Skocz do zawartości
  • 0

Aluminiowa tablica rejestracyjna 1940

polsmol

Pytanie

Napisano

Aluminiowa tablica rejestracyjna 1940

Podejrzewam, że to tablica rejestracyjna od wozu lub przyczepy. Może ktoś z was spotkał się z czym takim.
Czy 1940 to data wydania rejestracji?

Nie mam jej w tej chwili pod ręką ale wysokość to coś około 15 cm więc jest małych romanizmów.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, a może to nie jest polska tabliczka tylko słowacka.

14 marca 1939 powstała, pod presją Niemiec i od nich zależna, Republika Słowacka (Państwo słowackie) z prezydentem Jozefem Tiso. Ustawodawstwo wzorowane na III Rzeszy ale nie była włączona do Rzeszy.
Napisano
W jakiej części kraju podnieśliście te swoje blaszki?
Rower raczej nie oddalał się znacznie od miejsca swojej rejestracji.
S/B to na pewno Generalna Gubernia,prawdopodobnie dystrykt galicyjski , powiat może będziński?
Napisano

Oprócz S/B-16 545 mam też tabliczkę W-21 233, która na pewno jest z Warszawy. A może właśnie litera S oznacza dystrykt krakowski?

W niektórych powiatach (np. radomszczańskim, piotrkowskim) nie wydawano tabliczek według tego wzoru, tylko według własnych, najrozmaitszych projektów. Nie odnalazła się też dotąd żadna tabliczka z literą K na początku.

Dodaję też mapę (nie pamiętam, skąd ją wziąłem) z naniesionymi przeze mnie znanymi oznaczeniami powiatów. Jak widać, z dystryktów krakowskiego i lwowskiego nie ma żadnych danych. W powiecie miechowskim wydawano tablice według własnego wzoru.

Napisano
Z dystryktu galicyjskiego do Będzina to raczej spory kawałek jest... Ja kupiłem moją na Allegro, więc trudno mi powiedzieć, gdzie została wykopana.

Zauważyłem jednak, że tabliczek S/B" zachowało się stosunkowo dużo, a jeśliby S miało być z dystryktu galicyjskiego, to B musiałoby oznaczać dziurę pośrodku niczego – Brzeżany.

Z kolei Śląsk odpada, dlatego że został włączony do Rzeszy, a w Rzeszy nie było tablic dla rowerów.
Napisano

To chyba to samo prawda?

Wg źródła to Tablica rejestracyjna roweru z terenu Generalnego Gubernatorstwa 1940-1941 Dystrykt Galicja(?).

Napisano
Bo akurat to oznaczenie jest wątpliwe. Polecam lekturę (tyle, że bez wyjaśnienia)
http://wptr.pl/index.php?dz=forum&pdz=f4&fkat=04&k=3&temat=835

I jeszcze taki post
Tabliczki 1940-1 albo były w większości aluminiowe, albo tylko żeliwne przetrwały do naszych czasów we względnie dużej liczbie. Tabliczki 1942 były żeliwne i łatwo się łamały. Moja ma numer S/B-16 545. Czy to "S jest wyróżnikiem dystryktu Galicja, jak się powszechnie uważa? Dlaczego zatem jest tak dużo S/B, skoro ten skrót pasowałby do dalekowschodniej dziury o nazwie Brzeżany, a nie ma niczego ze Lwowa (S/L, jak można by przypuszczać)? Numer jest dość wysoki (choć może też oznaczać 545. rower w 16. gminie), a materiał odpowiada tabliczkom z roku 1942, więc może to dość późna tabliczka... Ale zaraz - były też takie z napisem "1941 na dole. Aluminiowe, czyli przypuszczalnie wcześniejsze. S/B z niższym numerem, którą można zobaczyć w artykule o tablicach rowerów i wozów konnych, jest aluminiowa. Nie znamy jeszcze żadnej tabliczki z dystryktu krakowskiego, a Galicja w 1940 nie należała jeszcze do GG. Tabliczka nie może też być ze Śląska, bo Śląsk został włączony do Rzeszy."
http://wptr.pl/index.php?dz=forum&pdz=f4&fkat=04&k=6&temat=835

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie