Skocz do zawartości
  • 0

Lufa od karabinku

michaelos

Pytanie

Napisano

Witam prosiłbym o pomoc w rozszyfrowaniu od jakiego karabinku należy ta lufa. Po autolizie wyszły tylko prostokątne bicia po obu stronach muszki. Długość tego przedmiotu to 63cm.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sygnatura, a raczej numery, prędzej gdzieś z boku, nie w komorze. Choć, nie wiem czy znajdziesz przez wzgląd na stan zachowania...
Napisano
Niestety brak. Liczyłem na to że mi się ukaże F.B. Radom:) Zdjęcia są, satysfakcja z trzymania przedmiotu z Września" pozostanie lecz musi wrócić to do ziemi. Jeszcze raz dziękuję wam za pomoc. Pozdrawiam.
Napisano
A oprócz ietypowej" muszki to co jeszcze przemawia za tym że to wz.29? Nie chcial bym psuć radości posiadana września" ale prócz wz.29 jeszcze kilka jeżeli nie kilkanaście konstrukcji systemu mausera miało taką właśnie muszkę...
Napisano
A oprócz "nietypowej muszki to co jeszcze przemawia za tym że to wz.29?" - wzmocniona komora z pierścieniem na nakładkę.

Muszka takowa była też w kbk.98 i niemieckim 98a(az) z niecierpliwością czekam na podanie dalszych kilkunastu.
Napisano
Na kbk wz. 29 wskazuje osłona muszki, podstawa szczerbinki i komora nabojowa szeroka z pocięciem do mocowania nakładki na lufę(inna niż w kbk.98 i niemieckim 98a(az))

A taką muszkę miał też hiszpański mauser M43 w wersji wojsk lotniczych.
https://www.libertytreecollectors.com/productcart/pc/viewPrd.asp?idproduct=599
Napisano

Witam prosiłbym o pomoc w rozszyfrowaniu od jakiego karabinku należy ta lufa. Po autolizie wyszły tylko prostokątne bicia po obu stronach muszki. Długość tego przedmiotu to 63cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie