czerkies Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 Witam, udało mi się kupić na giełdzie staroci nieśmiertelnik Polski, z pozoru był czysty, jednak okazało się, że został pierwotnie wydrapany. Czy można go w jakiś sposób odczyścić, by uzyskać większą czytelność..? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerkies Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerkies Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 Mieczysław RostkowskiKatSkoro ja odczytuję z tego zdjęcia, to ty chyba nie powinieneś mieć problemu...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerkies Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 No pewnie, a chciałbym w jakiś sposób go wyczyścić, żeby wyraźniej było napisane, a jednocześnie nie stracić napisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 W tym przypadku nie ma co czyścić, chyba że se go wyczyść na gładko i wybij od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 Jak bardzo ci zależy, to trochę doczyścisz go w 10% kwasku cytrynowym.Jak chcesz uczytelnić napisy, to popraw je ostro zakończonym, miękkim ołówkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 Ja tam się nie znam , ale ten drap" cosik świerzo wygląda.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 Dobry jest,widać purchle i syf na drapaniu co by zlazło przy współczesnym kombinatorstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerkies Napisano 19 Listopad 2014 Autor Share Napisano 19 Listopad 2014 Drap jest na pewno oryginał, kupiłem od rodziny. Co ciekawe, leżał w szufladzie, a nie w ziemi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 Przydałyby się ostre fotki z dobrym zbliżeniem ale mi też drap świeży się wydaje.Czemu by nie drapnąć czystej blaszki skoro to podniesie jej wartość o kilkanaście zeta..Z Wrześniem tego typu to już tylko chyba pewność jest jak samemu się dziabnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 19 Listopad 2014 Share Napisano 19 Listopad 2014 A pisałeś że na giełdzie staroci.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czerkies Napisano 20 Listopad 2014 Autor Share Napisano 20 Listopad 2014 Tak. Kupiłem na giełdzie od faceta, który sprzedawał klamoty po dziadkach. Właściwie to kupiłem większość i historia dziadka, jako Wrześniowca jest udokumentowana. Rozumiem ostrożność kolegów, bo niestety kombinatorów jest katastrofalnie dużo, ale tutaj wątpliwości nie ma - blaszka jest wydrapana zanim aluminium miejscami uległo utlenieniu. Może wydrapana w 1950 roku, ale na pewno nie współcześnie. Rano dołożę lepsze foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2014 Share Napisano 20 Listopad 2014 Jest o.k. i dobrze radzę - nie rób nic przy niej bo tylko zepsujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 20 Listopad 2014 Share Napisano 20 Listopad 2014 Z szuflady a wygląda jak z ziemi.Jeszcze ziemie widać w miejscu łamania,w szufladzie raczej by się tak nie utleniło"Ale czekamy na lepsze zdjęcia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Listopad 2014 Share Napisano 20 Listopad 2014 Są szuflady i szuflady... I spokojnie pod dachem tak się może amelinium utlenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 20 Listopad 2014 Share Napisano 20 Listopad 2014 To akurat się utlenia. Nie wiadomo w jakich warunkach było wcześniej przechowywane, ale nawet pot i drobne zanieczyszczenia powoduję na tych nieśmiertelnikach takie efekty. Ja z kolei widziałem taki nieśmiertelnik wyjęty z piasku pod Tomaszowem Lubelskim ponad 20 lat temu i był w świetnym stanie (sam widziałem jak został znaleziony). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.