Skocz do zawartości
  • 0

Oficerska wersja Hełmu Radzieckiego Wz. 40 ?.

dunaj65

Pytanie

Napisano

Witam

Bardzo proszę pomoc w ustaleniu, co to za hełm.

Hełm to standardowy Radziecki Wz. 40

Jest dość dziwną wersją, ponieważ jest pomalowany na biało i ma naniesioną posypkę antyrefleksyjną coś jak nasza Polska Salamandra Wz. 31 tylko jest znacznie większa.

Hełm ma wykonany fasunek i podpinkę ze skóry a nie standardowej dermy i troka na podpinkę.

Ciekawostką jest to, iż hełm posiada nit kontrolny w przedniej części hełmu z odbiorem wojskowym „C” lub Rosyjskim „S” na blaszkach od fasunku też jest to sygnowanie „C”.

Poduszki fasunku wypełnione są standardową Radziecką watą/watoliną.

Podejrzewam, iż jest to oficerska wersja hełmu Syberyjskiego, ale ocenę pozostawiam wam.

Hełm przywieziony z Kijowa.

Fotki w dużej rozdzielczości:
http://www.aukcjoner.pl/gallery/018664424-.html#I1

Pozdrawiam

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co do posypki to korek (oderwałem kawałek), więc to żadna tapeta.

Co do jednostek to są moje przypuszczenia ten kolor świadczy o tym iż jest to zimowy kamuflaż.
Napisano
Kluczem do rozwiązania zagadki jest chyba to stwierdzenie:
Hełm pochodzi z Kijowskiego Magazynu (leżał na tz. "ZN, zapas nienaruszalny".

Najprawdopodobniej więc posypany korkiem i malowany całkiem niedawno, na potrzeby potencjalnego, współczesnego użycia w działaniach bojowych.
Napisano
No to może faktycznie jest to hełm współcześnie przygotowywany do walki ,obie strony konfliktu na Ukrainie używają nadal z powodzeniem wz.40...
Napisano
Jesteś pewien autentyczności tego hełmu?
Fasunek skórzany w tym hełmie występował, ale w takim kolorze nie widziałem. Poza tym ten wygląda na nówkę prosto z fabryki.
Napisano
Co oryginalności to mam pewność, na 100% że to oryginał, wydaje mi się, że to oficerska wersja hełmu dla jednostek syberyjskich albo snajperskich.

Hełm wygląda na nówkę to prawda bo jest nówką, miałem takich hełmów kilka w ręku i wybrałem jak najlepszy i największy, ale nie jestem w stanie określi jego przeznaczenia.

Hełm pochodzi z Kijowskiego Magazynu (leżał na tz. N", zapas nienaruszalny).

Ciekawostką jest ten nit kontrolny.
Napisano
szczerze...wygląda to jak hełm pomalowany z zewnątrz tapetą natryskową-moi rodzice mieli coś takiego w przedpokoju;) za nowo to troszkę wygląda z zewnątrz-jakaś zabawka chyba...a przynajmniej ja czegoś takiego nie widziałem...ps.jednostki syberyjskie chyba nie stacjonują w Kijowie?
Napisano

Witam

Bardzo proszę pomoc w ustaleniu, co to za hełm.

Hełm to standardowy Radziecki Wz. 40

Jest dość dziwną wersją, ponieważ jest pomalowany na biało i ma naniesioną posypkę antyrefleksyjną coś jak nasza Polska Salamandra Wz. 31 tylko jest znacznie większa.

Hełm ma wykonany fasunek i podpinkę ze skóry a nie standardowej dermy i troka na podpinkę.

Ciekawostką jest to, iż hełm posiada nit kontrolny w przedniej części hełmu z odbiorem wojskowym „C” lub Rosyjskim „S” na blaszkach od fasunku też jest to sygnowanie „C”.

Poduszki fasunku wypełnione są standardową Radziecką watą/watoliną.

Podejrzewam, iż jest to oficerska wersja hełmu Syberyjskiego, ale ocenę pozostawiam wam.

Hełm przywieziony z Kijowa.

Fotki w dużej rozdzielczości:
http://www.aukcjoner.pl/gallery/018664424-.html#I1

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie