Tominew Napisano 7 Październik 2014 Autor Share Napisano 7 Październik 2014 Proszę o pomoc w konserwacji tego oto hełmu wz. 15, jest sporo farby którą chciałbym uratować. Jaki sposób jest najlepszy aby usunąć rdzę, a uchronić przed usunięciem oryginalnej farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 7 Październik 2014 Autor Share Napisano 7 Październik 2014 fota 2 - widać resztki farby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 7 Październik 2014 Autor Share Napisano 7 Październik 2014 środek hełmu - tu widać sporo farby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 7 Październik 2014 Autor Share Napisano 7 Październik 2014 tył hełmu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tominew Napisano 7 Październik 2014 Autor Share Napisano 7 Październik 2014 ...i gdzie mógłbym zamówić dobrą kopie fasunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Październik 2014 Share Napisano 7 Październik 2014 Jeśli nie masz doświadczenia w konserwacji tego typu przedmiotów, to możesz łatwo zniszczyć ten hełm. Ja na twoim miejscu oddał bym to profesjonaliście - pewnie masz jakiegoś kolegę, który wie jak to dobrze zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 7 Październik 2014 Share Napisano 7 Październik 2014 Z rdzą będę się powtarzał, ale na pewno trzeba oczyścić mechanicznie delikatnie z purchli i luźnej rdzy. Później można zastosować dwa podejścia. Pierwsze (tego nie lubię) to moczenie w szczawiu (potrafi rozmiękczyć i zmienić kolor farby). Drugie to zastosowanie fosolu (sporo było na forum). Nie rusza farby i nie uszkadza zdrowego metalu, a tlenki zmienia w powłokę antykorozyjną (dlatego nie ma potrzeby dokładnego płukania, jak w przypadku szczawiu).Niedawno Tomasz70 pisał o dobrym preparaciehttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=684732#1353550 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Październik 2014 Share Napisano 7 Październik 2014 I tak jak pisał Tomek daj sobie spokój z fasunkiem. Sama skorupa z klimatem" wystarczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 7 Październik 2014 Share Napisano 7 Październik 2014 Czyściłem taki hełm w podobnym stanie. Niestety ten rodzaj blachy koroduje dość mocno punktowo tzn. hełm wygląda dobrze ale jak zaczniesz oczyszczać go okaże się, że są dziurki na wylot. trzeba też uważać na mocowania daszków, potrafią się poluzować. Jest to trudny hełm w czyszczeniu. Co do metody to Fosol jest lepszy od kw. szczawiowego ale w mojej opinii należy b dokładnie płukać ponieważ po jakimś czasie wychodzi na wierzch efekt jego działania w postaci białych wykwitów. Co do zasady b. trudno jest dokładnie zabezpieczyć hełm przed jego dalszym rdzewieniem nie czyszcząc go dokładnie. Ja w końcu zastosowałem autolizę a następnie do zabezpieczenia przed dalszym rdzewieniem B 44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 7 Październik 2014 Share Napisano 7 Październik 2014 Jak już mowa jest o Fosolu, to polecam zaopatrzyć się w kwas fosforowy, we własnym zakresie robi 10-15% roztwory i tym czyścić. Nie wyjdą białe wykwity tak jak przy Fosolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 7 Październik 2014 Share Napisano 7 Październik 2014 Tak jak pisał kolega remington. Dodam jeszcze, że do rozcieńczenia używaj wody demineralizowanej (destylowanej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.