Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu - część 25

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 403
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Nadwojciech 2014-11-13 22:56:03

„Krakowska 2ka w Berlinie”

Hmmm... Ta... W tak pięknych okolicznościach przyrody... I niepowtarzalnej...;))
Myślę, że to zdjęcie sprzeda się za dobrą cenę – oczywiście na eBay-u.
Napisano

ad por.pil.020 z 2014-11-16 10:53:42

Znam to foto i właśnie dlatego uznałem, że krój cyfry 7" nie przypomina stosowanego w SPL. Takie ostre przejście poziomej beleczki w część ukośną w cyfrze 7" widać na fotografiach ze szkoły w Grudziądzu. W Dęblinie w tym miejscu szablon miał jeszcze kawałeczek pionowego odcinka. Vide dołączone foto.
Po drugie - moją wątpliwość w lokalizację pod drzewkami na lotnisku w Ułężu" umacnia fakt, że mimo dość solidnie obfotografowanych pozostawionych tam samolotów - nie widać w tej grupie takiego z nr 7". A w każdym razie ja nie znam takiego zdjęcia - mimo, że trochę tego nazbierałem.
Co oczywiście nie wyklucza, że masz rację...

Napisano
Dobrym ludziom (spoza forum) - dzięki...

To co brałem za jakąś żaluzję", to chyba fragment wewnętrznego kesonu od Karasia, widoczny po odpadnięciu? wyrwaniu? części poszycia. Zgadzały mi się panele inspekcyjne na krawędzi natarcia, tylko to coś" obok szachownicy myliło tropy.
Napisano
ad. 2014-11-20 19:00:57
Zauważyliście Panowie na tym eRWDziaku nietypowo namalowaną szachownicę? Jak na razie to chyba jedyna fotka pokazująca taki układ szachownicy na sterze kierunku.
Napisano

Pamiątka z prób samolotu Seversky Aircraft Company EP-1.
WP-1 Okęcie czerwiec 1939 r.
Pośrodku inż. Stanisław Riess.

Nie życzę Panom powrotu do podwodnych trumien. Data 12.VI.39 – Stanisław F. Riess"
Dedykacja - bezcenna ;))

Napisano
Ad.2014-11-24 14:56:46 bodziu000000
ciekawy opis go Karasia z 55 SEBL na polowym lotnisku Marynin.
Ad.2014-11-20 20:10:58 KayFranz
Cyt.: Od czego to jest skrzydło?"
Do tego doszedłeś sam ale drugą ciekawostką jest oznaczenie wskazujące na Karasia z VI Dyonu Bombowego.
Ad.2014-11-16 11:44:12 atrix
Tak Wiesiu, wiem. Ja myślałem, że Twój wpis dotyczy zdjęcia z 2014-11-05 10:01:38 wstawionego przez bodziu000000
Napisano

No i na koniec: jeszcze jeden turysta z plecakiem (i chyba w wyjściowym mundurze...) pręży się w drzwiach Fokkera F.VII.

Mam nieodparte wrażenie, że fotografia ta została wykonana w celach tzw. wyrywnych". Jak się jakiś czas temu dowiedziałem (od siwiuteńkiego, ale mającego jeszcze niezłą pamięć dziadka znajomych) był to całkiem pozasłużbowy i całkiem spory zakres działalności fotografów wojskowych...

źródło: ALGR

Napisano

Znany, łatwy do rozpoznania po charakterystycznym kapciu" drugi prototyp PZL.37 /II, używany w Krośnie do celów szkoleniowych.

źródło: eBay.de

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie