traper6 Napisano 14 Grudzień 2014 Autor Napisano 14 Grudzień 2014 Z uwagi na to, że forum przegląda wielu nielatów, więc ze względu na drastyczność fotki zamazałem ją w kilku miejscach.Z munduru to będzie ciężko, ale czy na podstawie oporządzenia da radę określić jakiej narodowości jest ten żołnierz ?
Senemedar Napisano 14 Grudzień 2014 Napisano 14 Grudzień 2014 Narodowości mógł być każdej, mundur i oporządzenie nie świadczą o narodowości, to ofiara II wojny?
traper6 Napisano 15 Grudzień 2014 Autor Napisano 15 Grudzień 2014 Masz rację, źle się wyraziłem. Chodziło mi o określenie państwa w jakim ten żołnierz służył.To fotka z I wojny, dość charakterystyczna jest kwadratowa manierka ? Ale temat takiego oporządzenia jest mi całkowicie obcy.
G1ml1 Napisano 15 Grudzień 2014 Napisano 15 Grudzień 2014 To nie jest manierka, końcówka paska rzuca cień.
mietek Napisano 30 Grudzień 2014 Napisano 30 Grudzień 2014 w UK robiono skórzane wyposażenie do treningu (z braku mocy produkcyjnych) i teoretycznie mogło ono trafić na front."Zgadza sie, ale w czasie 2 wojny.W czasie 1 wojny uzywano wykonanych ze skory Pattern 1903 i 1914 - oba wzory trafily na front.Kolejnym ze skory byl wzor wprowadzony przez Australie.Jednak nie bedzie to zadna z powyzszych ladownic:http://www.karkeeweb.com/patterns/1914/components/1914_ammunition_pouches.htmlhttp://www.karkeeweb.com/patterns/1903/components/1903_cartridge_pockets.html
polsmol Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 To zdjęcie trudno rozszyfrować stąd te bezwartościowe odpowiedzi. Nie ma łatwo identyfikowalnych elementów wyposażenia czy kroju kurtki. Mundur jest sukienny z widocznym owijaczem na lewej nodze. Kolor trudno ustalić, ale niejednolita barwa wskazuje na melanż włókien wełny w różnych kolorach co było stosowane dla zwiększenia właściwości maskujących tkaniny sukiennej. Można zatem wykluczyć wczesne francuskie mundury z czerwonymi spodniami. Podejrzewam, że późniejsze francuskie mundury błękitne też nie były tkane w ten sposób. Nie-sposób stwierdzić czy kolor tego munduru to khaki czy szary.Widać na zdjęciu sweter i szalik. Nie wiem czy te elementy można przypisać jakieś armii (pierwsza wojna to nie mój obszar zainteresowań), ale pozwalają przypuszczać, że ów żołnierz poległ w okresie zimowym lub w górach (tło by pasowało do obszarów górskich).To co uznałeś na kwadratową manierkę to raczej ładownica założona na skórzany pas którego końcówka wystaje nad nią. Niestety nie jest to typowa ładownica. Coś podobnego mieli chyba Austriacy w początkowej fazie wojny, ale widziałem też zdjęcia żołnierzy imperium Otomańskiego z takimi ładownicami. Sama ładownica jest najprawdopodobniej zrobiona ze skóry (gładka powierzchnia).Wojska brytyjskie i USA chyba nie używały pasów skórzanych, ale w UK robiono skórzane wyposażenie do treningu (z braku mocy produkcyjnych) i teoretycznie mogło ono trafić na front.Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
rodan Napisano 20 Grudzień 2014 Napisano 20 Grudzień 2014 Podbijasz? Ty?Dla mojego oka? Chcesz odczytać to zdjęcie? Naprawdę?
ZUBIKED Napisano 29 Grudzień 2014 Napisano 29 Grudzień 2014 Raczej to żaden regulaminowy żołnierz. Partyzant cywil . Albo inna możliwość : wojna włosko austriacka
Pytanie
traper6
Z uwagi na to, że forum przegląda wielu nielatów, więc ze względu na drastyczność fotki zamazałem ją w kilku miejscach.
Z munduru to będzie ciężko, ale czy na podstawie oporządzenia da radę określić jakiej narodowości jest ten żołnierz ?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.