Skocz do zawartości
  • 0

Plecak wz. 33

SHADOR

Pytanie

Napisano

Witam.

Już kilka plecaków widziałem, ale z tym mam problem, szczególnie z tymi skórzanymi wstawkami, które widzę pierwszy raz. Pieczątki średnioczytelne :/

Podejmie się ktoś określenia dokładnego wzoru?

pozdr

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jarat88 - masz na myśli książkę Szarugiewicza i Króla Mundur i wyposażenie żołnierza polskiego 1943-1995. Wojska lądowe"?
Wspominają tam o plecaku wz.33/50, ale nie rozwiewają wątpliwości - cytuję: Niektóre były wzmacniane u dołu przez obszycie skórą". I nic więcej, niestety.
Napisano
Hm...

Ciekawy wątek z tymi skórzanymi obszyciami dla łącznościowców, muszę to podrążyć :]

Nie rozpatruję plecaka w kategoriach wartościowych (choć jeśli ktoś by wycenił to byłoby miło. Bardziej chodzi mi o przydatność w celach rekonstrukcji historycznej.

A co ciekawe mam zamiar odtwarzać postać mojego dziadka, który był właśnie w plutonie łączności 62 p.p. :]

pozdrawiam i dziękuję :]
Napisano

Witam.

Już kilka plecaków widziałem, ale z tym mam problem, szczególnie z tymi skórzanymi wstawkami, które widzę pierwszy raz. Pieczątki średnioczytelne :/

Podejmie się ktoś określenia dokładnego wzoru?

pozdr

Napisano
Takie wstawki miały tornisty wzorowane na wz. 33 przyjęte na wyposażenie WP w drugiej połowie lat czterdziestych i będące w powszechnym użyciu do początku lat siedemdziesiątych czyli do przyjęcia nowych wzorów oporządzenia parcianego.
Napisano
Panowie do przenoszenia radiostacji to były specjalne szelki bądź zasobniki (pokrowce), natomiast plecak (tornister) z fotografii czyli wz.33/50 jest zwykłym tornistrem żołnierskim. Dlaczego były wersje ze skórzanym wstawkami nie wiem może tak jak z ówczesnymi polskimi ładownicami do Mosina. Były dwukomorowe skórzane i dwukomorowe parciane ze skórzanym wzmocnieniami. A co do oznaczenia plecaka czyli wzoru 33/50 co wskazywałoby na przyjęcie w tymże roku bądź po roku 1950 to jednak wydaje mnie sie" że widziałem fotografię wykonaną na pewno przed 1950 r. na której są żołnierze z tymi plecakami.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie