vojtaz2 Napisano 14 Listopad 2014 Autor Napisano 14 Listopad 2014 Witam znalezione w dołkach gdzie walały się graty niemieckie, hełmy itd. Od czego są te izolatory, chyba że to co inne jest :) Pomocy
AoT_Hunter_PL Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Cześć to chyba to samo co było w tamtym roku na wypadzie (ten z pechowym ogniskiem hehe) izolatory z radiostacji od lamp elektronowych - prawdopodobnie.
IdeL Napisano 16 Listopad 2014 Napisano 16 Listopad 2014 Od jakich znowu lamp elektronowych? Pokaż mi jakiekolwiek urządzenie lampowe, w którym występują takie izolatory i po co?Są to jakieś izolatory, które mogły mieć zastosowanie w teletechnice lub może w energetyce (NN). Raczej na pewno na słupach. Być może w miejscu znalezienia przebiegała jakaś linia napowietrzna i jacyś monterzy (wszystko jedno - wojskowi lub cywilni) postradali te rzeczy. Wcale też niewykluczone, że te graty" trafiły do dołów zaraz po wojnie z jakichś magazynów poniemieckich.Nie wiem czy połączenia dla telefonów polowych (np. FF33) robiono z użyciem izolatorów - wydaje mi się, że raczej pary przewodów wieszano na gałęziach i maskowano w krzakach. Tutaj musiałby wypowiedzieć się ktoś, kto ten temat zgłębiał.
fiku Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 Linie polowe też w miarę możliwości wieszano na podporach i izolatorach. Ówczesne kabel polowe w bawełnianym oplocie, mimo że impregnowanym niezbyt długo opierały się wilgoci. Izolacja kabla powieszonego tylko na drzewie dość szubko ulegała przetarciu. Oprócz typowych izolatorów używano też drucianych wieszaków do kabla. Nie wiem jak wyglądały izolatory niemieckie ale w polskim zestawie telefonicznym były izolatory drewniane.
vojtaz2 Napisano 14 Listopad 2014 Autor Napisano 14 Listopad 2014 Witam znalezione w dołkach gdzie walały się graty niemieckie, hełmy itd. Od czego są te izolatory, chyba że to co inne jest :) Pomocy
AoT_Hunter_PL Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 Lampa elektronowa ma uchwyt do wyciągania jej z radiostacji o to mi chodziło bo mam coś podobnego w domu, musiałby pokazać lepsze foto bo tam jakieś sznurki wystają ?
zazor Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 Obstawiam elementy ogrodzenia elektrycznego pastwiska.
ost1980 Napisano 17 Listopad 2014 Napisano 17 Listopad 2014 spotykałem takie w ziemiankach po Niemcach ale były szkalne te co ja znajdowałem i na pewno miały cos wspólnego z prądem lub radiostacją
vojtaz2 Napisano 17 Listopad 2014 Autor Napisano 17 Listopad 2014 Lampy odpadają, bo jeden z izolatorów ma gwint jak przy wkrętach
Pytanie
vojtaz2
Witam znalezione w dołkach gdzie walały się graty niemieckie, hełmy itd. Od czego są te izolatory, chyba że to co inne jest :) Pomocy
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.