prezo1983 Napisano 9 Luty 2015 Autor Napisano 9 Luty 2015 Witam. jeżeli źle trafiłem w dział to bardzo przepraszam.Moje pytanie brzmi: czy na zdjęciu widać okopy czy jakieś groby. Jeżeli są to okopy to niemieckie czy radzieckie?
CafeRacer Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Dlatego już od dawien dawna bardziej interesujące są miejsca stacjonowania odwodów na tyłach pozycji
prezo1983 Napisano 9 Luty 2015 Autor Napisano 9 Luty 2015 Witam. jeżeli źle trafiłem w dział to bardzo przepraszam.Moje pytanie brzmi: czy na zdjęciu widać okopy czy jakieś groby. Jeżeli są to okopy to niemieckie czy radzieckie?
viator01 Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Nie wygląda na okopy.Tu jest wątek na ten temat http://odkrywca.pl/google-earth-zdjecia-okopow,648680.html#648680Tym razem na głównym :)
viator01 Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Tu akurat widać różnicę. Niemieckie w większości miały stanowiska zwrócone na wschód, a ruskie na zachód. Chyba, że im się coś pomyliło :)
mhulka Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 zasadniczo tak ale pamiętajmy że umocnienia wroga po zdobyciu często były wykorzystywane przez nacierających -sam kopałem w takich gdzie na lewym wale były łuski ruskie a na prawym niemieckie
viator01 Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 To jest trzecia kategoria - mieszaneJak są umocnienia widoczne jako jakiś system, to można coś wnioskować po układzie.
prezo1983 Napisano 9 Luty 2015 Autor Napisano 9 Luty 2015 ale dziwne jest dla mnie rozmieszczenie prawie ze równe. czyli według was co jest na zdjęciach? wszyskie doły" znajdują się w lesie.
pawelek Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 te zagłębienia o zarysie kwadratu mogą być śladem pola namiotowego. 80% radzieckie
mietek Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 czym się różnią ruskie od niemieckich :P ?"- niemieckie, czesciej przygotowane wczesniej, ciagle linie, zygzaki ze stanowiskami- radziecki, czesciej kopane doraznie, na postoj, pare dni, na pojedynczego zolnierzaAle reguly nie ma, trzeba znac przebieg walk w danym rejonie (ile czasu trwaly, gdzie przeszli, gdzie front sie zatrzymal).
viator01 Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Historia walk to podstawa. Zdarzają się sowieckie ryte na pełny profil z całym systemem stanowisk itd. Front co jakiś czas się stabilizował w niektórych rejonach, a wtedy nie było wyjścia. Za to niemieckie częściej dobrze oszalowane i z elementami betonowymi (ale to nie reguła).
CafeRacer Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Przykład stabilizacji frontu. Na lewo pozycje niemieckie a na prawo pozycje naszych wschodnich towarzyszy.
darekoli Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 pewnie już teren prześwietlony, ale pozostawiając współrzędne prześwietlony będzie jeszcze nie raz
CafeRacer Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Prześwietlony jaki i mocno inwigilowany przez służby leśne więc czy gra warta świeczki?
bjar_1 Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Zaczynają śmieszyć mnie te lidarowe okopy pełne fantów :)
CafeRacer Napisano 9 Luty 2015 Napisano 9 Luty 2015 Fakt większość okopów pozostałych po niemiaszkach już w 70 latach została splondrowana doszczętnie.Jedyne słuszne okopy w których mogło by coś być zostały zniwelowane wraz z rozpoczęciem upraw na polach po zakończeniu wojny.
Pytanie
prezo1983
Witam. jeżeli źle trafiłem w dział to bardzo przepraszam.
Moje pytanie brzmi: czy na zdjęciu widać okopy czy jakieś groby. Jeżeli są to okopy to niemieckie czy radzieckie?
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.