hen.zing Napisano 12 Maj 2020 Napisano 12 Maj 2020 14 godzin temu, Speedy napisał: W sumie to trudno się gościom dziwić. Pancerniki nie szkoliły się w walkach ulicznych i nie przewidywano krycia się między budynkami. Założyłbym się, że odbyło się w taki sposób: kiedy pancernik zaparkował na nowym miejscu za zakrętem, obserwatorzy na maszcie, przy tym ogromnym dalmierzu, mieli doskonały widok na cel nad dachami. Podali współrzędne do centrali artyleryjskiej, ta wyliczyła parametry, ustawiła wieże, tylko w ferworze walki wszystkim jakoś umknęło, że wieże są niżej niż obserwatorzy - no bo przecież w normalnej bitwie morskiej to byłoby kompletnie bez znaczenia. No i jak dali salwę to tak jakoś głupio wyszło... Mierzyłem sobie kiedyś na planach i wyszło mi że przy zerowym kącie podniesienia osie luf artylerii głównej były bodajże 4 czy 5 m nad poziomem morza. Szturm 01.09 też Pancernikom nie wyszedł Cytuj
hen.zing Napisano 12 Maj 2020 Napisano 12 Maj 2020 16 godzin temu, ptasznik napisał: Westerplatte ? Praktycznie na 100% Westerplatte .. po walce kręcą się jacyś cywile Cytuj
hen.zing Napisano 12 Maj 2020 Napisano 12 Maj 2020 17 godzin temu, ptasznik napisał: https://youtu.be/TyhtBUEm_KA 0:15 Na tym filmie tego nie wypatrzyłem ale jest w necie film z tej samej akcji widać że w trakcie ostrzału przed pancenikiem coś do wody spada. Mam takie przypuszczenie że mogły to być cegły ze zburzonego domu.. W innym ujęciu widać że wieża na rufie przestała strzelać.. po tym jak narozrabiali? Cytuj
Speedy Napisano 12 Maj 2020 Napisano 12 Maj 2020 (edytowane) 5 godzin temu, hen.zing napisał: Na tym filmie tego nie wypatrzyłem ale jest w necie film z tej samej akcji widać że w trakcie ostrzału przed pancenikiem coś do wody spada. Mam takie przypuszczenie że mogły to być cegły ze zburzonego domu Masz rację, na to wygląda. Cenne spostrzeżenie przynajmniej z mojego punktu widzenia. Wyszperałem bowiem wczoraj w necie analogiczny wątek sprzed paru lat na Wolnym Forum Gdańskim, gdzie zresztą jak zauważyłem też brałeś udział w dyskusji. Tam wtedy większość forumowiczów była zdania że zniszczeń tych dokonały pociski z pancernika, które nie eksplodowały, samą swą energią kinetyczną, po prostu przebijając się przez budynki. Jak mówiłem, nie zgadzam się z tym, dla mnie to są ewidentnie skutki wybuchów. No i na tym kadrze który teraz wypatrzyłeś, wyraźnie widać wybuch pocisku: błysk detonacji, ekspandująca kula ognia i dymu i w tym momencie owe sypiące się do wody szczątki. 5 godzin temu, hen.zing napisał: W innym ujęciu widać że wieża na rufie przestała strzelać.. po tym jak narozrabiali? Niewykluczone... w tej następnej scenie, oficer odejmując lornetkę od oczu ma trochę taką minę, jakby chciał powiedzieć "Oops...!" Edytowane 12 Maj 2020 przez Speedy Cytuj
hen.zing Napisano 13 Maj 2020 Napisano 13 Maj 2020 20 godzin temu, leszek01 napisał: ?? To nie to ujecie, moim zdaniem to warsztaty portowe, widać takie charakterystyczne wcięcie w ląd i drzewa za kulą ognia. Link do filmu z tej samej akcji 0:30 dom zburzony; 1:30 coś spada do wody , w obu ujęciach z lewej zarys brzegu kanału portowego.. cos ciekawego 0:43... jakoś filmu do bani , facet z lornetką to D-ca okrętu Cytuj
hen.zing Napisano 13 Maj 2020 Napisano 13 Maj 2020 21 godzin temu, Speedy napisał: Masz rację, na to wygląda. Cenne spostrzeżenie przynajmniej z mojego punktu widzenia. Wyszperałem bowiem wczoraj w necie analogiczny wątek sprzed paru lat na Wolnym Forum Gdańskim, gdzie zresztą jak zauważyłem też brałeś udział w dyskusji. Tam wtedy większość forumowiczów była zdania że zniszczeń tych dokonały pociski z pancernika, które nie eksplodowały, samą swą energią kinetyczną, po prostu przebijając się przez budynki. Jak mówiłem, nie zgadzam się z tym, dla mnie to są ewidentnie skutki wybuchów. No i na tym kadrze który teraz wypatrzyłeś, wyraźnie widać wybuch pocisku: błysk detonacji, ekspandująca kula ognia i dymu i w tym momencie owe sypiące się do wody szczątki. Niewykluczone... w tej następnej scenie, oficer odejmując lornetkę od oczu ma trochę taką minę, jakby chciał powiedzieć "Oops...!" owszem brałem udział w dyskusji na Wolnym Forum Gdańskim Cytuj
Iron Duke Napisano 13 Maj 2020 Napisano 13 Maj 2020 A nie było to tak, że dalmierz nie miał nic na kierunku Westerplatte a pociski rufowej wieży z racji położenia kilkadziesiąt metrów w tył miały niejako po drodze zabudowania? No i pechozol na maxa.... Cytuj
Speedy Napisano 13 Maj 2020 Napisano 13 Maj 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Iron Duke napisał: A nie było to tak, że dalmierz nie miał nic na kierunku Westerplatte a pociski rufowej wieży z racji położenia kilkadziesiąt metrów w tył miały niejako po drodze zabudowania? No i pechozol na maxa.... No właśnie dokładnie to miałem na myśli. Stanowisko obserwacyjne/dalmierza było na przednim maszcie, wysoko nad wodą. W normalnej morskiej bitwie nic nie zasłaniałoby wieżom linii ognia więc i nikt na to nie zważał. A tutaj właśnie zasłoniło, a obserwator art. o tym nie pomyślał bo przez całą tę optykę patrzył sobie swobodnie nad dachami, których pewnie nawet nie widział. Edytowane 13 Maj 2020 przez Speedy Cytuj
ptasznik Napisano 14 Maj 2020 Napisano 14 Maj 2020 Takie coś, widok z drugiej strony przez zwalony dźwig na zakręt gdzie stał S-H. Cytuj
ptasznik Napisano 14 Maj 2020 Napisano 14 Maj 2020 Po lewej widoczny kawałek nierozstrzelanego lasu, może to ten widoczny między domami ? Cytuj
ptasznik Napisano 23 Maj 2020 Napisano 23 Maj 2020 (edytowane) Tu chyba widać ten sam domek, co między domami. Edytowane 23 Maj 2020 przez ptasznik Cytuj
Iron Duke Napisano 21 Lipiec 2020 Napisano 21 Lipiec 2020 Dwie ostatnie fotki to W2. Zima 1939/1940 ? Cytuj
Iron Duke Napisano 7 Czerwiec 2021 Napisano 7 Czerwiec 2021 Po prawej stary schron a w tle Wartownia nr 2. Zdjęcie wykonane w kierunku zachodnim. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi