predi888 Napisano 12 Październik 2014 Autor Napisano 12 Październik 2014 Tutaj akurat nie chodzi mi o id ,tylko o opinie czy ów odłamek (po prawej) pochodzi z tego konkretnego pocisku.Znalazłem go jakieś pół kilometra od miejsca gdzie wyszła ta większa część.
predi888 Napisano 12 Październik 2014 Autor Napisano 12 Październik 2014 Z drugiej strony troszkę gorzej ale pełno tam syfu.
lew_1988 Napisano 12 Październik 2014 Napisano 12 Październik 2014 Wg mnie pasują idealnie ciężko trafić taki komplet. Co to za pocisk ppanc?
bsam20 Napisano 12 Październik 2014 Napisano 12 Październik 2014 Nie tylko od paka. Może być i od KwK 40, jeśli to 7,5cm. Podaj średnicę.
DOMILUD PL Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 To raczej nielogiczne:1. Jeśli ładunek nie zadziałał, a pocisk uderzył w coś twardego to głowica nie będzie leżała pół kilometra dalej. Co najwyżej kilkadziesiąt.2. Jeśli zadziałał ładunek - no to raczej wiadomo, dolna część powinna pójść w strzępy.Znalazłem latem granat odłamkowy 75mm Schneidera w dwóch połówkach cięty w pionie. Ale połówki leżały w odległości ze 30m.Bardzo często wychodzą takie głowice od p-panców ruskich czy niemieckich. Wg mnie to z dwóch różnych pocisków.
viator01 Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 Ale możliwe też, że ktoś znalazł jedną część i ją przeniósł w inne miejsce. nigdy nie wiadomo czego się po ludziach spodziewać. Raczej mało prawdopodobne, by dwa pociski identycznie pękały.
DOMILUD PL Napisano 13 Październik 2014 Napisano 13 Październik 2014 Jeżeli pasuje prawie idealnie - nie ma tematu, a jeżeli życzeniowo ... :)spór i watpliwości wynikają pewnie z tego prawie"
Pytanie
predi888
Tutaj akurat nie chodzi mi o id ,tylko o opinie czy ów odłamek (po prawej) pochodzi z tego konkretnego pocisku.
Znalazłem go jakieś pół kilometra od miejsca gdzie wyszła ta większa część.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.