkałem. W zasadzie każdy sobie mógł takiego sprawić - trudno to zweryfikować i ocenić 9chyba, że ktoś będzie badał samą farbę - tylko po co.
I tak to właściciel podejmie decyzję co z tym zrobić.
Napisano
Proste:
1. Jeśli hełm przyciąga magnes, to może być cokolwiek: Ludwik, Silesia lub Sosnowiec
2. Jeśli hełm nie przyciąga magnesu, to na 100% Silesia

W tym wypadku dla mnie to bez znaczenia, bo z kosmosu widać, że to Silesia :)
Napisano
Ludzie co wy z tym magnesem. Silesia produkowała hełmy 'magnetyczne'i 'nie magnetyczne'. To nie jest istotny element
wyróżniający ten hełm. Tomasz 70 napisał wszystko co na ten temat można powiedzieć na podstawie tych fotek. .Piękny hełm i wszystko.
Napisano
Erih co za bzdury piszesz.Hełm bardzo ciekawy. Pierwsza partia produkcyjna z 1931 roku z Huty Silesia. Wersja z gładkim lakierem.A orzełkiem bym się nie zajmował, a go zmył, bo to radosna twórczość.
Napisano
Myślę,że nie tylko Jacka zżera...
Ja też jestem ciekaw.
Jak nie magnes,to waga.

Hełm przywieziony z (N)iemiec"
Jeśli z dawnego NRD,to choć trochę tłumaczy tego orła.
Poprawność polityczna i pewne służby nie pozwalały na inny wzór(który twórca pewnie widział w którymś z programów DFF)
Napisano
Dla mnie to klasyczny 31/50. Zachował się jeszcze pasek typu niemieckiego, który był montowany w tym typie. Daj jeszcze zbliżenie na nit kontrolny, który wyjaśni sprawę.
Napisano
Wewnątrz dzwonu jest jakaś pieczątka tuszowa? Co na niej jest napisane? Może też 31/50 to by trochę tego orła tłumaczyło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie