Skocz do zawartości
  • 0

okopy czy groby?

prezo1983

Pytanie

Napisano

Witam. jeżeli źle trafiłem w dział to bardzo przepraszam.
Moje pytanie brzmi: czy na zdjęciu widać okopy czy jakieś groby. Jeżeli są to okopy to niemieckie czy radzieckie?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. jeżeli źle trafiłem w dział to bardzo przepraszam.
Moje pytanie brzmi: czy na zdjęciu widać okopy czy jakieś groby. Jeżeli są to okopy to niemieckie czy radzieckie?

Napisano
Nie wygląda na okopy.
Tu jest wątek na ten temat http://odkrywca.pl/google-earth-zdjecia-okopow,648680.html#648680

Tym razem na głównym :)
Napisano
Tu akurat widać różnicę. Niemieckie w większości miały stanowiska zwrócone na wschód, a ruskie na zachód. Chyba, że im się coś pomyliło :)
Napisano
zasadniczo tak ale pamiętajmy że umocnienia wroga po zdobyciu często były wykorzystywane przez nacierających -sam kopałem w takich gdzie na lewym wale były łuski ruskie a na prawym niemieckie
Napisano
ale dziwne jest dla mnie rozmieszczenie prawie ze równe. czyli według was co jest na zdjęciach? wszyskie doły" znajdują się w lesie.
Napisano
czym się różnią ruskie od niemieckich :P ?"

- niemieckie, czesciej przygotowane wczesniej, ciagle linie, zygzaki ze stanowiskami

- radziecki, czesciej kopane doraznie, na postoj, pare dni, na pojedynczego zolnierza

Ale reguly nie ma, trzeba znac przebieg walk w danym rejonie (ile czasu trwaly, gdzie przeszli, gdzie front sie zatrzymal).
Napisano
Historia walk to podstawa. Zdarzają się sowieckie ryte na pełny profil z całym systemem stanowisk itd. Front co jakiś czas się stabilizował w niektórych rejonach, a wtedy nie było wyjścia. Za to niemieckie częściej dobrze oszalowane i z elementami betonowymi (ale to nie reguła).
Napisano
Fakt większość okopów pozostałych po niemiaszkach już w 70 latach została splondrowana doszczętnie.Jedyne słuszne okopy w których mogło by coś być zostały zniwelowane wraz z rozpoczęciem upraw na polach po zakończeniu wojny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie