Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Najlepiej wysokiej klasy specjalista a jeszcze lepiej ktoś, kto na własnej* lub cudzej skórze inwestora się uczył...Gdyż aczkolwiek ponieważ przekonałem koleżankę małżonkę, że w moim pokoju muszę mieć piec wolnostojący, który będzie jednocześnie dodatkowym/alternatywnym źródłem ogrzewania chałupy.Patrząc, że pieca z płaszczem wodnym musiałem zrezygnować, wmówiłem (?) żonie, że tak rozprowadzę DGP, że w innych pomieszczeniach również będzie ciepło.Problem w tym, że chcę zrobić to bez turbiny, centrali, itp... Prostu układ- pomieszczenie z piecem, kilka dziur w ścianach, fi 150 w otulinie, anemostaty na końcach :-)Zadziała?PS Musi do B. napiszę, żeby dział Budowlany rozpocząć :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmak Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 wszystko zależy od powierzchni, ilości pomieszczeń i czy to będzie na jednym poziomie , czy na dwóch oraz gdzie ten piec umieścisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmak Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 wymuszony obieg zwiększa efektywność ogrzewania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Masz dwa plus, z których jeden ujemny....Oczywista oczywistość, że piec będzie stał po przeciwnej stronie chałupy, niż pokoje, które chcę dogrzać :-)Dwa- nie mam miejsca/ochoty/możliwości, żeby pompy, regulatory i inne cuda zamontować...W zasadzie będzie tylko podejście od zadniej strony do komina/wkładu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Nie zadziała. A jeśli, to tyle, że nijak tego nie wyczujesz i nic na tym nie zyskasz. Bez wymuszenia obiegu powietrza najprostszym wentylatorem kanałowym gra nie warta świeczki.Tylko poniesiesz koszty przebić i kanałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Tyle, że nie mam pomysłu, gdzie takie ... zamontować.Na kanałach? Bez sensu- trzy sztuki...Na piecu- nie mam gdzie :-( Chyba, że na ścianie zrobić kasetę z trzema odejściami a przed nimi wentylator... Ale wtedy dziura w ścianie, jak lej po bombie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 mozesz wrzucić jakiś schemacik rozkładu pomieszczeń i lokalizacji pieca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Później się postaram...Teraz, nawet sporej części ścian nie ma, ale muszę w przeciągu kilku dni poinformować szefa ekipy, co go czeka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Czerwone- piecNiebieskie- domyślne kanały DGPWiem, Picasso ze mnie marny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Będziecie palić padliną ?Musi być wentylator bo nic z tego nie będzie - zrób niby ściankę za piecem (vermikulit albo karton-gips) tam schowasz wszelkie ustrojstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Nie padliną...Padlinę, to ja do grilla na ogrodzie... Byłeś, to wiesz :-(Hmmm... Nie ma szans- bardziej dwa wiatraki w rurę... Tylko, jak wtedy dostarczyć powietrze z zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Jak jak.Ocieplane spiro przez ścianę.Wogóle jak masz kominy zrobione? Kominek powinien mieć zasilanie powietrzem z zewnątrz bo się podusicie - wyssa Ci wszystko z mieszkania. Okna pewnie zmieniasz na nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Ewcyna pewnie będzie chciała wyciąg w kuchni zabudować i kominek będzie się przeciągał z tym huraganem kuchennym. Dym zamiast do komina poleci na chałupę i będziesz pachniał wędzonym boczkiem :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 od pieca jedziesz jedną rurą, w niej wentylator kanałowy, niskoobrotowy, podjeżdżasz pod sufit i jedziesz rurą do przedpokoju, po drodze trójnik na jeden pokój, a w przedpokoju kolejny na dwa kolejne pokoje.Możesz dać kanały typu DOMUS o przekroju prostokątnym. Można je w miarę przyzwoicie wsadzić na styku ściany z sufitem. Wentyl w sumie można spróbowac wsadzić w obudowę pieca i brać ciepłe powietrze bezpośrednio spod obudowy, zależy jak chcesz to urządzić. Nawiew wystarczy nawietrzakiem podokiennym na przykład w pokoju gdzie piec. Tu nie musi być wichury, wystarczy spokojny przepływ, byle wymuszony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Kominem się nie przejmuj- wkłady dodatkowo będą.Okna- no tak, niestety... Żal, ale ich nie odnowię.Wyciąg w kuchni idzie z innego komina, tych ci u mnie, na razie dostatek.Spiro przez ścianę- masz szczelny sposób, żeby mi zimą śniegiem nie rzucało?Je-ju ma w pokoju wyprowadzenie klimatyzacji. Idą profile, które na dachu są w kominku schowane. Zimą zamykam wejście, ale wieje i wyje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Ale jak kominek będzie zasysał to zimne powietrze będzie wychładzać cały pokój. A potem będzie musiał to zagrzać. Lepiej bezpośrednio pod piec/do obudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 W tym cholerstwie ze zdjęcia, poglądowego, tak się nie da... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Jak masz wolny wentylacyjny to podprowadź nim luft pod kominek i wiać nie powinno - mam tak do pieca gazowego (ale tam jest wentylator który zaciąga).To, że wentylacja w kuchni idzie do innego a kominek do następnego nic nie zmieni jeśli nie będzie miał powietrza do spalania (kominek) - będzie Ci wyciągał to co masz w pokoju. Jak odpalisz wyciąg to będzie mocniejszy niż cug kominkowy i zaciągnie Ci spaliny przez drzwiczki kominka na chałupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Jak się ... zirytuję, to zrezygnuję z tego dziwa...I zostanie tylko standard, czyli gazowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 to daj nawietrzaki w pozostałych pokojach, bedzie brało powietrze spokojniej, a bilans i tak wyjdzie na plus.Pozystyw taki, ze bedziesz miał cały czas świeże powietrze i cały lokal przewietrzany.A dać się da zawsze. Możesz zrobić od ściany zewnętrznej kanał przypodłogowy przy ścianie, byle wchodził w cokół pieca (kominka) i do jego pustki wokół wkładu paleniska.Zawsze się da tylko trzeba pokombinować :). Zależy też od konstrukcji tego pieca, czy ma możliwość wprowadzenia powietrza niezbędnego do spalania kanałem powietrza dodatkowego. a poza tym bez przesady, taki wkład nie ciągnie aż takich ilości powietrza, żeby przy sprawnej wentylacji grawitacyjnej i nawietrzakach podokiennych nie wydoliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 To wezwij tfu fachowców" że niby chcesz ich wynająć i jak to rozwiązać - może coś podpowiedzą. Potem powiesz, żeś gołodupiec i vorbei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 jak kominek już złapie ciąg, to żaden wyciąg kuchenny go nie zakłóci, nie ma szans. Okna z kolei - stare - mają spore nieszczelności, nowe mają mikrorozszczelnienie. powietrze ma którędy sobie wejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Albo idź do sklepu, kup se telewizor, ja Ci nagram jak się w moim pali (w HD), wypalę płytę. Puścisz w pętli i cały czas może lecieć.Tadam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 7 Wrzesień 2014 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Kapuchy- jak mojej koleżance małżonce wspomnę coś o dodatkowym kuciu ścian, doprowadzeniu powietrza do pieca, napowietrznikach, itp, to boję się myśleć...Choć już teraz, na etapie wywalenia wszystkich zbędnych ścian, wiem dlaczego remont może się na rozwód przełożyć :-)Wystarczy, że wczoraj jakoś mnie rozum opuścił i pozwoliłem sobie powiedzieć, że projekt kuchni jest do bani"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Wrzesień 2014 Share Napisano 7 Wrzesień 2014 Śpisz w aucie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.