groszek37 Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 Witam, prosiłbym o identyfikację tego bagnetu. Z początku myślałem, że to wz 24 ale chyba nie. Kupiłem porządne okładziny do niego i nie pasują. W razie wątpliwości służę dodatkowymi zdjęciami i wymiarami (tylko z linijką)z góry dziękuję i pozdrawiam.
groszek37 Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 da się jakoś definitywnie stwierdzić, po kształtach, wymiarach?
por.pil.020 Napisano 10 Październik 2015 Napisano 10 Październik 2015 Może być każda inna polska żabka. Nie było reguły.
viator01 Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 Ja bym się kierował przede wszystkim numerem - jeśli nie jest przebijany, to nie budzi wątpliwości. Różnica (granica) między wz. 24 a wz. 27 została właśnie tak ustanowiona. Z tym, że wz. 24 był pasowany do konkretnej broni, a ten drugi był już uniwersalny. Wz. 24 powinien mieć też gładką śrubę zatrzasku.W przypadku Twojego bagnetu wytłumaczeniem może być to, że sprawia wrażenie nieco przyszlifowanego. Były też dwie wersje z okładziną ogniową i bez.
por.pil.020 Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 Tu nie o to chodzi. Po prostu te bagnety były robione przez długio okres i wyprodukowano ich ponad 340 tysięcy. W trakcie produkcji zmieniano proporcje w ułożeniu śrubek na rekojesci i stąd te rozbieżności. Mozesz mieć oryginalny bagnet wz.24 np. z poczatku produkcji i oryginalne okladki z innego egzemplarza też wz.24 ale np. ze środkowej produkcji i już nie bedą pasować :) Z innymi bagnetami (zwłaszcza Liść, ość jest dokładnie tak samo :) dlatego jest ryzyko kupowac same okladki np. na all... bo potem się można zdziwić. Najlepiej wyślij gościowi ten bagnet i niech Ci dorobi okładki.
por.pil.020 Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 A Twój bagnet to oczywiście perkun wz.24 na 10000000%
groszek37 Napisano 9 Październik 2015 Autor Napisano 9 Październik 2015 Witam, czy ta żabka jest od tego bagnetu? czy miał jakąś inną? pozdrawiam
groszek37 Napisano 9 Październik 2015 Autor Napisano 9 Październik 2015 Średnio się wyraziłem: Chodzi mi o odpowiedni model, bo nie wiem, czy tę kupić,czy się nadaje, czy inna musi być.
groszek37 Napisano 29 Kwiecień 2014 Autor Napisano 29 Kwiecień 2014 Witam, prosiłbym o identyfikację tego bagnetu. Z początku myślałem, że to wz 24 ale chyba nie. Kupiłem porządne okładziny do niego i nie pasują. W razie wątpliwości służę dodatkowymi zdjęciami i wymiarami (tylko z linijką)z góry dziękuję i pozdrawiam.
viator01 Napisano 29 Kwiecień 2014 Napisano 29 Kwiecień 2014 Sądząc po numerze - to powinien być wz. 24Może okładki nie są właściwe. To oryginały czy dorabiane?
Pytanie
groszek37
Witam, prosiłbym o identyfikację tego bagnetu. Z początku myślałem, że to wz 24 ale chyba nie. Kupiłem porządne okładziny do niego i nie pasują. W razie wątpliwości służę dodatkowymi zdjęciami i wymiarami (tylko z linijką)
z góry dziękuję i pozdrawiam.
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.