miler80 Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 Witam, prośba do znawców bagnetów o wyczerpujące informacje. Oznaczenia na głowni: S/238 (z tego co znalazłem to kod producenta Durkopp?) na grzbiecie 36 (to chyba rocznik 1936)i 9871 C. Długość całkowita 385mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miler80 Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 z bliska Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Niemiecki S84/98/34. Link to comment Share on other sites More sharing options...
viator01 Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 S/238 = Durkopp Link to comment Share on other sites More sharing options...
miler80 Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 Bjar,czy napewno /34 końcówka, bo w różnych źródłach mówią że /34 to konstrukcja zmieniona na okładziny bakielitowe?? Właśnie to chciałbym wiedzieć i jeszcze nr 9871 C jaka to formacja gdyby któryś z kolegów mógłby wyszpreać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dąbrowski Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Ciekawe. Po numerze seryjnym określić formację. Może jeszcze kto(imię i nazwisko ) miał na stanie i do jakich celów bagnet był użyty?pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
miler80 Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 Nie po SN tylko po literze właśnie C kolego, jeśli byłoby oznaczenie J to akurat wiem że Jäger Division... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dąbrowski Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Ciekawe.Zawsze myślałem że literka przy numerze to oznaczenie serii a to jednak przydział .Sorka że zaśmiecam Ci wątek.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kriczer Posted November 5, 2014 Share Posted November 5, 2014 Nie po SN tylko po literze właśnie C kolego, jeśli byłoby oznaczenie J to akurat wiem że Jäger Division " matko jedyna...http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=736275#1731852tutaj viator ładnie wytłumaczył jak były numerowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
miler80 Posted November 5, 2014 Author Share Posted November 5, 2014 Przepraszam za zamieszanie, dopiero raczkuję w temacie a błędny opis z tym numerem to wyczytałem na innym forum (już nie będę może podawał linku) ale doczytałem też że faktycznie S84/98/34 faktycznie posiadały okładziny drewniane i z bakielitu i nie było różnicy w oznaczeniu bagnetu. Dziękuję za informację można zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
miler80
Witam, prośba do znawców bagnetów o wyczerpujące informacje. Oznaczenia na głowni: S/238 (z tego co znalazłem to kod producenta Durkopp?) na grzbiecie 36 (to chyba rocznik 1936)i 9871 C. Długość całkowita 385mm.
9 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.